Europa Malta

Wat te doen op het eiland Malta?

Malta

Redelijk onvoorbereid vertrok ik met twee vriendinnen afgelopen zomer naar Malta. Dat het eiland ter hoogte van Afrika ligt, kwamen we pas achter toen we uit het vliegtuig stapten en de teller zo’n 40 graden aangaf. Maar de frisse zeewind zorgt toch voor een zeer aangename gevoelstemperatuur. In de volgende acht dagen hebben we als gekken het hele eiland verkend en daardoor een hele hoop tips verzameld voor de (hopelijk) beter voorbereide toekomstige Malta toeristen.

Malta

Openbaar vervoer op Malta

Hoe lastig de ov-chipkaart voor buitenlandse toeristen in Nederland is, hoe simpel het openbaar vervoer in Malta is. Voordeel één: een treinrails is nooit aangelegd en daar is het nu te laat voor. Paniek op onoverzichtelijke treinstations is daarmee al voorkomen. Met bussen wordt iedere Maltees (en toerist) het hele eiland over vervoerd.

Voor 21 euro kun je op het vliegveld na aankomst een pasje kopen waarmee je onbeperkt voor zeven dagen met de bussen kunt rijden. Of ze op tijd rijden? Absoluut niet. Het heeft dus geen zin om enthousiast op de busbordjes te kijken hoe laat het betreffende voertuig verwacht wordt, want de kans is net zo groot dat hij een uur later opduikt. Gelukkig is het geen straf om met je gezicht in het zonnetje een uurtje te wachten.

Restaurantjes en cultuur op Malta

Een interessante bevinding van mij en mijn vriendinnen was dat we, na een week vertoeven op het eiland, niet wisten hoe we de cultuur van Malta moesten omschrijven. Het is een mix van allerlei culturen. Ze hebben de vriendelijkheid van de Engelsen, het eten van de Italianen en Amerikanen, de kledingstijl van de Fransen en de taal van…tja toch van zichzelf. Onbegrijpelijke woorden.

De restaurants serveren heerlijke spareribs, salades, burgers, pasta’s en broodjes. Maar zoals de stoofpot voor Nederlanders of de pizza’s voor Italianen, bestaat er voor de Maltezen niets. Deze mix maakt het juist heel speciaal beseften we toen we in de (licht verlate) bus naar het vliegtuig zaten.

Malta

Bezienswaardigheden in Malta

Het leuke van Malta is dat alles relatief dichtbij ligt en dat je met je onbeperkte buspasje overal heen kunt crossen. Onze eerste dag bestond uit een bezoek aan de hoofdstad Valletta. De binnenkomst van de stad is adembenemend. Een brug met daarna een brede marmeren winkelstraat met allemaal gezellige winkeltjes.

De eerste ijszaak die we tegenkwamen zijn we binnengevlogen en daarna hebben we de hoofdstraat vervolgd tot we bij de haven kwamen. Naast de haven liggen wat rotsstranden waar je heerlijk kunt uitwaaien.

Overigens zijn alle stranden op Malta van rotsen (op drie extreem toeristische stranden na). De rotsen lijken niet lekker te liggen, maar op de platte stenen lig je misschien nog wel lekkerder dan met allemaal zand op je handdoek. Verder zijn we met de bus (en boot) naar het Azur Window gereisd (dat aan de westzijde van het eiland Gozo gelegen is). Deze prachtige kustlijn heeft een gigantische rots met een gat erin.

Hoewel de rots in de zomer (nadat wij er ongeveer twee uur lang overheen gelopen hebben) is ingestort , is de kustlijn nog steeds prachtig. Als je zorgt dat je er een uurtje voor zonsondergang bent, dan is het er op zijn mooist. Bij rustig weer kun je er ook een verfrissende duik nemen.

Malta

Als laatste tip voor bezienswaardigheden (er zijn er nog veel meer hoor) heb ik Blue Lagoon. Ik heb van nature een hekel aan toeristische plekken, maar dit stukje zee dat de kleur van de zee in Curaçao heeft, is echt de moeite waard. Met een boottocht van ongeveer tien euro kun je vanaf Sliema naar Blue Lagoon varen (en terug). Oh en als allerlaatste tip: de stad Rabat in het binnenland van Malta is de oude hoofdstad van Malta. Erg gezellig om rond te slenteren en een hapje te eten!

Malts

Uitgaan in Malta

Goedkoop. Dat is me bijgebleven van het stappen in Malta. Na een gezellige avond met verschillende cocktails en meerdere clubs, keek ik in mijn portemonnee en constateerde ik dat ik maar 14,30 kwijt was. Het uitgaansgebied ligt in St. Julian op de zuidoostzijde van Malta. Iedere club heeft zijn eigen charme.

Footloose heeft een gezellige paaldanspaal in het midden en is een trekpleister voor Nederlandse jongeren. Bar Native is voor de liefhebbers van Spaanse muziek. Zin om achterover te hangen in zachte kussentjes en een waterpijp te roken met in de hand een met liefde klaargemaakte Mojito? Dan is de Plush the place to be!

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie