Tips & Lijstjes Voorbereidingen

Tips als je een roadtrip gaat maken met de caravan

Nederlanders staan er om bekend dat ze met de caravan graag op vakantie gaan, vandaar dat Nederland 3,5 miljoen kampeerders telt en als je het aan de ANWB vraagt, worden dat er nog veel meer. Wanneer je met de caravan op de vakantie gaat, dan willen de meesten dat in de lente of zomer doen. In het najaar en in de winter is het ook leuk om op caravanvakantie te gaan, natuurlijk moet je er dan wel warm bij zitten. Het is dan trouwens wel een aanrader om richting het zuiden van Frankrijk te rijden of naar Italië, daar is er namelijk nog een aangename temperatuur in het najaar of de winter. Bij een roadtrip leer je op een geweldige manier een land kennen, maar er zijn wel een aantal zaken belangrijk om te doen. Vandaar dat wij je in dit artikel gaan uitleggen wat je het beste kan doen bij het maken van een roadtrip.

Maak een reisplanning

Wanneer je met de caravan gaat reizen, kan je in principe overal naartoe. Wel raden wij je aan om voor een groot gedeelte je route in kaart te brengen. Op die manier kan je in grote lijnen bedenken waar je heen wilt en waar er plekken zijn om je caravan te stallen. Wanneer je een route aan het uitstippelen bent, dan kan het zo zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. Wij raden je dan aan om online opzoek te gaan naar autoroutes die veel caravantoeristen nemen. Je kan bijvoorbeeld denken aan de ‘Romantische Straße’, dit is een route in Zuid-Duitsland met authentieke dorpjes en prachtige kastelen.

Het juiste gewicht van de caravan

Het is van groot belang dat je caravan niet te zwaar beladen is, dit kan desastreuze gevolgen hebben voor je caravanvakantie. Je auto verbruikt namelijk veel meer en je banden gaan veel meer slijten bij een te zwaar beladen caravan. Wij geven je als vuistregel mee, dat de caravan met spullen tot 80 procent van het gewicht mag zijn van de auto die je met spullen hebt beladen. Dit kan je nakijken door je auto en caravan naar een weegbrug te brengen. Die zijn makkelijk te vinden en zijn meestal in de buurt van steden en dorpen.

Geen overbodige bagage

We kennen het allemaal, we zijn aan het inpakken en hebben uiteindelijk veel meer mee dan eigenlijk nodig is. Op die manier kan je makkelijk over de maximale beladingsgewicht komen en dat kunnen we allemaal voorkomen. Laten we beginnen bij de watertank in een caravan, die hoeft je echt niet vol te tanken, op de meeste campings kan je die namelijk bijvullen. Je zal ook echt van je vakantie genieten als je eten in supermarkten in het buitenland koopt en niet alles van te voren inslaat. Probeer ook voor het koken en bakken kampeerspullen aan te schaffen, die zijn veel lichter van gewicht dan normale keukengerei.

Een kwalitatieve trekhaak

Een trekhaak gaat je caravan de gehele reis trekken, je kan dan natuurlijk begrijpen dat een belangrijk is dat je een betrouwbare trekhaak hebt. Ga je een trekhaak kopen? Doe dan van te voren onderzoek wat een trekhaak nou veilig en betrouwbaar maakt.

Orde in je caravan

Als je caravan ordelijk is, dan kan je hiermee veel problemen voorkomen. Tijdens de reis kan je caravan namelijk veel heen en weer bewegen. Wij geven je enkele tips mee voor het inladen van je caravan:
• Geef de voorkeur aan het inladen van je auto, dit geldt ook voor je fietsen die je gaat meenemen.
• De voorkant en rond de as van de caravan dient zoveel en zo zwaar mogelijk beladen te worden, op die manier zal je caravan niet naar achteren leunen.
• Probeer de kastdeuren van je caravan dicht te maken en zorg ervoor dat er geen losse spullen in je caravan aanwezig zijn.

Je bent nu klaar voor die geweldige roadtrip en het is nu alleen nog maar genieten. Natuurlijk kan je niet alles voorkomen, maar met deze tips heb je wel je best gedaan om zo veilig mogelijk met je caravan op reis te gaan en het beste daar uit te halen.

Gerelateerde berichten