Europa

Tips om Bratislava en omgeving te ontdekken

Bratislava

Misschien is het niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip, maar Bratislava heeft je opmerkelijk veel te bieden. Het oude centrum bestaat uit nauwe straatjes, grote pleinen en veel restaurantjes. Ook in de omgeving van Bratislava is er genoeg te doen. Ik was afgelopen mei in deze mooie hoofdstad van Slowakije en heb vier prachtige dagen gehad!

Kasteel van Bratislava

Een must-see bij het centrum is het Kasteel van Bratislava, ofwel (als je Slowaaks wil spreken) Bratislayský hrad. Het kasteel ligt op een heuvel en je hebt een mooi uitzicht over de Donau en de stad. Het kasteel werd lange tijd gebruikt door het leger, waarna een brand het kasteel ruïneerde. Rond 1950 werd het kasteel opnieuw opgebouwd. Binnen in het kasteel zit het Slowaaks Nationaal Museum. Ik ben hier zelf niet binnen geweest, omdat er buiten ook genoeg te zien is. Binnen een halfuur sta je bovenop de heuvel, waar je een rondje kan lopen om het kasteel door de mooie tuinen. Er is een groot grasveld waar je kan picknicken of kan genieten van de zon.

Bratislava

Hrad Devín

Voor wie het Slowaakse woord voor kasteel heeft onthouden: dit is Devíns Castle. Het ligt bovenop een heuvel buiten Bratislava, 212 meter boven de grond. Lange tijd was dit een strategische plek tot Napoleon orders gaf aan zijn leger om het kasteel op te blazen. Daarom zijn nu alleen nog maar de ruïnes zichtbaar. Als je vanaf het busstation bus 29 pakt ben je binnen een halfuur bij het kasteel. Bereid je voor op een steile klim naar boven, maar het is het allemaal waard. Let er op dat je goede schoenen aan doet en dat je cash geld meeneemt. De toegang is twee euro, maar je kan niet met een pinpas betalen. Eenmaal boven op de ruïne heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en de Donau. Devíns Castle staat erom bekend dat je vanaf boven een uitzicht hebt over drie landen, namelijk Slowakije, Hongarije en Oostenrijk. De put die je in de binnenplaats van het kasteel ziet op de foto is bijzonder. Als je over de rand hangt en je flesje water leeggooit in de put, duurt het minstens 10 seconden voordat je het water hoort vallen. Het kasteel is in het laagseizoen (april tot oktober) open van 10:00 tot 16:30. Op maandagen is het kasteel gesloten. In het hoogseizoen kan je een uurtje langer rondlopen door de ruïnes, want dan sluit Devíns Castle pas om 17:30.

Bratislava

Uitgaan en restaurants

Hoewel het centrum niet direct oogt als een stad waar het nachtleven echt op gang komt, is niets minder waar. Er zijn verschillende kroegen, waar beneden een club zit. We gingen een avond naar Masquerade, waar danseressen op een podium dansen. Als je liever op sleeptouw wordt genomen, kan je ook een kroegentocht boeken. Op deze manier leer je de leuke plekken van Bratislava kennen. Meestal eindig je in een club.

Voor restaurants hoef je ook niet echt moeite te doen. Regal Burger Rooftop is een echte aanrader. Ze serveren hier heerlijke hamburgers, maar als het druk is kan het snel een uur duren voor je je eten hebt. Zorg er dus voor dat je er de tijd voor neemt. Het leuke van dit restaurant is dat je op het dak zit, zodat je een mooi uitzicht hebt over de stad. Tip: ga hier zitten met zonsondergang met een drankje! Een stukje verder uit het centrum ligt het restaurant Be About Burgers (ja, ik heb alleen maar burgerrestaurants uitgeprobeerd). Zorg dat je hier reserveert, want het is hier altijd druk. Anders moet je een klein halfuurtje wachten, maar het is echt de moeite waard!

Shoppen

Voor wie wil winkelen, zijn er genoeg mogelijkheden! In het centrum zitten kleine boetiekjes, maar de grote winkels vind je in de winkelcentra. Er zijn er drie in Bratislava: Avion Shopping Park, Aupark en Eurovea. Ik ging naar Eurovea, omdat deze het meest in het centrum lag. Je kan hier tot laat shoppen, want het winkelcentrum sluit pas om negen uur ’s avonds. Je vindt hier veel internationale merken, maar ook wat minder bekende merken. Het leuke aan shoppen in Slowakije is dat het stukken goedkoper is dan in Nederland. Waarom dat is weet ik nog steeds niet, maar ik weet wel dat ik met een drie kilo zwaardere koffer naar huis ging. Heb je honger gekregen na het shoppen? Buiten kan je een hapje eten met uitzicht op de Donau.

Als je een langere vakantie wil dan een paar dagen, is er de mogelijkheid om een tripje naar Bratislava te combineren met een trip naar Wenen. Vanuit Bratislava heb ik een boottocht naar Wenen gedaan. Binnen twee uur vaar je over de Donau naar Wenen. Het combineren van deze twee steden is daardoor heel gemakkelijk. Ik heb op de terugweg de bus genomen, maar de boottocht vond ik vele malen leuker! Je kan namelijk het dek op en genieten van de harde wind en de omgeving. Kortom, ga zeker een keer naar Bratislava om de schoonheid van deze stad te ontdekken!

Bratislava

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie