Tips & Lijstjes

Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste appartement voor je vakantie

Je gaat op vakantie om tot rust te komen, maar dat betekent niet dat de weg er naartoe ook zo rustgevend is. Voordat je weggaat moet je namelijk vaak nog heel veel regelen. Van het vervoer tot aan de spullen die je meeneemt en natuurlijk je verblijf. Om het laatste in ieder geval al wat gemakkelijker voor je te maken, vind je hier een gids met alle dingen waar je tijdens het kiezen allemaal op moet letten.

1. Kijk ook eens naar de opties voor een langere termijn

Een van de fouten die veel mensen maken is dat ze teveel betalen voor een accommodatie op vakantie. Deze appartementen zijn speciaal gebouwd voor de vakantieverhuur en hebben hoge prijzen per dag. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar een appartement of een woning op een verhuurwebsite zoals Huurportaal. Hier vind je, zeker voor een vakantie binnen Nederland, meer dan voldoende opties waarbij je niet alleen een goedkoper, maar ook een ruimer onderkomen kunt vinden. Ook doe je er in Nederland vaak goed aan om een appartement te zoeken in een stad die buiten de grote steden ligt, want hier heb je meer ruimte voor hetzelfde geld en met het openbaar vervoer kun je prima op je eindbestemming komen.

2. Let op je wensen en behoeftes

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, is het altijd aan te raden om te zoeken naar een appartement waarbij je deze ook gemakkelijk voor de deur of in de buurt kunt parkeren. Daarbij is het ook altijd handig dat je in de buurt bent van een supermarkt, zodat je de keuken in je vakantie appartement ook echt kunt gebruiken. Zo voorkom je dat je iedere keer veel moeite moet doen om even lekker te eten. Zodra je van plan bent om ook tijdens je vakantie veel thuis te koken, moet je erop letten of in de keuken alles aanwezig is. Een vaatwasser kan je reis bijvoorbeeld een stuk aangenamer maken.

3. Denk ook aan de rest van je gezin

Op vakantie met kinderen? Kijk dan in de eerste plaats of het appartement van je keuze ook geschikt is voor hen of dat je het zelf met kleine aanpassingen geschikt kunt maken. Trappen zijn bijvoorbeeld niet zo handig als je met kleine kinderen reist, tenzij je bereid bent om je traphekje van thuis mee te nemen. Let ook op het meubilair en vermijd dingen als glazen tafels en andere dure dingen die gemakkelijk kapot kunnen gaan. Tot slot check je ook de omgeving. Kijk of er voldoende te doen is voor kleine kinderen, zo weet je zeker dat je bijvoorbeeld op een regenachtige dag terechtkunt in een overdekt speelparadijs.

4. Let op de voorwaarden van de woning

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het niet de bedoeling is dat je in je vakantiewoning een groot feest voor meer dan honderd mensen geeft, maar er zijn ook eigenaren van appartementen die nog specifiekere wensen hebben. Huisdieren zijn niet overal toegestaan en er kan bijvoorbeeld ook in de overeenkomst staan dat je je eigen handdoeken of beddengoed moet meenemen. Kijk ook altijd goed naar het gedeelte waarin de betaling en een eventuele borg worden besproken. De kans is heel klein, maar je kunt altijd een appartement tegenkomen waarbij je vooraf voor je hele verblijf moet betalen of ook nog eens veel borg moet afrekenen.

5. Controleer alles bij aankomst

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je eindelijk op je vakantiebestemming bent aangekomen, maar toch is het heel belangrijk om bij aankomst altijd alles goed te controleren. Maak foto’s van dingen die al kapot zijn, zoals bijvoorbeeld een scheur in een muur. Je kunt deze foto’s vervolgens gebruiken om bij de verhuurder verhaal te halen, maar je hebt vooral ook bewijs in het geval dat de borg niet wordt terugbetaald. Natuurlijk wil je niet dat het hierop aankomt, en vaak is dat ook niet zo, maar het is wel handig om de foto’s achter de hand te hebben. Het kost slechts een paar minuten van je tijd, maar achteraf kan het je ontzettend veel gedoe besparen.

6. Bel van tevoren altijd met bijzondere vragen

Sommige dingen kun je nu eenmaal niet thuis uitzoeken. Wil je bijvoorbeeld weten of je veel privacy hebt? Of wil je weten of ze een speciaal soort eten of drinken in de buurt verkopen? Dan kun je beter even met de eigenaar van het appartement bellen om hier uitsluitsel over te krijgen. Een vriendelijke eigenaar van een appartement zal altijd proberen om je zo goed mogelijk te helpen. Probeer wel altijd om je vragen een beetje op te sparen, zodat je niet om de dag met de beste man aan de telefoon hangt. Stel ook niet meer vragen dan nodig is, je moet ook leren accepteren dat je nu eenmaal niet alles aan je vakantie kunt plannen.

Gerelateerde berichten