Europa Spanje

Op kerkentour in Barcelona

Barcelona

Hola! Barcelona staat natuurlijk bekend om haar vele bezienswaardigheden. In mijn ogen is het een stad die uitblinkt in cultuur en kerkjes. Vandaar in de blog een tour langs de bekende, maar ook onbekendere, kerken van Barcelona.

De Sagrada Familia

De eerste (en onmisbare) kerk is natuurlijk de Sagrada Famiglia. Deze kun je nog niet overslaan al had je het graag. Het is een verzoeningskerk, wat wil zeggen dat de bouw alleen gefinancierd mocht worden met donaties. Tegenwoordig worden de inkomsten voornamelijk bepaald door de betalende bezoekers (en dat doen ze maar al te graag). Het is niet goedkoop maar zeker de moeite waard om de Sagrada te bezoeken!

De buitengevels zijn allemaal in verschillende stijl ontworpen en voor de oplettende bezoeker zijn er veel verhalen op de gevel terug te vinden. Wat dacht je van een magisch vierkant waarbij de som van alle kanten 33 oplevert? Als je dan weet dat Jezus op 33-jarige leeftijd gestorven is, blijkt dit wel een heel leuk weetje te zijn. Ik heb daarom echt de tijd genomen voor het bezoek aan de Sagrada waardoor mijn moeder en ik continu verrast werden door interessante details. Tip: koop je ticket online (basisticket kost €15,-), want aan de kassa zal het bijna niet lukken.

Barcelona

De kathedraal Santa Eulalia

De kathedraal Santa Eulalia ligt aan een van de gezelligste pleinen van Barcelona. Toen mijn moeder en ik hier op zondagmiddag rondslenterden, hebben we de Barcelonezen spontaan de Sardana zien dansen. Dat doen ze elke zondag! Wil je meedoen? Geen probleem, sluit aan en probeer de ingewikkelde pasjes soepel te imiteren (er is gelukkig geen beeldmateriaal van hoe wij dit probeerden).

De kathedraal dankt haar naam aan een dapper 12-jarig meisje dat weigerde heidense goden te aanbidden. Zij werd om die reden gemarteld en pas veel later heiligverklaard. Haar relieken zijn voorin de kathedraal, in de crypte, te bewonderen. In de kloostertuin, via de uitgang rechts in de kathedraal te bereiken, vind je 13 ganzen. Deze beschermen de kathedraal tegen alle kwaad van buitenaf. Als er eentje overlijdt moet deze zo snel mogelijk vervangen worden anders is de kathedraal onbeschermd. Je vindt er ook het beeld van Sint Joris en de draak, de beschermheilige van de stad.

Waar de ganzen je allesbehalve tegen beschermen is de duivenpoep, dus een beetje opletten voorkomt vieze vlekken. Een bezoek aan de kathedraal is gratis. Houd rekening met je kleding, want van korte broekjes, tanktops en strapless shirtjes worden ze niet blij.

De Basílica Santa Maria del Mar

De Basílica Santa Maria del Mar ligt in de wijk El Born. Vroeger stond de kerk op het strand (vandaar de naam), nu ligt de kerk ingeklemd tussen de huizen. De Barcelonezen dragen deze kerk in hun hart omdat deze gebouwd is door de havenlossers. Alle stenen zijn gesjouwd van de Montjuïc naar deze plek. Dat is pas écht wat je “met bloed, zweet en tranen” noemt. Toen ik dat hoorde, was ik iets minder trots op mijn drie kilometer hardlopen die ochtend. In de kolossale deuren bij de ingang vind je dan ook het symbool van de havenlossers terug. Als je in deze kerk wilt trouwen, zal je een wachttijd van twee jaar in acht moeten nemen. Tijdig plannen dus! Achterin de kerk aan de linkerkant, vind je hoog bovenin een raam waarop, in glas en lood, het embleem van FC Barcelona te zien is. Vraag er zeker even naar als je het niet kunt vinden! Hier kun je namelijk een schietgebedje doen als de volgende wedstrijd gewonnen moet worden. Bezoek de kerk in de ochtend, dan is het gratis!

Barcelona

Basílica del Santa Maria del Pí

Aan de Plaça del Pí vind je een kerk, de Basílica del Santa Maria del Pí, die vooral opvalt door een enorm roosvenster in glas in lood. Er staat een hele grote dennenboom op het zeer gezellige en gemoedelijke pleintje voor de kerk. De klokkentoren bevat maar liefst zes klokken en als deze luiden valt werkelijk al het andere geluid weg. De hele wijk mag weten dat ze luiden! Een avondrondleiding in deze kerk is bijzonder omdat je dan de middeleeuwse gangen mag bezoeken onder leiding van een gids. Dat kost wel € 19,-, terwijl een bezoek overdag rond de € 4,- kost. Je moet er wat voor over hebben om te kunnen griezelen onder de grond, maar het is het waard!

Esglèsia del Sagrat Cor

Heb je nog niet genoeg van alle religieuze bezoeken? Dan heb ik nog een verrassing voor je. Bovenop de Tibidaboberg (ook wel de magische berg genoemd) vind je niet alleen een pretpark, maar ook een prachtige kerk: de Esglèsia del Sagrat Cor. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant kijk je je ogen uit. Voor een paar euro kun je met de lift naar boven in de kerk en word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt Tibidabo bereiken met het openbaar vervoer, trek er dan wel wat tijd voor uit. Bus 111 is dan de beste optie. Maar eenmaal daar ben je de hele dag zoet als je pretpark en kerk wilt combineren. Een verrassende combinatie lijkt me zo!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie