Malta

Must do: een scooter huren op Malta

Malta is een prachtig eiland dat gekenmerkt wordt door een heerlijk klimaat. Het is een knus eiland (dus niet te groot) en heeft veel mooie baaitjes. De stadjes zijn liefelijk en authentiek. Je kunt zowel genieten van veel bezienswaardigheden op Malta als van allerlei activiteiten. Extra leuk is het om een scooter te huren om het eiland te verkennen. Hoe werkt het vervoer op Malta? Waar huur je een scooter? Waar moet je op letten? En wat zijn mooie routes met de scooter? Lees het allemaal!

Het openbaar vervoer op Malta

Het vervoer op Malta is (in tegenstelling tot een aantal andere Europese landen) redelijk goed geregeld. Er rijden veel bussen die niet al te duur zijn. Bussen rijden echter nooit op tijd. Kijk dus niet vreemd op als je ineens een uur staat te wachten op een bus. Taxi’s vind je er niet zoveel. Als je ’s nachts na het uitgaan terug naar huis wil, zal je dus van tevoren even na moeten denken over het vervoer. Het is dus mogelijk om tijdens je vakantie enkel het openbaar vervoer te gebruiken (ondanks een aantal ongemakken), maar het is nog vele malen leuker om eigen vervoer te hebben. Je kunt natuurlijk een auto huren, maar omdat het eiland zo klein is, is een scooter de leukste en beste optie. Lekker de wind in je haren en de mogelijkheid om de scooter overal te parkeren.

Waar kun je een scooter huren

Je kunt op veel plaatsen een scooter huren. Het kan natuurlijk ook online, dat is afhankelijk van wat je voorkeur heeft bij het boeken. Het kost ongeveer €15 tot €30 per dag. Luxere exemplaren kunnen richting de €40 gaan. Bij gebrek aan een vergelijkingswebsite voor scooters op Malta, kun je bij Google intypen “scooter huren Malta” om vervolgens te klikken op “meer plaatsen”. Hier krijg je een duidelijk overzicht van alle bedrijven en zie je op de kaart de precieze locatie. Hiermee kom je bijvoorbeeld uit bij ST Rentals of bij AHS Malta. Wil je het allemaal nog net iets avontuurlijker of juist actiever? Veel bedrijven verhuren ook e-bikes, buggy’s en elektrische steps.

Waar moet je op letten bij het huren van een scooter

Bij het huren van een scooter is het verstandig om de verkeersregels ter plaatse even kort door te nemen. Op welke wegen mag je rijden? Hoe hard mag je rijden? De inwoners van Malta rijden overigens aan de linkerkant (dat is een overblijfsel uit de Engelse overheersing). Daarnaast kan het natuurlijk gebeuren dat je schade rijdt. Van tevoren kun je allerlei verzekeringen afsluiten om hoge kosten te voorkomen. Het is altijd aan te raden om in ieder geval de basisverzekering te nemen. Er zullen altijd gevallen zijn die niet onder de verzekering vallen. Vaak gaat het bij scooters dan om lekke banden en het plastic plaatje aan de voorkant. Lees goed de voorwaarden door en maak een afgewogen keuze voor het nemen van extra verzekeringen. En welke verzekering je ook neemt (behalve volledige afkoop), een eigen risico zal je daarnaast altijd hebben.

De leukste scootertochtjes op Malta

Omdat de afstanden relatief klein zijn, kun je eigenlijk overal naartoe. Reis bijvoorbeeld naar de oude steden Rabat en M’dina. Vroeger hoorden deze bij elkaar en werden ze overheerst door de Arabieren.  De invloeden zijn nog steeds merkbaar. Het zijn twee kleine stadjes. Je kunt over de stadmuren wandelen en het centrale kerkje bezoeken. Vervolg je tocht naar de stad Valletta. Hier kun je een rondje om de stad heen rijden om er vervolgens te voet in te duiken. In Valletta vind je ontzettend veel leuke restaurantjes om te lunchen of een ijsje te eten. Als je het scootertochtje vervolgens voortzet naar Sliema (door met de baai met te rijden) kun je daar heerlijk met je gezicht in het zonnetje bij de haven zitten. ’s Avonds zijn hier veel mogelijkheden om een hapje te eten. Voor drankjes en uitgaan kun je vervolgens terecht in Paceville. Dit is echt het jongerencentrum van Malta. Kroegen zijn hier tot laat open en drinken is extreem goedkoop. Maar als je op de scooter bent, smaakt een colaatje ook heerlijk.

Een ander tochtje dat je kunt maken is naar het noordelijkste puntje van Malta (waarvan de plaatsnaam mij nog steeds een raadsel is want iedereen noemt het anders). Hier kun je de ferry nemen naar het eiland Gozo. Deze tocht duurt maar drie kwartier. De scooter kun je eventueel in de haven laten staan. Op Gozo kun je een bus pakken naar de kliffen of naar de centrale stad. De boot gaat maar tot een bepaalde tijd terug, dus zorg wel dat je op tijd bent. Met de scooter naar het noorden reizen is veel fijner dan met de bus. Natuurlijk kan het ook met het openbaar vervoer, maar zit je in totaal wel zo’n vier tot vijf uur op een dag in de bus (afhankelijk van waar je slaapt natuurlijk).

Gerelateerde berichten