Tips & Lijstjes

De beste manier om reisfoto’s te maken als je alleen reist met handbagage

Steeds meer mensen kiezen er voor om alleen met handbagage te reizen. Dit scheelt niet alleen flink in de kosten, maar ook het meeslepen van alle spullen is niet meer nodig. Door goed in te pakken kun je veel ruimte besparen en kun je op een lichte manier op reis waardoor je zonder zware bagage heerlijk de wereld over kunt trekken. Maar hoe zit het dan met een camera?

Neem alleen mee wat je nodig hebt

Wanneer je op reis gaat met alleen je handbagage is inpakken extra belangrijk. Je hebt vaak een inpaklimiet van 10 kilo en een kleine tas waar dit alles in moet. Rol je kledingstukken in elkaar zodat deze zo weinig mogelijk ruimte innemen en maak gebruik van kleine potjes shampoo en deodorant die geschikt zijn voor het vliegen. Maak ook gebruik van een sneldrogende handdoek om het geheel af te maken. Op deze manier blijft je bagage licht en hoef je ook niet steeds met een zware tas te sjouwen. Toch is een grote spiegelreflex in deze reisstijl niet optimaal en vaak niet eens een optie. Maar een goede systeemcamera of een digitale camera kunnen al prachtige foto’s maken. Combineer dit, indien dit mogelijk is, met een 50mm lens en je hebt voor minder dan een kilo aan camera bagage mee.

Gebruik een lichte camera

Bij Reisfotografie gaat het voornamelijk om een momentopname. Hierbij zijn zowel licht als compositie ontzettend belangrijk. Door een lichte camera te kiezen voor je reisfoto’s kun je deze composities vaak ook beter mogelijk maken. Van bovenaf of ergens door de bladeren heen fotograferen is een stuk gemakkelijker met een lichte camera dan met een zware. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker om mee te nemen en heb je ruimte over in je handbagage voor kleding en andere spullen.

Laat je statief lekker thuis

Een statief heb je over het algemeen niet nodig aangezien je je camera altijd wel ergens op kunt leggen. Wel kun je bijvoorbeeld een GorrillaPod of Monopod meenemen waar je de camera op zet. Zorg ervoor dat deze accessoires wel in de tas zitten aangezien het anders bij het vliegveld van je afgenomen wordt. Het gevaar van een statief is dat het vaak gezien wordt als slagwapen. Hierdoor kan het afgenomen worden en kunnen er zelfs gevolgen aan vast zitten. Dit is uiteraard niet het geval wanneer je het in de ruimbagage meeneemt. Maar met reisfotografie wil je natuurlijk liever lekker licht en goedkoop met handbagage reizen. Leg als alternatief je camera bijvoorbeeld op een paaltje, tafel, boom of steen. Uiteraard kun je in het land waar je heen gaat ook een goed statief huren of een goedkope aanschaffen zodat je hier toch nog gebruik van kunt maken.

Een cameratas met speciale rits voor extra veiligheid

Ga je naar een locatie waar veel toerisme is? Overweeg dan om een cameratas aan te schaffen waarbij de rits op de rug zit. Door dit design is het onmogelijk om spullen uit je tas te stelen wanneer je het op de rug draagt. Voor dit product geef je net iets meer uit dan voor een gewone tas, maar je hoeft niet meer extra op te letten wat de mensen achter jou aan het doen zijn. Een goede aanschaf dus die jouw dure cameraspullen beschermt tegen weer, wind en dieven. Er zijn meestal genoeg vakken om ook je portemonnee en andere waardevolle spullen in kwijt te kunnen. Uiteraard moet je je tas wel even af doen voordat je er bij kunt, maar voor het pakken van een camera is dit meestal toch al het geval.

Veel mensen kiezen er ook voor om een trolley mee te nemen. Dit is handig wanneer je naar het vliegveld gaat en naar je verblijfplaats maar hierna maak je het jezelf alleen maar lastig. Wanneer je op één locatie blijft kun je uiteraard wel een trolley meenemen. Maar zorg dan ook dat je een tas meeneemt zodat je je spullen in het hotel kunt laten en je camera, drinken en eten voor je reis mee kunt nemen in de tas.

Toch te weinig ruimte? Probeer het eens met je smartphone

Hoewel een camera altijd betere foto’s maakt komt de smartphone de afgelopen jaren toch wel heel dicht in de buurt. Zeker als je alleen overdag foto’s maakt zul je het verschil bijna niet merken tenzij je het groot op fotopapier wilt afdrukken. Een mobiel kun je heel snel pakken en daarna weer wegleggen. Het neemt niet veel ruimte in en met een aantal goede smartphone fotografie tips kom je al heel ver. Wil je liever ook veel foto’s maken in de avondschemering? Dan is een systeemcamera als extra handbagage geen overbodige luxe. Zo heb je net wat meer controle over je foto’s en kun je met een gerust hart op reis alles fotograferen wat je wilt.

Gerelateerde berichten