Duitsland Europa

Alternatief Berlijn, een verlaten ziekenhuis en wat meer?

Alternatief Berlijn

Berlijn is natuurlijk een wereldstad vol leuke plekjes om voor zowel een korte trip als langere tijd door te brengen. Maar Berlijn is ook een stad vol verhalen. Zeker in Oost-Berlijn loop je van het ene alternatieve plekje naar het andere. In dit blog lees je de alternatieve kant van Berlijn. Naar mijn mening ook meteen de leukste kant van Berlijn.

Spreepark Berlijn

De toeristische plekjes van Berlijn hebben we al gezien, waar gaan we nu heen om een echt goede indruk van de stad te krijgen? Dat ga ik zoveel mogelijk proberen te vertellen in dit blog. Maar ik dek mezelf wel alvast een klein beetje in, want iedereen beleeft Berlijn op zijn eigen manier en ik weet zeker dat ik nog vele plekjes ga vergeten te benoemen of zelf nog niet ontdekt heb.

Verlaten pretpark Berlijn

Spreepark, het verlaten pretpark

Ooit een pretpark voor kinderen in de DDR, maar sinds 2001 failliet. Er gaan allerlei verhalen in de rondte over hoe dit faillissement tot stand is gekomen, van spannende verhalen over drugs verkoop in de attracties tot de minder spannende over verlopen vergunningen. Het terrein is omgeven met een hek en verboden toegang bordjes, maar een beetje avonturier laat zich daar niet door tegenhouden. Het grappige aan dit park is dat je aan alles ziet dat het van het ene in het andere moment stil is komen te liggen. De attractiewagentjes staan nog op de daarvoor bestemde sporen, wat een geweldig beeld geeft. Neem je fotocamera mee dus!

Suicide Circus Berlijn

Suicide Circus

’s Nachts een van de beroemde uitgaansgelegenheden (techno) van Berlijn, maar ook overdag een interessante plek om even rond te struinen. Het ziet er verlaten uit, maar tussen de vervallen gebouwen loop je veel jongeren tegen het lijf en zelfs een paar barretjes. Waar vind je Suicide Circus? Bij treinstation Berlin Warschauer Straße.

Straatgraffiti

Dit is eigenlijk niet echt een locatie of plek om naar toe te gaan. Je vindt het namelijk door de gehele stad. Sommige noemen het vandalisme, maar in Berlijn is het eigenlijk altijd kunst. Als je het mij vraagt tenminste. De graffiti bij de Easy Side Gallery, het grootste stuk overgebleven Berlijnse muur, is het makkelijkst te vinden, maar de truc is denk  ik om zoveel mogelijk bovengronds rond te reizen (lopen, fietsen, met de scooter of wat dan ook) en vooral zoveel mogelijk om je heen te kijken.

Friedrichshain

Goede koffietentjes, lekkere sushibarretjes, heerlijk Mexiaans eten of gewoon genieten van een Berliner Pilsener, dat vind je in Friedrichshain. Voor mij zonder twijfel de leukste wijk. Eigenlijk zijn er verder weinig woorden voor nodig, hier moet je zijn voor je hapjes eten en je drankjes. Ook als je alleen reist naar Berlijn zal je hier snel contact hebben om een gezellige avond tegemoet te gaan.

Platenzaak Hard-Wax

Zeer populair onder de bekende (techno) DJ’s en ook voor de leek leuk om te bezoeken. Zelf heb ik nergens in huis een vinyl plaat, laat staan een platenspeler staan, maar toch vond ik het leuk om hier even binnen te kijken. Pak een plaat van een bekende of juist onbekende artiest, leg deze op een platenspeler, koptelefoon op en lekker muziek luisteren. Het is wel even zoeken, de zaak bevind zich namelijk buiten het centrum van buiten is vrijwel niet te zien dat hier een winkel zou moeten zitten. Even rondvragen helpt je vaak ook niet verder. Zo beroemd blijkt het dus eigenlijk niet te zijn. Hoe je er dan wel komt? Vanaf de Kottbusser Brücke de Paul Lincke Ufer in (Google Maps is ook hier je vriend) en dan een steegje in waar je uiteindelijk via een trappenhuis omhoog kan.

Beelitz Heistatten

Beelitz Heilstätten, het verlaten ziekenhuis

Na het verlaten pretpark nog niet genoeg verlaten gebouwen gezien? Bezoek dan zeker het Beelitz Heilstätten. Ten zuidwesten van de stad vind je het plaatsje Beelitz wat beroemd is geworden door dit ziekenhuis. In tegenstelling tot Spreepark is dit terrein niet hermetisch afgesloten en kun je hier vrijuit rondlopen, ook hier geldt dus weer: Fotocamera meenemen! Ik kan van alles over de geschiedenis schrijven (ik zal het grootste gedeelte ook op moeten zoeken), maar dat laat ik jullie bespaard. Wel leg ik uit hoe je er komt. Zelf ben ik er met de auto heen gereden toen we begonnen aan onze terugreis naar Nederland, het ligt namelijk toch een stukje uit de stad, maar aardig op de route terug naar Nederland. Ook is er een treinstation pal naast het ziekenhuis met de naam (je verwacht het niet): Beelitz Heilstätten Bahnhof.

Beelitz verlaten ziekenhuis berlijn

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie