Tips & Lijstjes

8 tips voor het huren van een auto in het buitenland!

Ga je op reis naar het buitenland? Dan is het soms wel zo fijn om een auto te huren. Op sommige bestemmingen is het openbaar vervoer bijvoorbeeld niet goed geregeld en daarnaast kun je met een huurauto op eigen houtje een groter gebied van je vakantiebestemming verkennen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een auto gaat huren? In dit artikel vertellen we je acht kwesties waar je rekening mee moet houden als je een auto huurt in het buitenland!

1. Extra verzekeringen: nodig of niet?

Als je een auto huurt, dan komt het vaak voor dat de medewerker van het autoverhuurbedrijf je aanvullende verzekeringen probeert aan te smeren. Trap hier niet in! Het is namelijk een duur grapje en daarnaast is het echt niet absoluut noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt beter een all inclusive autohuur kiezen bij een betrouwbare partij. Bij een all-in huurauto zitten namelijk alle benodigde verzekeringen inbegrepen en kun je dus zorgeloos rijden.

2. Kosten voor brandstof

Bij het inleveren van je huurauto bestaan er verschillende regelingen wat de brandstof betreft. Zo is het mogelijk om de auto met lege tank terug te brengen, maar het nadeel hiervan is dat het autoverhuurbedrijf extra servicekosten en zijn eigen brandstoftarief in rekening brengt. Deze kosten zullen achteraf nog van je creditcard afgeschreven worden en kan dus voor een onaangename verrassing zorgen na je vakantie. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een full-full tankregeling. Je levert de huurauto dan in met dezelfde benzinestand als toen je de auto ophaalde en hoeft dus geen servicekosten en extra geld bovenop het brandstoftarief te betalen.

3. Goedkoper huren met een shuttle service

De meeste grotere autoverhuurbedrijven hebben een servicebalie op het vliegveld. Dit is natuurlijk erg handig, maar autobedrijven met een balie op het vliegveld zijn meestal duurder dan lokale autoverhuurders. Veel lokale autoverhuurders hebben gelukkig wel een shuttle service die je van de luchthaven naar hun kantoor rijdt. Dit kantoor zit vaak dichtbij het vliegveld, dus uiteindelijk ben je er niet zoveel tijd en moeite aan kwijt.

4. Kleiner betekent niet altijd voordeliger

Houd rekening met de wegomstandigheden op de plaats van bestemming als je een auto gaat huren. Op wegen die slecht onderhouden zijn en in bergachtige gebieden ben je goedkoper uit qua brandstof als je een grotere auto met een krachtigere motor huur. Kleinere auto’s zijn goedkoper om te huren, maar zijn dus niet altijd per definitie goedkoper qua brandstof. Na de huurperiode bepalen de brandstofkosten uiteindelijk voor een groot deel de totale prijs die je uiteindelijk kwijt bent.

5. Creditcard nodig

Bij het huren van een auto heb je een creditcard nodig. In sommige gevallen is de borg plus het totale bedrag voor het huren van de auto zelf hoger dan de bestedingslimiet op de creditcard. Het is dus slim om van tevoren op te zoeken wat de limiet jouw creditcard is. Verder moet je de creditcard die je hebt gebruikt voor het huren van de auto ook ter plekke kunnen laten zien. Heb je geen creditcard? Dan kun je ook een prepaid creditcard gebruiken, zoals Visa Electron of Paysafecard. Houd er wel rekening mee dat sommige autoverhuurbedrijven geen prepaid creditcards accepteren, dus laat je goed informeren.

6. Controleer schade vóór je wegrijdt

Meestal hebben autoverhuurders al een algemeen beeld van de schade die al aanwezig is op de huurauto. Toch is het beter om samen met de autoverhuurder de auto te controleren op eventuele schade die nog niet opgenomen zijn op de lijst. Spot je iets wat nog niet op het schadeoverzicht staat? Dan moet je hier meteen een melding van maken en ervoor zorgen dat dit ook op het overzicht komt te staan.

7. Extra bestuurder

Ben je met meerdere personen op vakantie en huren jullie een auto? Dan is het vaak beter om het huurpakket uit te breiden met een extra bestuurder. Zo kunnen jullie om de beurt rijden, zodat niet een bepaald persoon de hele tijd belast is. De bestuurders kunnen autorijden dan afwisselen met ontspanning en ook genieten van het uitzicht langs de weg!

8. Houd de tijd in de gaten

Zet een alarm, aantekening of herinnering op je telefoon voor het precieze tijdstip waarop je de auto hebt gehuurd. Je huurt auto’s namelijk per 24 uur. Stel dus dat je bijvoorbeeld voor zeven dagen een auto huurt, dan huur je voor 7 x 24 uur. Je moet de auto dan terugbrengen vóór het tijdstip dat je de auto hebt opgehaald.

Nog een voorbeeld om het extra duidelijk te maken: stel dat je een auto huurt om 9:00 uur ‘s morgens en dat je de auto terugbrengt om 13 uur ‘s middags. Je betaalt dan een dag (24 uur) extra huur, ook al heb je de auto “maar” vier uurtjes later ingeleverd.

Tenslotte kun je ook (indien je met het vliegtuig naar de plaats van bestemming reist) je vluchtnummer doorgeven aan het autoverhuurbedrijf. De huurauto zal dan niet weggegeven worden als je vlucht eventueel vertraagd wordt. Laat het je autoverhuurbedrijf sowieso even weten zodra je vlucht vertraging opgelopen heeft. Sla dus altijd het telefoonnummer op in je telefoon.

Gerelateerde berichten