Tips & Lijstjes

Een stedentrip naar Riga: wat mag je niet missen?

Waarschijnlijk herken je Letland wel van dat rijtje dat je vroeger op de basisschool moest leren: Estland, Letland en Litouwen. Letland is de middelste van de Baltische landen en heeft bovendien de grootste hoofdstad van alle drie: Riga. Een onontdekte stad die een breed scala aan mogelijkheden biedt. Strand, natuurparken, musea, heerlijk eten, knusse straatjes, gezellig winkelen en ga zo maar door. Letland is overigens onderdeel van de Europese Unie dus geen gedoe met wisselgeld en desondanks is het een zeer goedkoop land. En nog een leuk weetje: in Letland en dus ook in Riga spreken ze Lets, geschreven in het Latijnse schrift en uniek in Europa. Maar omdat Rusland vroeger een grote rol in Riga speelde, spreken veel volwassenen ook Russisch. Riga is een enorm bijzondere en tevens authentieke stad waar van alles te beleven is. Dus wat mag je niet missen tijdens je stedentrip in Riga?

1. Bekijk Riga van 72 meter hoogte

De Petrikerk dateert al uit 1209 en heeft wonder boven wonder allerlei inslagen en vernielingen overleefd. Na meerdere stadsbranden én een blikseminslag staat deze kerk nog steeds overeind. Niet alleen is het leuk om de kerk van buiten te zien, maar van binnen is het nog veel gaver! Met de lift word je namelijk voor ongeveer €10 naar de top gebracht. Vanuit daar kun je in 360 graden over de hele stad uitkijken. Kijk uit over de rivier, de verlichte bruggen en de daken van de pittoreske huisjes.  Echt de moeite waard!

2. De centrale markt van Riga

Ben je een liefhebber van allerlei bijzondere etenswaren? Dan is deze markt echt iets voor jou. Fun-fact: de hal waar de markt tegenwoordig staat, schijnt vroeger de opslag voor meerdere Zeppelins geweest te zijn. Bijzonder hè? Maar goed, nu dus overladen met lekkere kaas- en vleeswaren. Voor degenen die iets minder fan van al dat eten zijn: ook cocktails en andere lekkere drankjes worden er geserveerd!

3. Een middagje strand

Of je nou in de winter, zomer, herfst of lente in Riga bent, een bezoek aan het strand is altijd lekker. In de zomer kun je genieten van de hoge temperaturen (maar niet te heet) en in de winter kun je er heerlijk uitwaaien. De bus rijdt voor nog geen €2 vanuit het centrum van Riga naar het strand. Genoeg plek? Jazeker, want het strand is bijna 25 kilometer lang! Oh en nog even over Riga in de winter: écht een aanrader. De stad wordt een sprookjesstad en voelt bijna Russisch aan. Vergeet tussendoor ook zeker niet alle gezellige straatjes in te sluipen, want die zijn overal!

4. Bezoek het vrijheidsmonument

Dit monument is niet per sé een must see omdat het zo’n prachtig beeld is, het heeft vooral een bijzondere betekenis. Het is namelijk helemaal niet lang geleden (ongeveer 100 jaar) dat Letland onafhankelijk is geworden van de Sovjet-Unie. Om die reden wonen er nog veel Russen in het land en spreken velen dus ook Russisch. Het beeld staat symbool voor die onafhankelijkheid en straalt dan ook werkelijk kracht uit.

5. Guaja National Park

Een stukje buiten Riga ligt een gigantisch groot National Park. Niet alleen in omvang overweldigend, maar ook als je ziet hoeveel verborgen schatten er in het park te vinden zijn. Ontdek oude kastelen uit de middeleeuwen, wandel langs de oevers van de brede rivieren, fiets naar hoge uitzichtpunten die je een view geven over een mooie vallei en neem de bus naar de eeuwenoude ruïnes. Je kunt met de auto of met het openbaar vervoer vanuit Riga bij het park komen. De bus kost ongeveer €2,50 en het handigste is om te parkeren/uit te stappen in Sigulda. Dit dorpje ligt middenin het park en vanuit Sigulda liggen dus alle mogelijkheden open.

6. Het Zwarthoofdenhuis in Riga

Een bijzonder gebouw in Gotische stijl dat uit de 14eeeuw stamt. Het huis is opgericht door Duitse kooplieden zodat Duitsers die officieel geen burger van de stad waren zich hierbij aan konden sluiten. Helaas werd het in de Tweede Wereldoorlog tegen de vlakte gewerkt en was de Sovjet-Unie even later ook klaar met de overgebleven ruïne. Alles werd opgeruimd. Pas ongeveer 20 jaar geleden werd het pand alsnog in ere hersteld, in de stijl zoals hij vroeger ook gebouwd was. Sindsdien is het een aantrekkelijke spot voor toeristen. Leuk om mee te nemen in je planning, zeker omdat het gewoon op loopafstand van het centrum ligt. Overigens geldt dat voor eigenlijk alle stadse bezienswaardigheden omdat Riga zo compact is.

 

Gerelateerde berichten