Tips & Lijstjes

Met de auto op vakantie in Europa: deze zaken neem je verplicht mee

Als je op vakantie gaat in Europa met de auto, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Voor elk land in Europa geldt bijvoorbeeld dat je sowieso een gevarendriehoek bij je moet hebben in het geval dat je met autopech langs de weg staat. In dit artikel hebben we daarom voor een aantal Europese landen op een rijtje gezet welke spullen je in de auto bij je moet hebben.

België

Als je door België rijdt of als België je eindbestemming is, dan is het verplicht om een veiligheidshesje in je voertuig te hebben liggen. Bij pech is het alleen verplicht voor de bestuurder om dit hesje te dragen.

Duitsland

Ook in Duitsland ben je verplicht om een veiligheidshesje in de auto te hebben liggen, om het bij pech te kunnen dragen. De ANWB adviseert zelfs hesjes voor alle inzittenden van het voertuig en dus niet alleen voor de bestuurder.

Frankrijk

In Frankrijk geldt hetzelfde: een veiligheidshesje is verplicht om te dragen als je met autopech je voertuig verlaat. Het is dus het beste om dit hesje binnen handbereik te bewaren. Om deze reden zie je in Franse auto’s daarom ook vaak dat er een hesje over de voerstoelen hangt. Verder moet je ook een alcoholtester (ongebruikt) in de auto hebben liggen, al krijg je geen boete als je deze niet bij je hebt.

Hongarije

In Hongarije ben je naast het hebben van een gevarendriehoek en de veiligheidshesjes ook verplicht om een verbanddoos in de auto bij je te houden.

Griekenland

Als je met de auto in Griekenland bevindt, dan moet je verplicht een verbanddoos, gevarendriehoek en een brandblusser in je voertuig hebben liggen.

Italië

In Italië is het verplicht om veiligheidshesjes voor alle inzittenden te hebben. Deze hesjes dienen door iedereen gedragen te worden als de auto met pech langs de weg komt te staan.

Kroatië

Rijd je met je caravan of vouwwagen achter de auto aan in Kroatië? Dan moet je niet een, maar twee gevarendriehoeken bij je hebben. Daarnaast zijn reservelampen, veiligheidshesjes en een verbanddoos ook verplicht.

Luxemburg

Ook in Luxemburg moeten veiligheidshesjes verplicht in de auto liggen. Als je autopech hebt, dan moeten alle inzittenden dit hesje dragen.

Nederland

Normaal zijn we in Nederland wel heel wat regeltjes gewend, maar eigenlijk valt het op dit gebied wel mee. In Nederland zijn we alleen verplicht om een gevarendriehoek bij ons te hebben, voor het geval dat de alarmlichten defect zijn.

Oostenrijk

Een veiligheidshesje is in Oostenrijk alleen verplicht voor de bestuurder als de auto stil komt te staan. Daarnaast is het ook verplicht om een verbanddoos bij je te hebben.

Polen

In Polen hoef je niet verplicht veiligheidshesjes bij je te hebben in de auto, maar je kunt ze maar wel beter meenemen. In geval van autopech moeten alle inzittenden ze namelijk wel dragen. Verder is een brandblusser verplicht in Polen.

Slovenië

Met een vouwwagen of caravan door Slovenië? Dan moet je twee gevarendriehoeken bij je hebben. Verder zijn reservelampen ook verplichte kost, tenzij de auto LED-, neon- of xenon-verlichting heeft. Daarnaast is een verbanddoos in de auto ook verplicht in Slovenië.

Slowakije

In Slowakije is het verplicht om veiligheidshesjes bij je te hebben, want alle inzittenden moeten deze dragen bij pech. Daarnaast is een verbanddoos ook noodzakelijk om in de auto te hebben liggen.

Spanje

In Spanje is men voor Spanjaarden zelf strenger dan voor vakantiegangers. Toeristen hoeven namelijk slechts een gevarendriehoek bij zich te hebben, terwijl Spanjaarden er twee moeten hebben. Echter raadt de ANWB ons ook aan om er twee te hebben, zodat de politie nooit moeilijk hoeft te doen. Verder hebben alle inzittenden ook een veiligheidshesje aan bij autopech.

Tsjechië

Een verbanddoos in de auto is verplicht als je door Tsjechië rijdt. Verder zijn veiligheidshesjes ook een must, want alle inzittenden moeten deze dragen bij autopech. Houd daarnaast ook rekening met het feit dat je tol in Tsjechië moet betalen.

Turkije

Een brandblusser, twee gevarendriehoeken en een verbanddoos zijn verplicht in de auto als je door Turkije rijdt.

Zwitserland

Ook in Zwitserland is een gevarendriehoek verplicht. Deze gevarendriehoek moet “binnen handbereik” liggen, dus leg deze niet in de kofferbak.

Dekking autoverzekering, hulp bij pech en groene kaart

Om onnodig gedoe te voorkomen, is het slim om je van tevoren in te lezen wat voor autoverzekering je precies hebt. Zoek dus uit welke dekking je hebt en welke telefoonnummers je moet bellen in geval van pech. Een autoverzekering vergelijken kan dus lonen om van te voren te doen. De dekking en voorwaarden van je autoverzekering kan immers nogal verschillen. Meestal geeft de autoverzekering die je in Nederland hebt afgesloten, in bijna heel Europa dezelfde dekking als in je eigen land. Bekijk de groene kaart om erachter te komen in welke landen je wel en niet verzekerd bent. Denk daarnaast ook na over eventuele aanvullende verzekeringen zoals een verzekering voor inzittenden en hulp bij pech in het buitenland. Met een aanvullende verzekering voor pechhulp in het buitenland ben je ervan verzekerd dat je ook in het buitenland snelle en goede service kunt verwachten. Vergeet verder ook niet om de zojuist genoemde groene kaart mee te nemen. Deze groene kaart is namelijk belangrijk omdat deze een verzekeringsbewijs is dat international geldt. Het is dus enorm handig om bij je te hebben in de gevallen dat je met schade en pech te maken hebt!

Gerelateerde berichten