Europa Tips & Lijstjes

Een ontspannende zomervakantie in Paralia

Paralia is een populaire zonbestemming in Noord Griekenland. Vaak wordt het stadje aangeduid met Paralia-Katerini omdat het hier vlakbij ligt. Overigens ligt het in de provincie Macedonië, waar je ook niet van in de war moet raken. Griekenland heeft namelijk een provincie genaamd Macedonië en dat is de reden dat de nieuwe naam van het bovenbuurland Noord-Macedonië geworden is. Paralia zelf is ontzettend gezellig en het weer is er bijna altijd lekker. In de omgeving liggen een aantal prachtige natuurwonderen die je kunt bezoeken! Hierbij wat tips voor de mooiste bezienswaardigheden, de lekkerste plekjes om aan het strand te liggen, de beste restaurantjes en nog een goede hoteltip!

De gaafste bezienswaardigheden in de buurt

In de buurt van Paralia ligt zo ontzettend veel natuurschoon dat je het niet eens allemaal kunt zien als je hier een weekje bent. We waren vooral onder de indruk van de Enipea watervallen en de klim naar de Mount Olympus. Beide liggen ze dichtbij elkaar op ongeveer een uur rijden, maar ze zijn echt de moeite waard. De Enipea watervallen zijn vanaf de parkeerplaats ongeveer 15 minuten lopen. Als je echt van hiken houdt, kun je je de hele dag in die omgeving vermaken. Er liggen namelijk ook nog grotten waar je naartoe kunt wandelen. Als je de precieze locatie van de watervallen wil weten kun je de gratis app Maps.me downloaden. Deze kent alle wandelpaden waardoor je eigenlijk nooit kunt verdwalen.

Het leukste restaurantje

Paralia heeft een paar hele gezellige restaurantjes. Deze liggen voornamelijk in de winkelstraat waar je ook lekker souvenirtjes en armbandjes kunt shoppen. Een van de leukste restaurantjes waar we geweest zijn was Taverna Struga. Hier aten we een schaal met allerlei vis. Van gefrituurde inktvis tot mosselen, sardientjes en garnalen. Een halve liter rode wijn kost hier €4.50. De bediening was ontzettend lief en snel en bij het weggaan kun je de bel luiden om te laten weten dat je het naar je zin hebt gehad. In tegenstelling tot veel omliggende landen van Griekenland, is Griekenland heel duur. Dit restaurantje was de lekkerste waar we gegeten hadden en ook de goedkoopste. Vandaar dat we fan waren!

Net uit het centrum ligt een Lidl. Je kunt jezelf dus ook van de nodige tapas voorzien en een avondje op je balkon eten met de ondergaande zon. Verder liggen er in het centrum tal van lekkere restaurantjes. Als je gezond wil eten, zijn de seafood restaurants een aanrader. Er is namelijk ook een aantal barretjes dat echt enkel fastfood verkoopt.

 De stranden

Paralia heeft om te beginnen een heerlijk stadsstrand. De hele kust heeft een breed zandstrand met een mooie blauwe zee. Als je dichter naar het centrum toeloopt kun je bedjes en parasols huren en hoor je de hele dag een gezellig muziekje vanuit de dochtsbijzijnde strandtent. Je kunt ook een stukje verder rijden in Noordelijke richting. Hier vind je geen ligbedjes, geen strandtentjes maar juist de heerlijke rust waar je ook weleens een dagje van wil genieten. In een straal van 50 meter ligt geen mens en je kunt je auto er pal op het strand parkeren. Hier en daar zie je een stel dat aan het wildkamperen is, of er met een camper overnacht. Zo heb je eigenlijk het beste van twee werelden vlakbij elkaar. In het échte hoogseizoen is het er uiteraard iets drukker, maar begin juli is de situatie nog zoals hierboven beschreven!

Hoteltip: Yakinthos

Wij sliepen in Hotel Yakinthos, omdat hier een lekker zwembadje bij zat. Ondanks dat het een klein zwembadje betrof, was het er heerlijk vertoeven. Een luxe kamer met bij ieder raam een hor, iedere ochtend een lekker ontbijtbuffet en een groot balkon met uitzicht op zee en de ondergaande zon. Het was ongeveer een kwartier lopen naar het centrum (iets langer als we moe waren) en ik zou hem zeker aanraden.  Je kunt ook in de stad aankomen en gewoon iets zoeken, want veel appartementen hebben buiten een bord staan met dat ze nog vrije kamers overhebben. Dit vertalen de enthousiaste Grieken met “free rooms”, wat voor een aantal toeristen tot enige interpretatieproblemen leidt. Om verwarring te voorkomen: ze bedoelen hier geen gratis kamers mee, maar vrije kamers natuurlijk.

Gerelateerde berichten