Tips & Lijstjes

6 redenen waarom je op actieve wandel- of fietsvakantie wil

Wanneer sommige mensen aan een actieve vakantie denken, haken ze al snel af. Want een vakantie is toch om te ontspannen en te relaxen? Daar hoor je toch lekker aan het strand te liggen en drinken te bestellen bij hippe tapastentjes? Ook met een actieve vakantie kun je echter helemaal tot rust komen. Mentaal en fysiek ontspannen en precies doen waar je zin in hebt. Een fiets- of wandelvakantie betekent namelijk helemaal niet dat je je dagelijks in het zweet moet werken, dat je terug hoort te komen met gespierde benen en dat je iedere dag met spierpijn naar het strand strompelt. Zeker niet zelfs! Wandel of fietsvakanties zijn juist bedoelt om te relaxen. Om op een rustige manier en op eigen kracht van plaats naar plaats te komen. Er zijn redenen in overvloed waarom een actieve vakantie voor iedereen is weggelegd en waarom het ook voor jou een fantastisch idee is!

1. Mogelijkheid voor een elektrische fiets

Ga je op fietsvakantie naar een gebied met veel bergen en heuvels? Geen paniek, je kunt bij een fietsvakantie vaak ook kiezen voor een elektrische fiets. Geloof ons, dat scheelt een slok op een borrel wanneer je een berg over moet om bij het volgende dorp of stadje te komen! Met een elektrische fiets kun je helemaal zelf bepalen op welke momenten je zin hebt om kracht te zetten en op welke momenten je geholpen wil worden door de accu. Heerlijk toch?

2. Tijd voor de natuur

Tijdens een wandelvakantie of fietsvakantie leer je je bestemming op een hele andere manier kennen dan anders. Waar je met een huurauto al snel langs de hoogtepunten en langs alle bekende stadjes rijdt, kom je met de fiets of te voet op hele andere plekken. Langs de mooiste uitzichtpunten die gewoon naast de weg liggen, langs strandjes waar nog nooit iemand van gehoord heeft en langs bakkertjes die niet bij de standaard tips voor toeristen te vinden zijn. Kortom, je ervaart de bestemming veel intenser en veel lokaler. Ook zul je meer van de natuur zien dan je tijdens een andere vakantie doet.

3. Voor ieder type reiziger

Iedereen viert natuurlijk vakantie op zijn eigen manier. Sommigen zullen erbij zweren om de gehele reis op dezelfde locatie te overnachten. Geen gedoe met inpakken van tassen en controleren van kamers en zo hoef je ook maar eenmalig te wennen aan een andere slaapgelegenheid dan thuis. Anderen zullen juist meer zin hebben in een trektocht waarbij je op verschillende locaties overnacht. Beide is mogelijk met een actieve fiets- of wandelvakantie. Je kunt namelijk ten eerste kiezen voor een standplaatsvakantie. Tijdens deze trip krijg je wandelroutes of fietsroutes die in rondes gaan, waardoor je iedere keer bij dezelfde plek weer uitkomt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een trektocht om zo nóg meer van de omgeving te kunnen zien.

4. Bagagevervoer bij trektochten

De eerste vraag die wellicht bij je opkomt als het over een trektocht gaat: hoe doe ik dat met de koffers? Bij een wandelvakantie of fietsvakantie kunnen die gewoon gratis voor je vervoerd worden. Zo staat je tas met persoonlijke eigendommen gewoon weer braaf op je te wachten wanneer je bij de volgende slaapplek aankomt.

5. Mentale ontspanning

Wanneer je aan het wandelen of fietsen bent, ben je normaal gesproken zo bewust met je lichaam bezig dat je hoofd vanzelf tot rust komt. Je ene voet voor je andere zetten of je ene trapper na je andere rondgooien. Je gaat door fysieke beweging terug naar de basis en dat zorgt dat de onrust in je hoofd vanzelf minder wordt. Een actieve vakantie kan zo hele bijzondere inzichten opleveren. Je krijgt immers tijd om na te denken en te reflecteren, maar dan wel op een ontspannen manier. We zouden het daarom iedereen aanraden. Zeker in deze tijd, waar snelheid en chaos steeds meer centraal lijkt te staan.

6. Nooit meer verdwalen tijdens je activiteiten

Ken je dat? Dat je een tochtje gaat maken en halverwege geen idee meer hebt waar je bent? Of dat je geen bereik meer hebt om Google Maps te raadplegen? Met echte wandel- en fietsvakanties krijg je vaak een GPS-tracker mee en allerlei uitgebreide routes waar je uit kan kiezen. Zo weet je altijd waar je bent en waar je naartoe moet. Ideaal voor degenen onder ons die net iets minder richtingsgevoel geërfd hebben.

Gerelateerde berichten