Spanje

Wat te doen in het Spaanse stadje Mérida?

Mérida is een zeer onbekende plek in Spanje, maar het ligt perfect op de route wanneer je van Nederland naar Zuid-Spanje of Portugal reist. En het is ook nog eens een superleuke tussenstop. Dus waarom overnachten op een lelijke camping naast de snelweg als je ook kunt overnachten in een heerlijk Spaans stadje met allure. We kozen ervoor om twee nachten in Mérida te blijven en daarna via Sevilla door naar het zuidelijkste puntje van Spanje te rijden, maar ook als eindbestemming zou Mérida ons zeker niet teleurgesteld hebben. Het heeft alles wat je in een Spaans stadje zoekt en er is voldoende leven om een paar lekkere ontspannen dagen te beleven.

Geschiedenis en historie

Mérida heeft een bepalende en belangrijke rol gespeeld in de Romeinse tijd. Onder liefhebbers van geschiedenisverhalen en cultuur is Mérida dan ook vaak wel bekend. Zo kun je bijvoorbeeld het Romeinse theater bezoeken, het Amfitheater en de Puerto Romano. Die laatste is een gigantische brug die aan het centrum verbonden ligt. Je kunt er zo oplopen en hoeft dus geen entree te betalen, want het is een belangrijk verbindingspunt van de stad. Eronder zie je een grote rivier met heel veel schildpadden. Ook een bezienswaardigheid op zich als je het mij vraagt. Verder staat de stad vol met allerlei interessante gebouwen en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Soms staan er bordjes met uitleg bij, soms moet je even Google in duiken om erachter te komen waar je naar kijkt. Maar allemaal is het even prachtig om te zien!

Parken en natuur

Mérida zal wel een bestuurder hebben die natuur belangrijk vindt, want het stikt er van de parken, bomen, grasvelden en andere groene stukken. Heerlijk om doorheen te wandelen dus (ook zeker een aanrader met kids). Een van de meest bekende parken is het park dat op een klein eiland in de rivier gelegen is. Zelfs sportvelden vind je overal en nergens in dit stadje.

Centrum en restaurants

Het centrum bestaat vooral uit een centraal plein met een aantal horecazaakjes. Ruim opgezet en overal lekker buiten dineren. Let wel op want het schijnt hier normaal te zijn dat je tussen 16:00u en 20:00u bijna nergens eten kunt krijgen, de keuken gaat namelijk om 20:00u weer open (Spaanse tijden zullen we maar zeggen). Verder kun je daar heerlijk in de zon genieten. Rondom het plein vind je wat leuke winkelstraatjes en ijstentjes. En natuurlijk op iedere hoek weer een opgraving of monument. Het is niet moeilijk om daar je eigen stadswandeling in elkaar te zetten dus.

Feestjes en omgeving

Feesten en evenementen zijn ze niet vies van in en rondom Mérida, dus check vooral even de evenementenkalender van de stad. Zo vielen we zelf met onze neus in de boter tijdens de halve marathon met bijbehorende feestjes, maar zagen we ook dat er bijna iedere week wel iets georganiseerd wordt. Ook in de nabijgelegen dorpen is altijd wel iets te doen.

Overnachten in Mérida

Wil je in een appartementje overnachten dan is er meer dan voldoende keuze. Kies zeker iets op loopafstand van het centrum, want dat kan makkelijk. Voor de camperaars onder ons kun je op een gratis camperplaats overnachten mét faciliteiten (zie de app Park4Night en filter op gratis camperplaatsen). Tot het einde van dit jaar is het gratis, daarna gaan ze er een paar euro per nacht voor vragen (wat het ook zeker meer dan waard is). En ook zijn er een tweetal campings die in de buurt van het centrum liggen (voor als je een tentje op wil zetten of op een iets groenere plek wil overnachten).

Kortom: je vermaakt je wel in Mérida denk ik zo! Dompel jezelf onder in het Spaanse leven en dan weet ik zeker dat je uitgerust weer thuiskomt. Heb je langer de tijd? Vanuit Mérida steek je ook makkelijk door naar het midden van Portugal om je reis voort te zetten.

 

Gerelateerde berichten