Italië

Wat te doen tijdens je vakantie naar het Italiaanse eiland Elba

Sardinië en Sicilië heb je vast al een keer van gehoord, maar ben je ook al eens op Elba geweest? Dit prachtige eiland, dat bij Italië hoort, is minder bekend bij veel toeristen. Met als gevolg dat je hier de Italiaanse authenticiteit nog kunt proeven en dat de natuur heerlijk ongerept is. De wijnbouw is hetgeen dat de inwoners van Elba grotendeels onderhoudt, dus proef zeker een lokaal wijntje als je die op de kaart ziet staan. Elba heeft een interessante geschiedenis omdat het eiland vaak is verkocht aan verschillende landen. Bovendien heeft Napoleon op Elba gevangen gezeten nadat hij uit zijn macht gezet was, maar hier kwam een einde aan toen hij van dit eiland ontsnapte. De meningen zijn verdeeld over hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft. Het leven op een eiland vind ik altijd heerlijk en rustgevend en Elba biedt ook nog eens prachtige bezienswaardigheden. Lees vooral verder over wat Elba te bieden heeft tijdens jouw vakantie!

Bereikbaarheid van Elba

Je kunt naar Elba vliegen (dit is wel iets duurder dan naar het Italiaanse vasteland) of je kunt er per boot naartoe reizen. Vanuit Piombino, het havenstadje vlakbij Pisa, vertrekt er in de zomer dagelijks een aantal boten naar Portoferraio. Dat is de hoofdstad van Elba en hier wonen de helft van de inwoners van het hele eiland. Je kunt je voorstellen dat die rust die je nodig hebt tijdens je vakantie wel goed zal komen! Je kunt ook naar Pisa vliegen en dan zelf de oversteek maken. Daarnaast kun je in Pisa een auto huren en daarmee de boot nemen. Tot slot rijden ook veel toeristen zelf met de auto naar Piombino om daar vervolgens met hun eigen vervoersmiddel de overtocht te maken. Op het eiland terecht komen, zal dus geen probleem zijn.

Natuur in Elba

Mede omdat Elba een eiland is, kan de natuur extra mooi bewaard blijven. De stranden zijn groot, breed en overal bedenkt met zacht zand. Het water is helder en bovendien heel erg schoon doordat vervuiling op Elba een uitzondering is. Er is geen betere manier om de natuur tot je te nemen, dan door een fiets te huren of een wandeling te maken. Voor de meeste fietstochten moet je wel een redelijke conditie hebben want de hellingen kunnen steil zijn. Wandelen is eigenlijk voor iedereen leuk en mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld de Monte Capanne opwandelen. Als je deze helemaal tot de top wil lopen, ben je ruim 8 uur onderweg. Je kunt natuurlijk ook een deel wandelen óf zelfs de kabelbaan nemen waardoor je in een kwartier bovenop de top staat. Zoek wel de openingstijden van de kabelbaan van tevoren op, want deze wisselen nogal vaak.

Bezienswaardigheden

Elba heeft veel bezienswaardigheden. Ben je benieuwd naar welke stadjes je moet bezoeken, lees dan hieronder verder. Naast de stadjes kun je het Nationaal Park van Elba een bezoek brengen. Verder leent Elba zich perfect voor watersporten zoals zeilen, duiken, snorkelen en surfen. Ook kun je zelf een bootje huren en daarmee naar verlaten strandjes varen voor een écht paradijselijke sfeer.

Leuke stadjes

Zoals ik hierboven al noemde is Portoferraio de hoofdstad en dus ook gezellig om te bezoeken. In de binnenstad vind je veel winkeltjes en souvenirshops. Ook verkopen ze er allerlei voorwerpen die kenmerkend zijn voor het eiland. Vergeet niet een heerlijk huisgemaakt ijsje te proeven (want je bent niet voor niets in Italië) en ergens een lekkere punt pizza te scoren. Dat het huisgemaakt is, herken je aan het bord met “artigianale”. Denk wel aan de siësta van de Italianen, waardoor de winkeltjes tussen de middag vaak een uurtje dichtgaan. Ik zorg zelf vaak dat ik rond 15:30u in een stadje ben. Je hebt dan de tijd om rond te lopen en te shoppen en om dan later op de avond wat te eten.

Een andere aanrader is het stadje Porto Azurro. Deze staat bekend om het mooie strand en de mooie zeilbootjes die hier liggen. Ook Marina di Campo is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het centrum is zoals je van Italië verwacht: knusse terrasjes, pleintjes met wat verdwaalde palmbomen en oude mensjes die hangend uit hun raam van de zon genieten en bijkletsen met de overbuurvrouw. Marina di Campo heeft ook een heerlijk uitgerekt strand. Het grootste gedeelte is wel opgevuld door ligstoelen, maar je kunt ook zelf een plekje zoeken als je dat liever hebt. Uiteraard kun je op de boulevard in de namiddagzon lekker borrelen (en dat lokale wijntje proeven)! Tot slot is het oude stadje Capoliveri een echte must-see!

 

Gerelateerde berichten