Tips & Lijstjes

Forse boetes door (gebrek aan) sneeuwkettingen

De voorjaarsvakantie, de periode om nog te gaan wintersporten. Vanzelfsprekend is het hierbij belangrijk om sneeuwkettingen mee te nemen. Ik hoor je denken: logisch, maar toch is dit niet zo standaard als zou moeten. Zo neemt één op de zeven vakantiegangers geen sneeuwkettingen mee als ze reizen naar de wintersportbestemming. Hiermee riskeren zij een boete die kan oplopen tot wel 5000 euro!

Sneeuwkettingen omdoen

Van de ongeveer 85% die wel netjes sneeuwkettingen meeneemt heeft een kwart geen idee of ze wel de juiste maat sneeuwketting hebben. Zes procent van de wintersporters gaat zelfs met zomerbanden richting de sneeuw.

Dit is allemaal uit onderzoek van Bovag gekomen wat uitgevoerd is onder wintersport die met de auto naar de sneeuw vertrekken. “Duidelijk is dat je enorme risico’s neemt als je niet goed uitgerust met de auto op pad gaat. De afgelopen weken viel er een enorme hoeveelheid sneeuw in de populaire wintersportgebieden, soms zelfs met evacuaties van hele dorpen tot gevolg”, aldus Bovag.

Voorbereiden op de wintersportvakantie

Ongeveer één miljoen Nederlanders gaan elk jaar op wintersportvakantie, waarvan meer dan 80% met de auto. Van de wintersport die sneeuwkettingen meenemen heeft 1 op de 3 nog nooit geoefend met het omleggen ervan. Hoewel dit steeds makkelijker wordt gemaakt voor de gebruikers, is het wel fijn om te weten hoe het precies moet en is het verstandig om dit te oefenen zonder dat het buiten sneeuwt en vriest. In Oostenrijk kan het niet omdoen van een sneeuwketting waar dit wel verplicht is een boete opleveren van wel 5000 euro.

Een andere goede voorbereiding voor het op wintersport gaan met de auto is het controleren van jouw autoverzekering. Via Autoverzekering.nl kan je altijd checken of je nog de juiste autoverzekering hebt voor de juiste prijs. Het kan per autoverzekeraar schelen of je wel of niet in het buitenland standaard verzekerd bent, dus hou hier rekening mee tijdens je autoverzekering afsluiten. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk aan je veiligheid te denken, dus mocht je van plan zijn om zonder sneeuwkettingen (of zelfs nog erger, op zomerbanden) naar wintersport te gaan: denk alsjeblieft nog een keer diep na voordat je gaat!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie