Europa Tips & Lijstjes

Met de auto door Europa; in deze Europese landen heb je een vignet nodig

Een roadtripje met je vriendengroep is gegarandeerd leuk, gezellig en vol avontuur! Als je met de auto onderweg bent, dan krijg je echt dat gevoel van vrijheid. Je kunt namelijk overal naartoe rijden waar je maar wilt zonder enige verplichtingen. Toch zijn er een aantal dingen die je wel van tevoren goed moet regelen. Veiligheidsproducten in je auto zoals veiligheidshesjes en een gevarendriehoek zijn daar een voorbeeld van. Iedereen kan immers zomaar te maken krijgen met autopech en dan is het maar goed dat je daarop voorbereid bent. Verder is het goed om te weten dat je in een aantal landen een autovignet nodig hebt. Dit vignet kun je meestal online regelen voordat je aan je roadtrip begint. Online een vignet aanschaffen heeft als voordeel dat je niet hoeft te wachten aan de grens. Wil je ook graag weten in welke landen je een vignet nodig hebt? In dit artikel hebben we de landen voor je op een rijtje gezet!

Oostenrijk

In Oostenrijk heb je een autovignet nodig en er bestaan verschillende soorten. Zo kun je bijvoorbeeld een vignet Oostenrijk kopen die 10 dagen geldig is, maar een autovignet met een geldigheid van een maand of een jaar behoort ook tot de mogelijkheden. Het vignet voor Oostenrijk kun je vooraf online regelen.

Hongarije

Hongarije kom je ook alleen binnen met een autovignet. Dit vignet dien je al gekocht te hebben voordat je je op de snelweg bevindt. Het vignet voor Hongarije kun je op internet aanschaffen, maar bij grensovergangen en bij tankstations kun je er ook een kopen.

Slowakije

In Slowakije heb je voor een auto of camper tot 3500 kg een autovignet nodig. Het Vignet Slowakije kun je net als het Hongaarse vignet online kopen, maar ook bij tankstations en bij de grensovergang. Toch wordt aangeraden om dit van tevoren op internet te kopen, want dat is het makkelijkst en snelst.

Tsjechië

In Tsjechië is ook een vignet verplicht op alle autowegen. In het Tsjechisch heet dit vignet “dálniční známka” en je kunt het kopen bij de grens, op het postkantoor en bij een aantal grotere tankstations.

Roemenië

In Roemenië moet je een elektronisch autovignet hebben en dit kun je het beste bestellen voordat je aan je roadtrip begint. Het vignet is ook verkrijgbaar bij een postkantoor of grenskantoor, maar dat is niet zo handig. Je kunt namelijk een boete krijgen als je door de autoriteiten wordt betrapt op het ontbreken van een vignet en deze boete varieert van € 45 tot € 1000.

Zwitserland

Zwitserland heeft een prachtige natuur en je rijdt over snelwegen met het mooiste uitzicht hierop. Een vignet voor Zwitserland is 14 maanden geldig en kun je online aanschaffen. Heb je een aanhanger of caravan? Dan heb je daar een apart vignet voor nodig.

Houd er wel rekening mee dat het vignet voor Zwitserland een sticker is die je via post wordt toegestuurd. Het is dus belangrijk dat je dit vignet al hebt besteld, uiterlijk een aantal dagen voordat je vertrekt.

Bulgarije

In Bulgarije is ook een vignet verplicht. Verder geldt in Bulgarije ook dat je oude vignetten van je auto moet verwijderden. Een Bulgaarse vignet schaf je aan bij de grenspost.

Milieusticker in Duitsland

Je hebt geen vignet in Duitsland nodig, maar een milieusticker is wel verplicht. Zo wil Duitsland de meest vervuilende auto’s uit de grote steden weren. Deze milieusticker kun je op internet bestellen en komt in een groene of gele variant, afhankelijk van de mate van vervuiling van je auto. Heb je een oude en dus een vervuilende auto, dan is de kans groot dat je niet in aanmerking zal komen voor een milieusticker.

Tolwegen

De bovengenoemde landen zijn de belangrijkste vakantiebestemmingen binnen Europa waar je een autovignet nodig hebt. Andere veelbezochte vakantielanden zoals Italië, Spanje en Frankrijk hebben een tolsysteem. Dit houdt in dat je tol betaalt bij een tolpost en dat je hier toegang mee krijgt op de wegen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie