Europa Nederland

Fryslan Boppe: de mooiste Friese plaatsjes!

De provincie Friesland is een bijzondere vakantiebestemming waar ik graag kom. Of je nu houdt van mooie (vesting)stadjes, musea, watersporten of wandelen: in alle gevallen ben je op het juiste adres in het noorden van Nederland. Daarom breng ik er ieder jaar een bezoekje. Tijdens de reis worden de polders uitgestrekter en bekruipt het vakantiegevoel je. Wanneer ik de zeilen aan de horizon zie bewegen, weet ik dat ik er bijna ben. Hieronder volgen mijn favoriete Friese plaatsjes!

Activiteiten

Wil je de provincie op een sportieve manier beleven dan kun je natuurlijk een zeilboot huren bij een van de talloze zeilscholen. Als je geen zeiler bent maar wel van bewegen houdt is de alternatieve Elfstedentocht per fiets een aanrader. Je legt zo’n 200 tot 250 kilometer af en dat hoeft natuurlijk niet in één dag (godzijdank want ik denk niet dat ik dat aan zou kunnen). Het fietsen is top maar de sfeer van de stadjes en dorpen die je passeert is minstens zo leuk om mee te maken.

Lemmer

Welke plaatsen zou ik niet durven om over te slaan? Een mooi beginpunt is Lemmer, een historische handelspost in het zuidwesten van Friesland. Vanaf de kant kun je de boten gadeslaan die, via de Lemstersluis, de haven binnenkomen. Zeker op drukke dagen eist het veel stuurmanskunst om dit zonder schade voor elkaar te krijgen en dat is dan weer een bron van vermaak voor de toeristen aan de kant. Heerlijk om de paniek te bekijken terwijl je zelf van je smoothie geniet op het terras. Een wandelingetje het centrum in maakt het compleet. Op een of andere manier voel ik me gelukkiger in zo’n zeildorpje. Mede doordat de lucht er fris ruikt en je de ontspannenheid van de inwoners voelt en automatisch overneemt.

Friese plaatsjes

Franeker

Ben je inmiddels in voor iets heel anders, verleg dan je route en ga naar Franeker. Franeker behoort tot de Friese elf steden en is aanmerkelijk groter dan de eerdergenoemde plaatsen. Ook deze stad is zowel via het water als via het land goed te bezoeken. Naast de gezellige historische binnenstad heeft Franeker nog een belangrijke trekpleister. Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Dit oudste, nog werkende, planetarium ter wereld is hier zomaar binnen bereik aan de, hoe kan het ook anders met zo’n naam, Eise Eisingastraat. Niet dat ik het hemelse heelal nou zo ontzettend interessant vind, maar dat geeft helemaal niets! Het is hoe dan ook de moeite waard.

Aan het plafond in de woonkamer van een statig grachtenpand vind je een model van het zonnestelsel dat gebouwd is tussen 1774 en 1781 door, je raadt het vast al, Eise Eisinga. Verder is er een museum ingericht met allerlei astronomische instrumenten.

Friese plaatsjes

Nu je toch in Franeker bent, is de Martenatuin ook een bijzondere ervaring, zeker als je er in het voorjaar bent. Deze, gratis te bezoeken, tuin staat vol met bijzondere stinzenplanten. Weet je niet wat dat zijn? Dan is het helemaal aan te raden hierheen te gaan, je bent nooit te oud om te leren toch?  En voel je niet onwetend hoor, al hadden ze me een miljoen geboden voor het antwoord tijdens mijn bezoek dan had ik het ook nog niet geweten.

Kun je nog een bijzonder evenement aan? Zorg dan dat je op woensdag in Franeker bent. Op een aantal woensdag in de zomer wordt er namelijk het PC kaatstoernooi gehouden in het Sjûkelân, hét kaatsstadion van Friesland. Als je Fries bent is het toch wel je droom om dit ooit te winnen. Het heeft wel iets weg van Zwerkbal in de beroemde boeken van Harry Potter. Elke vijfde woensdag na 30 juni kun je dit spektakel bezoeken.

Sneek

Last but not least is het plaatsje Sneek. Sneek is eigenlijk een eilandje dat door een grachtengordel wordt omringd. Er zijn veel autovrije winkelstraten én het is de beste plek om een Beerenburgertje te drinken. Doe dat dan ook maar meteen goed: bij Slijterij Weduwe S. Joustra waar de Beerenburger is “uitgevonden”. Stap er gerust binnen en zorg dat je, nadat je hebt geproefd en rondgekeken, weer op twee benen naar buiten kunt. Als je nog helder genoeg bent, is het Fries Scheepvaartmuseum een aanrader. Daar kun je veel te weten komen over de “skûtsje”, het typisch Friese zeilschip. Om te ontnuchteren krijg je bij het toegangsticket een kopje koffie of thee gratis. Mooi meegenomen!

Friese plaatsjes

Sloten

Ben je een liefhebber van statige grachtenpanden dan is Sloten the place to be.  De huizen staan rondom “it djip”, de waterweg die dwars door Sloten loopt. Mijn favoriete manier van het ontdekken van dit dorpje is te voet of met een bootje. Auto’s krijgen er weinig ruimte, en terecht. Je moet de sfeer voelen en dat lukt nu eenmaal beter als je vaart of loopt. Parkeren is geen probleem als je buiten de omwalling blijft. Vergeet niet langs de prachtige molen, de waterpoorten en het kanon te gaan.

Kortom: in Friesland kun je je prima vermaken en is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een dagtocht of bedrijfsuitje. In dat geval is het natuurlijk makkelijk om ervoor te kiezen een bus te huren.
Niet voor niets kom je er overal de kreet Fryslan Boppe tegen, wat wil zeggen: Friesland boven!

 

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie