Engeland Tips & Lijstjes

Een minicruise en stedentrip naar Newcastle

Newcastle wordt ten onrechte vaak overgeslagen door toeristen die naar Engeland gaan. Ten onrechte als je het mij vraagt, want deze stad is ontzettend leuk en vernieuwend om te bezoeken. Officieel is de stad genaamd Newcastle Upon Tyne, wat letterlijk betekent dat het de stad is die langs de rivier de Tyne gelegen is. Voor iedere leeftijdsgroep is het een aantrekkelijke stad. Ook voor studenten, nu er een universiteit zit en het nachtleven dus ook veel te bieden heeft. Bovendien kun je op een hele originele manier op je bestemming komen: namelijk met een minicruise. Dus als je nog geen presentje voor je partners verjaardag, Kerst of Sinterklaas hebt: dit is het perfecte cadeau! Lees meer in dit blog over deze mogelijkheid en alles wat je moet doen tijdens je bezoek aan Newcastle!

Hoe werkt de minicruise

Een minicruise kan ingewikkeld klinken, maar het is heel simpel. De grootste aanbieder van deze cruises is DFDS Seaways. Vanuit het Nederlandse stadje IJmuiden vertrekken bijna dagelijks boten die je naar Engeland brengen. Een enkeltje boek je al vanaf €29 (wat het ook zo’n ideaal cadeau maakt). Tijdens deze cruise slaap je in een hutje en kun je je op de hele boot vermaken. Er zijn restaurants, er is een bar, je kunt er gokken en ’s avonds kun je shoptegoed winnen bij de algemene bingo. Uitwaaien doe je romantisch op het dek, kijkend naar de lichtjes van het Nederlandse vastenland dat je voor een weekend of midweek achter je laat. Je hoeft verder nergens aan te denken, dus de reis is eigenlijk al het begin van je vakantie. De stad is vrij klein en knus en daarom is het makkelijk en redelijk goedkoop om van de haven naar je overnachtingsplek te komen. Je hebt goed geslapen op de boot dus uitgerust kun je aan je eerste dag beginnen. Tip: neem pilletjes mee tegen zeeziekte. Als het hard waait kan de boot schommelen en velen zijn daar van nature niet tegen bestemd.

Wat te doen in Newcastle

Bijna alles in deze stad is op loopafstand. Als je je toch liever op een andere manier wil vervoeren dan kun je een fiets huren of een scootertje. Ik zou een fiets aanraden omdat je deze makkelijk overal kwijt kunt en omdat de afstanden zo klein zijn. De must-see van Newcastle is natuurlijk de Millennium Bridge. Deze moderne brug over de rivier is zo innovatief omdat hij niet open hoeft wanneer er een schip of boot aankomt. Door de ronde vorm kan hij simpelweg gekanteld worden waardoor er een doorgang ontstaat. ’s Avonds is hij prachtig verlicht en het is de gehele dag een erg fotogenieke spot! Ook de andere zes bruggen van Newcastle zijn het waard om een bezoekje te brengen. Ieder hebben ze hun eigen unieke (uiterlijke) kenmerken en allemaal hebben ze een eigen verhaal.

Als je van shoppen houdt, dan zal je zeker slagen in Newcastle. Grote ketens zijn er gevestigd in de winkelcentra, maar ook kleine boetiekjes vinden hier hun wortels. Natuurlijk moet je ook eigenlijk wel een pub bezoeken (je bent niet voor niets in Engeland). Bovendien heeft Newcastle een interessant scala aan bijzondere restaurants. Zo heb je The Cook House waar je moet reserveren en in een omgebouwde container geniet van lokale gerechten. Ook is The Herb Garden gevestigd in het centrum. Hier geniet je van hele gezonde en verse gerechten terwijl je onder bewegende lampenbollen zit. Het interieur is dus erg indrukwekkend hier en het personeel ongelofelijk vriendelijk. Als je in de winterperiode Newcastle bezoekt, check dan zeker even bij de locals of er nog speciale kerstmarktjes zijn. Op veel plekken zitten deze verborgen en het zou zonde zijn als je ze mist!

Newcastle is echt een hele toffe stad, maar je moet niet verwachten dat je je hier een hele week kunt vermaken (tenzij je specifieke interesses in de stad hebt natuurlijk). Twee tot drie dagen is daarom perfect.

Het uitgaansleven in Newcastle

Zoals ik al zei, kun je goed op stap in Newcastle. De meeste clubs zitten een stukje uit elkaar en er is dus niet echt zoiets als een strip. Dit maakt het juist wel bijzonder. Het uitgaansleven kent wel een vreemde en strenge kledingeis. In veel clubs komen vrouwen niet binnen als ze geen hakken dragen en mannen niet als ze geen witte gympen aan hebben. Het is niet zo dat je nergens op stap kunt als je deze niet hebt, maar houd er rekening mee dat je geweigerd kúnt worden. Het drinken is bijzonder goedkoop, zeker als je tijdens happy hour je cocktails bestelt. Voor €3,50 heb je al snel twee “sex on the beach” in je handen en kun je je heupen losgooien op de muziek!

Gerelateerde berichten