Europa Tips & Lijstjes

Top 5 mooiste fonteinen in Rome

Veel mensen maken een tocht langs de vele kerken van Rome. Wat weinig mensen doen echter, is een fonteinen tour maken door de eeuwige stad. Dus dat is precies wat ik deed! Iedereen kent de beroemde fonteinen zoals de Trevi fontein, maar Rome heeft er veel meer die minstens even mooi zijn. In deze post noem ik de top 5 mooiste fonteinen in Rome.

5. Triton Fontein

Deze fontein wordt veel minder vaak bezocht dan de Trevi, maar het is ook een meesterwerk. Je kunt hem vinden op het Barbernini Plein, recht boven een metro station. Ik houd ervan dat deze fontein zijn eigen plein heeft. Dit zorgt ervoor dat de fontein vele malen indrukwekkender is. De fontein is gemaakt door de grote meester Bernini zelf en dat is niet moeilijk om te zien. De zoon van Neptunus is hier afgebeeld als een gespierde jonge man gedragen door 4 dolfijnen.

Fonteinen in Rome: Triton Fontein

4. Quattro Fontana: 4 minder bekende fonteinen in Rome

Dit zijn 4 Barokke fonteinen op de hoeken van 2 kruisende straten: de Via Quirinale en de Via delle Quattro Fontana. Ze zijn niet hele beroemde bezienswaardigheden, maar dat is waarom ik het het nog gaver vind om ze te bezoeken. Zowel de riviergoden Arno en Tiber, als de Romeinse goden Diana en Juno zijn hier op een zeer stijvolle manier afgebeeld. Vlak bij deze fonteinen is de San Carlino te vinden: een prachtige kerk die je niet mag missen!

Fontana delle Quattro Fontan

3. Barcaccia Fontein (Fontana della Barcaccia)

Deze fontein kun je vinden op het Piazza di Spagna en is bekend om het feit dat hij is vernield door voetbalhooligans in 2015. Deze fontein zou je echter moeten kennen om iets anders: zijn schoonheid! Hij is heel anders dan de andere fonteinen in Rome. Zijn naam is letterlijk te vertalen naar de Fontein van de Lelijke Boot en ik kan niet helemaal begrijpen waarom: hij is prachtig! Dit meesterwerk is een symbool van de overstroming van de Tiber op 1e Kerstdag 1598. Toen konden mensen zich alleen door de stad verplaatsen met een boot. Ze konden dan weer aan land gaan op de plek waar het huidige Piazza di Spagna zich bevindt.

Fonteinen in Rome: Barcaccia Fontein

2. Trevi Fontein

Ik denk dat iedereen de Trevi Fontein wel kent. Het is waarschijnlijk de beroemdste fontein van alle fonteinen in Rome. Desondanks wil ik er toch iets over vertellen. De Trevi Fontein is een prachtig stuk Barokke kunst met blauw, helder water en hele mooie beelden. De fontein is gigantisch en toeristen zijn er dan ook in overvloed. Het is hier altijd zo druk dat 10 politie agenten de massa onder controle houden door op een fluitje blazen als een toerist iets doet wat niet mag (zoals zitten op bepaalde delen van de fontein). Ik raad je sterk aan om deze fontein vroeg in de morgen te bezoeken omdat de fontein nog mooier is als er weinig toeristen zijn. Niet veel mensen zullen deze fontein op nummer 2 hebben staan, maar toch heeft Rome naar mijn mening nog een veel mooiere fontein.

Trevi Fontein Rome

1. Vierstromenfontein

Bernini heeft nog een fontein gebouwd op het Piazza Navona. Er zitten 4 mannen (vele malen groter dan ware grootte) op de hoeken. Tezamen vertegenwoordigen zij 4 rivieren in de 4 continenten waarin de katholieke kerk haar macht had verspreid. De Nijl vertegenwoordigt Afrika, de Donau vertegenwoordigt Europa, de Ganges vertegenwoordigt Azië en de Rio de la Plata vertegenwoordigt de Amerikaanse continenten. Het is een prachtig gezicht om te zien en naast de ongelooflijke beelden en het rustgevende geluid van stromend water, is het ook een indrukwekkend stukje architectuur. Ik vind de Vierstromenfontein vooral mooi door de gedetailleerde personificaties van de rivieren. Ook de Egyptische zuil in het midden voegt net een extra stukje toe, wat er voor zorgt dat deze fontein op nummer 1 staat.

Vierstromenfontein Rome

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie