Europa Tsjechië

De mysterieuze sprookjesstad van Europa: Praag!

Praag

Eén van de meest opkomende steden onder toeristen in Europa is het beeldschone Praag. Mijn oom vertelde me dat rondlopen in Praag net was alsof je door een sprookjesstad liep. Daardoor liet ik me overtuigen om deze stad te bezoeken. Eind december vertrok ik naar Praag met mijn vriend. We verbleven in Hotel Theatrino, waar we meteen hartelijk werden ontvangen door David, die Nederland net zo interessant bleek te vinden als wij Tsjechië.

Het hotel lag net iets te ver vanaf het centrum om te lopen. Het is zo’n veertig minuten lopen, dus het is beloopbaar, maar wij waren lui en dus namen we gezellig de tram. Deze tram stopte zo ongeveer voor ons hotel en bracht ons in tien minuten naar hartje centrum.

 

Lekkernijen

In de wintermaanden voor het nieuwe jaar staat het centrum vol met kerstmarktjes. Rond het enorme winkelcentrum Palladium, waar we onze kerstinkopen deden, ruik je de geur van vers gebraden worsten en hamburgers. De houten kersthutjes vormden op elke plek een rondje, waardoor je in het midden van de kring kon genieten van een kampvuur. Zeker ’s avonds geven deze hutjes een knus, warm gevoel. De meeste tentjes verkopen voedsel, maar je kan ook antieke kerstspulletjes kopen. Ze verkopen ook exotische, typische Tsjechische lekkernijen, zoals Trdelnik. Dit is een lokale lekkernij, dat bestaat uit deegrollen die op een metalen stang worden rondgedraaid boven een haardvuur. Zo wordt de buitenkant langzaam afgebakken. Als toppunt combineren ze deze deegrol met kaneel en suiker. Ben je meer een chocolade-fan? Dan kan je ook de Nutella-variant proberen. De binnenkant van de deegrol zit dan vol met chocoladepasta. Kortom: zeker proberen!

 

 Praag 

Oude Stadsplein

Deze kerststalletjes staan dus onder andere rondom het Palladium, maar op het Oude Stadsplein staan de meeste stalletjes. Op dit enorme plein, ook wel bekend door de twee mooie, puntige torens, staat het in de winter stampvol met één grote kerstmarkt. Super gezellig en het ruikt er altijd goed. Er staat een groot podium, waar kerstshows gehouden worden en er torent een magnifieke kerstboom boven alle stalletjes uit.

Rondom dit plein en op dit plein is er ook nog genoeg plek voor een terrasje. Ga gezellig buiten zitten, zodat je de drukte op het plein kan bekijken. De meeste terrasjes zijn voorzien van warmtelampen, kachels en dekentjes, zodat je het niet koud hebt. Vanaf de cafés kan je het astronomische uurwerk van Praag zien, wat is gebonden aan de grote kerk met de twee hoge torens. Dit uurwerk geeft maar liefst vijf soorten tijd aan en zit daardoor ingewikkeld in elkaar. Het is echter een genot voor de ogen om naar te kijken. Zorg daarnaast zeker dat je om klokslag op het uur bij de klok staat, want dan begin de show. De figuren rondom de klok beginnen dan te bewegen en het klokje begint te luiden. De haan komt daarna naar buiten om te kraaien en de beelden van de apostelen komen langs. Vervolgens trekt de haan zich terug naar binnen en dan slaat de klok het uur.

Praag

 

Petřín Hill

Wanneer je naar het andere gedeelte van de stad loopt, steek je de bekende Karelsbrug over. Onder je stroomt de Moldau en de brug is vooral bekend door de 30 standbeelden die aan weerszijden van de brug staan. Op de brug vind je veel straatartiesten en je kan ook een slotje ophangen.

In het andere gedeelte van de stad kun je door de nauwe straatjes richting Petřín Hill lopen. Je kan hier een soort trammetje omhoog nemen (helaas was deze defect toen wij er waren). We waren dus genoodzaakt om te lopen. Achteraf was dat helemaal niet zo erg, want het was een prettige wandeling. Bovenop de heuvel vind je een soort mini-Eiffeltoren met een uitkijkpunt. Voor een paar euro koop je een kaartje om naar boven te gaan in de toren. Vanaf de heuvel zelf is het uitzicht namelijk niet erg goed, omdat je zicht geblokt wordt door de bomen die er staan. Vanaf de toren heb je een perfect 360 graden uitzicht over de stad. De uitkijktoren is niet het enige leuke gedeelte van de heuvel: als je ietsje verder loopt vind je een Mirror Maze! Voor een paar euro mag je de weg vinden door een doolhof van vele spiegels (pas wel op dat je je hoofd niet stoot tegen een spiegel omdat je denkt dat het een doorgang is). Kortom: erg leuk om te doen na een actieve wandeling omhoog!

 

Praag

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie