Europa Italië

4-daagse trip door Apulië (Puglia)

Toscane en de regio rond het Gardameer, iedereen kent het wel. In de zomer trekt men er massaal naartoe vanwege het lekkere weer, de mooie landschappen en natuurlijk het heerlijke eten. Apulië (ook wel Puglia) daarentegen is minder bekend bij toeristen. Deze regio in Zuidoost-Italië ligt in de hak van de laars van Italië aan de Adriatische Zee (oostkust) en de Ionische Zee (westkust). Haast het hele jaar door is het hier mooi weer en er is genoeg te zien, doen en beleven. Wij nemen je mee op een afwisselende trip van 4 dagen langs 4 verschillende plaatsen in, hoe kan het ook anders, een Fiat 500!

Apulië is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee op hemelsbreed ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. De hoofdstad is Bari. Ben je een wijnliefhebber, dan zeggen primitivo, negroamaro je misschien wat. Dit zijn typische wijnrassen uit de regio.

Lecce

De basis voor onze trip was de stad Lecce. Vanuit daar reisden wij iedere dag een route door de regio. Lecce is een middelgrote stad met goede restaurants, hippe bars en een variatie aan kleine en grote winkels. Wij hebben de stad als niet toeristisch ervaren, maar wel levendig. Het centrum is wat je verwacht bij een Italiaanse stad: smalle straatjes en balkonnetjes. Op het grote plein zijn de overblijfselen van een Romeins amfitheater te vinden. Deze is pas in de jaren ’30 van de vorige eeuw door archeologen opgegraven. Het theater bood plaats aan 15.000 personen, geen kleintje dus! Verder vind je in Lecce, zoals in elke Italiaanse stad, mooie kerken en architectuur. Benieuwd naar een fijne plek om te overnachten en heerlijke restaurants? Lees dan de blog ‘Overnachten en 3x heerlijke restaurants in Lecce (Puglia)’.

Grotta della Poesia

Vanuit Lecce reden wij langs de kust naar dit ‘natuurlijke zwembad’ gevormd in een inham in de rotsen. In de zomer komen hier veel locals en toeristen op af voor een verfrissende duik, om vervolgens lekker te zonnebaden op de rand. Wij waren er in november, dus van een duik was geen sprake, maar het is wel een super fotogenieke plek en heerlijk om even uit te waaien. Bovenop de rots heb je een prachtig uitzicht over de zee en de horizon. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Je vindt Grotta della Poesia aan de Strada Statale San Cataldo – Otranto, 73026 Roca Vecchia.

Ostuni

Ostuni, ook wel la città bianca (de witte stad) is een prachtig stadje op zo’n 80 kilometer afstand van Lecce. Kom je aanrijden, dan zie je de stad al vanuit de verte met al haar prachtige witte huisjes. Wij waren er dus in november en dan is er geen enkele toerist te bekennen, maar in het hoogseizoen schijnt dit een van de meest bezochte steden van Puglia te zijn. Niet gek, want vanaf de stadsmuur heb je prachtig uitzicht op de Adriatische zee en in het centrum zitten tal van knusse restaurantjes. Een tip kunnen we je helaas niet geven, want ze waren letterlijk allemaal dicht toen wij er waren. Lees daarom de algemene tips en neem de tweede tip ter harte. Neemt niet weg dat het een fijne plek blijft!


Gallipoli

Nog zo’n fijne stad is Gallipoli. Elke keer als wij het uitspraken, moesten we er weer om lachen. Blijkbaar was onze uitspraak ook niet foutloos, want de gastheer van onze bed en breakfast begreep niet meteen waar we het over hadden toen we zeiden dat we die dag naar Gallipoli waren geweest. Gallipoli is een echt vissersstadje met een paar keer per week een ouderwetse vismarkt. In de haven liggen kleurrijke vissersbootjes die prachtige plaatjes opleveren. Het centrum is knus en gezellig. Aan de rand van het centrum kijk je ver uit over de Ionische Zee.

Let op! Ben je met de auto? Auto’s zijn niet toegestaan in Gallipoli en dit levert je een bekeuring op. Rijd dus niet met je auto over de brug om dit te voorkomen. Parkeren kan net voor de brug.

Algemene tips

– Met Ryanair kun je voor een paar tientjes van Eindhoven naar Brindisi vliegen. Vanaf hier reis je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar Lecce of je huurt net als wij een auto. Helemaal niet duur, wel heel makkelijk!
– Omver gelopen worden door toeristen is niet fijn, maar ga je in november, dan vind je er praktisch géén toeristen. Hierdoor zijn veel restaurants in het winterseizoen gesloten. Wij zouden dus adviseren om in het voor- of najaar te gaan, net voor of na de zomervakantie. Puglia is een populaire bestemming onder Italianen, dus in de zomer zijn de populaire bezienswaardigheden juist heel druk. De parkeerplaats op onderstaande foto staat in de zomer schijnbaar helemaal vol…
– Besluit je een auto te huren? Zet dan vooral ‘snelwegen vermijden’ aan en rijdt door het binnenland. Je komt gegarandeerd vanzelf weer leuke plekken tegen!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie