Tips & Lijstjes

Deze bezienswaardigheden mag je niet missen in Georgië!

Georgië, het land van de onontdekte vulkanen, moerassen en uitgestrekte velden. Het land dat bijna twee keer zo groot is als Nederland en nog geen 4 miljoen inwoners telt. Waarvan een derde in de hoofdstad woont. Deze aantallen zeggen heel veel over de ongerepte natuur in de rest van het land en geloof me: die natuur is méér dan de moeite waard om te bezoeken! Zorg jij voor een huurauto of voor genoeg informatie over het openbaar vervoer? Dan vertel ik je welke bezienswaardigheden je niet mag missen in Georgië!

1. Neem de kabelbaan in Tbilisi

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië (en dus tevens de stad waar een derde van de gehele bevolking woont). Een geniaal persoon heeft ooit bedacht een gondel boven de stad te maken. Het is voor toeristen een fantastisch uitje, want vanuit je gondel heb je prachtig uitzicht over de hele stad en de omliggende natuur. In het Rikepark kun je opstappen en de kabelbaan doet de rest. Een kaartje kost nog geen euro en brengt je meteen naar de top van de heuvel.

Georgië

2. Martvili Canyon

De Martvili Canyon is een waar natuurwonder als je het mij vraagt. Het water van de Abasha rivier heeft ervoor gezorgd dat er een kloof is uitgesleten uit de rotsen. Hoog in de rotsen zijn grotten ontstaan en daar bevindt zich inmiddels de oorsprong van meerdere watervallen. Beneden kabbelt het helderblauwe water nog en kun je een bootje huren om rond te peddelen. Je kunt de rotswanden beklimmen en grotten bezoeken. Geniet ook van de mogelijkheid om wandeltochten te maken en neem foto’s van de manier waarop de Georgiërs gebouwen hebben gemaakt in en op de uitgesleten rotsen. Kortom: kijk je ogen uit!

3. Avontuur in de natuur in Kazbegi

Kazbegi is wederom een plekje dat erg aantrekkelijk is voor de avontuurlijke reizigers, maar óók voor de liefhebbers van rust, natuur en wandelen. Hoog in de bergen, in the middle of nowhere vind je deze kerk op een top. Je kunt er in de juiste seizoenen zelfs skiën! Paragliden behoort altijd tot de mogelijkheden (mits het weer een veilige tocht biedt natuurlijk). Wanneer je tijdens een hike midden in die ruige natuur staat en tegen de rotswanden opkijkt, voel je pas echt hoe machtig de natuur en hoe klein de mensheid eigenlijk is.

4. De bladplaats Batumi

Batumi is een stad met weer een totaal andere vibe dan de dorpjes en stadjes in het binnenland. Dat komt voornamelijk omdat Batumi aan het strand ligt (gelegen aan de Zwarte Zee). Je kunt er uitwaaien, wandelen over de lange boulevard en het eten is er fantastisch lekker. Het strand is mooi wit en het water super helder! De straten kenmerken zich door hoge witte gebouwen, brede straten en hoge palmen. Het is dan ook niet voor niets de een na mooiste stad van het land volgens de Georgiërs (want Tbilisi blijft hun favoriet).

5. De grottenstad Uplistsikhe

Uplistsikhe is de oudste grottenstad die Georgië kent. Met grottenstad bedoel ik ook écht een stad die bestaat uit grotten. Je kunt in dit monument over de mysterieuze pleinen lopen. Ontdek wat er achter de natuurlijke poorten zit én misschien ontdek je ook wel de geheime tunnel die je naar de rivier brengt. Het schijnt zo te zijn dat het en hele welvarende stad was. Een van de meest bijzondere verhalen die ik erover gelezen heb, is dat er midden op het centrale plein een gevangenis gezeten zou hebben die bestond uit hele diepe gaten in de grond. Zo kon iedere voorbijganger zien wat er met degenen gebeurden die hele foute daden hadden begaan. Er zijn nog bijna 300 gebouwen bewaard gebleven waaronder ook een theater en een kerk. Heb je een drone? Neem deze zeker mee tijdens je bezoek want vanuit de lucht is de stad eigenlijk nóg toffer om te zien.

6. Water en wellness in Tbilisi

In de grote stad Tbilisi is naast de Kabelbaan nog veel meer moois te bewonderen. Heb je behoefte aan wind en water? Breng dan zeker een bezoekje aan Turtle Lake en maak een mooie wandeling langs de oevers. De naam vindt zijn oorsprong in de overweldigende aantallen schildpadden die hier leven. Vind je liever wat meer rust in spa en wellness? Dan is Royal Baths zeker een aanrader! In deze thermische baden kun je even helemaal ontspannen. Maar daarnaast zal ook het wandelen door de straten en genieten van de lekkere restaurants zal je helemaal tot rust brengen.

 

Gerelateerde berichten