Italië

Met de auto naar Milaan – tips voor jouw roadtrip

Wil je het liefst met de auto naar Milaan? Zo ja, dan zijn er een paar punten om van tevoren over na te denken. Heb je bijvoorbeeld al gekeken naar de mooiste en/of de snelste route? Heb je enig idee hoe het in de historische binnenstad van Milaan zit met auto’s? Hieronder zal ik je een eindje op weg helpen met informatie over de combinatie auto’s en Milaan.

Vanuit Utrecht gezien, ligt Milaan iets meer dan 1000 kilometer verderop. Dat betekent een reistijd van ongeveer elf uur, als je geen enkele pauze neemt. Het reizen met de auto heeft een paar aantrekkelijke voordelen. Zo kan je met de auto ook de omgeving van de Italiaanse stad bezichtigen. De lagere kosten wanneer je met meerdere mensen op autovakantie gaat en koffers die voor vertrek niet gewogen en gemeten hoeven te worden, zijn ook leuke voordelen.

Verschillende autoroutes naar Milaan mogelijk

Tussen Utrecht en Milaan ligt ongeveer 1022 kilometer. Het betreft geen ingewikkelde route om te rijden. Er kan gekozen uit meerdere routes:

 • Mogelijke route 1
  Via Duitsland en Zwitserland met als bestemming Milaan. Deze route gaat via de A61 en de A2. Dit traject beslaat ongeveer 1000 km en de reistijd is zo’n elf uur.
 • Mogelijke route 2
  Via Duitsland en Oostenrijk met als bestemming Milaan. Deze route gaat via de A61 en de A13. Dit traject beslaat ongeveer 1100 km en de reistijd is zo’n twaalf uur.
 • Mogelijke route 3
  Via Frankrijk naar Italië met als bestemming Milaan. Deze route gaat via de A4 en de A3. Dit traject beslaat ongeveer 1100 km en de reistijd is zo’n twaalf uur.

Verplichte verzekeringen en verplichte veiligheidsitems

Het belangrijkste om te regelen is misschien wel een goede autoverzekering. Een WA-verzekering is verplicht in Italië! Is de auto waarmee je reist van jou? Dan heb je waarschijnlijk al een WA-verzekering. Met een WA-verzekering ben je verzekerd tegen schade die jij veroorzaakt bij een ander. Je hebt de keuze uit een beperkt casco verzekering en een allrisk verzekering. De dekkingsgraad is hier verschillend. Een WA-verzekering & beperkt casco verzekering dekt niet alleen alle schade die jij bij een ander hebt veroorzaakt, ook de kosten in geval van schade door brand, diefstal, inbraak en storm zijn gedekt. Door het afsluiten van een allrisk verzekering ben je een stuk uitgebreider verzekerd. Met een allrisk verzekering worden alle bovengenoemde vormen van schade vergoed, maar ook schade door eigen toedoen en schade door vandalisme. Aanvullende opties zijn ook mogelijk, zoals vervangend vervoer en pechhulp. Twijfel je of jouw huidige verzekering nog wel bij jou past? Een autoverzekering vergelijken kun je eenvoudig online doen, en zo bekijken wat de juiste verzekering voor jou is.

Let erop dat je altijd de volgende artikelen bij je in de auto hebt, want deze zijn verplicht in Italië:

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidsvesten voor bestuurder en elke(!) passagier

In Italië en in alle landen waar je doorheen rijdt (België, Duitsland, Frankrijk Oostenrijk en Zwitserland) is het verboden om een navigatiesysteem met een signalering voor flitspalen te hebben. De boetes zijn hoog, het kan dus slim zijn deze van je navigatie te verwijderen.

Tolwegen; Creditcard of contant. Ga in de goede rij staan.

Op Italiaanse snelwegen moet tol betaald worden. De betaling kan met een creditcard of contant voldaan worden. Bij het loket zal je drie opties te zien krijgen. Hopelijk heb je van tevoren al bedacht hoe je wilt betalen, met creditcard of contant? Dit is belangrijk om te weten in welke rij je moet aansluiten. Naast creditcard en contant zal je ook de derde optie Telepass zien. Deze optie is niet voor toeristen bedoeld. Telepass is alleen voor mensen die een elektronische kaart hebben. De tol wordt automatisch van hun rekening afgeschreven, waardoor zij direct door kunnen rijden.

Maatregelen voor auto’s om luchtvervuiling te beperken

Het historische centrum van Milaan is in z’n geheel een ZTL-zone. De afkorting ZTL staat voor Zona Traffico Limitato. Dit betekent dat niet alle auto’s daar mogen rijden. Zulke zones zijn in het leven geroepen om de luchtvervuiling enigszins te beperken. ZTL-zones zal je vooral tegenkomen in de centra van historische binnensteden. De regelgeving is nogal complex en de boetes kunnen hoog zijn. ZTL-zones worden wel altijd duidelijk aangegeven door witte borden met een rode ring en daarboven de tekst: zona traffico limitato. Het verkeer in Italië kan hectisch zijn. Door alle prikkels van onder meer andere auto’s, motoren en scooters kan je dit belangrijke bord over het hoofd zien.

Vergis je niet door vol vertrouwen achter een andere auto aan te rijden. Dit kan toevallig net een vergunninghouder zijn.

Voor een bezoekje aan de binnenstad kan je misschien beter de auto laten staan en kiezen voor het openbaar vervoer. Als het voor jou echt handiger is om met de auto naar het centrum van Milaan te gaan, neem dan onderstaande regels goed door.

Autorijden in de binnenstad; de regels

Sinds februari 2019 zijn er in Milaan twee milieuzones. Dit zijn de milieuzones Area B en Area C.

Regels voor Area B
In 2019 is de milieuzone van Milaan vergroot. Van maandag tot en met vrijdag
(van 7.30 uur tot 19.30 uur) mogen de meest vervuilende auto’s Milaan niet meer in. Denk hierbij aan Euro 0-benzineauto’s en Euro 0 t/m 3 dieselauto’s. In weekenden en feestdagen is dit verbod niet geldig.

Regels voor Area C
De historische Milanese binnenstad is vanaf maandag tot vrijdag (7.30 uur t/m 19.30 uur) alleen voor auto’s met een toegangsticket toegankelijk. Een toegangskaart voor deze uren kost €5,- en heeft een geldigheid van één dag. Toegangskaarten voor meerdere dagen kunnen voor €30,- en €60,- aangeschaft worden. Controleer eerst of een toegangsticket kopen voor jouw auto wel zin heeft, want voor Euro 0-auto’s is het altijd verboden om te rijden in het centrum. Hetzelfde verbod geldt voor Euro 0 t/m 3 auto’s die langer zijn dan 7,5 meter.

Gerelateerde berichten