Tips & Lijstjes

Weekend weg met vliegtuig? Deze spullen moet je zeker niet vergeten!

Een inpaklijst voor een weekendje weg klinkt nogal algemeen. Het hangt natuurlijk ook van de eindbestemming af wat je precies meeneemt. Toch zijn er een aantal terugkerende aspecten waar je altijd mee te maken hebt als je in gaat pakken. Hoeveel setjes kleding neem je bijvoorbeeld mee?
De ene vindt twee setjes al voldoende, terwijl de ander het liefst tien outfits in de koffer propt om op alle mogelijke scenario’s voorbereid te zijn. En sommigen vinden het ook fijn om ter plekke nog uit kleding te kunnen kiezen en datgene te dragen waar zij het prettigst bij voelt. Ben jij ook zo iemand die het liefst je hele kledingkast in de koffer zou willen stoppen? Dan hebben we in dit artikel een aantal inpaktips voor je, zodat je een gewogen keuze kunt maken in wat je wel en niet meeneemt en alles in een minikoffer van maximaal 10 kg kunt stoppen!

Zaken die je moet afvragen bij het inpakken van je koffer:

Wat zijn de weersvoorspellingen op de plaats van bestemming? Koelt het bijvoorbeeld ‘s avonds snel af?

Vooral in de maanden september of oktober kan het weleens zo zijn dat je naar een warme vakantiebestemming vliegt en je alleen maar shorts, jurkjes en sandaaltjes meeneemt, maar dat het ‘s avonds ineens enorm afkoelt. Bekijk dus van tevoren de weersvoorspellingen van de plaats van bestemming en let er met name op of de temperaturen overdag heel erg zullen verschillen met temperaturen in de avond. Een jasje of vestje meenemen voor in de avond is geen overbodige luxe als je anders loopt te rillen van de kou! Extra tip: trek dit jasje of vestje aan als je van huis vertrekt naar het vliegveld, want dat scheelt weer ruimte in je koffer!

Welke activiteiten ben je van plan om te ondernemen?

Heeft het hotel geen zwembad en ben je verder ook niet van plan om te zwemmen? Dan kun je je zwemkleding gewoon thuis laten. Als je niet van plan bent om te gaan sporten (in de gym van het hotel of een rondje buiten hardlopen) en ook niet gaat hiken of fietsen, dan hoef je natuurlijk ook geen sportkleding en sportschoenen mee te sjouwen. Onderneem je wel een of meer van deze activiteiten, dan is het slim om te kijken welke kleding geschikt is voor meerdere activiteiten. Misschien heb je bijvoorbeeld wel een sportbroek die prima voor zowel een hardlooprondje als een fietstocht is. Bepaal aan de hand van de activiteiten ook welke sieraden je besluit om mee te nemen. Soms is dat ene kettingtje niet zo handig als je gaat hardlopen. Verder kun je ook besluiten welke schoenen je mee zult nemen als je een globaal plan hebt van wat je wilt gaan doen. Zo kun je bijvoorbeeld gympjes (alle jaargetijden), sandaaltjes (zomer), laarsjes (winter) of eventueel hakken inpakken.

Hakken: wel of niet meenemen?

Veel vrouwen nemen een paar hoge pakken mee, just in case. Toch worden deze hakken meestal uiteindelijk niet gedragen! Je kunt van tevoren waarschijnlijk wel een inschatting maken of je chique uit eten zult gaan of niet, dus dan kun je voor jezelf ook de afweging maken of die hakken thuis kunnen blijven of niet.

Welke verzorgingsproducten neem je mee?

Je kunt maximaal 10 producten van 100 ml in je handbagage meenemen, dus qua verzorgingsproducten zul je misschien een afweging moeten maken in wat je wel en niet inpakt. Bekijk van tevoren of de accommodatie misschien al spullen zoals shampoo, conditioner, douchegel en bodylotion aanbiedt, want dan hoef je deze al niet meer mee te nemen. Je neemt dan alleen de ontbrekende verzorgingsproducten mee. Je kunt mini’s kopen bij de drogist, maar hervulbare flesjes en potjes behoren ook tot de mogelijkheden. Wat verder handig is om mee te nemen: deodorant, gezichtsreinigingsdoekjes, tandpasta, gezichtscrème (met SPF) en wat basis make-up zoals mascara.

Kleding(setjes)

Ondanks de bovengenoemde tips blijft het toch wel lastig om kleding uit te zoeken voor een weekendje weg. Daarom is onze tip om in ieder geval kleding uit te zoeken die je op meerdere manieren kunt combineren met elkaar. Zo is een spijkerbroek (zwart/denimblauw) en een rok altijd handig als je deze kunt dragen met verschillende bovenkleding zoals shirtjes, truitjes en blousejes. Let er dus op dat de kleding onderling ook leuk met elkaar te combineren valt. Advies hierover kun je onder andere opdoen via de website van My Jewellery.

Wat neem je mee in het vliegtuig als handbagage?

Handig voor in het vliegtuig, maar ook tijdens de rest van je reis: antibacteriële handgel, koptelefoon, pillen tegen reisziekte én diarree, paracetamol, lippenbalsem, e-reader/boek/tijdschrift. Bekijk wel of je een extra tas mee het vliegtuig in kunt nemen, want dat verschilt namelijk per luchtvaartmaatschappij.  Vergeet uiteraard niet je paspoort en vliegtickets.

Voorbeeld inpaklijstje (past makkelijk in een handbagage-koffer)

  • 4 setjes kleding. Kies bijvoorbeeld voor bovenkleding die bij alle onderkleding (zowel broek als rok) past.
  • Ondergoed, sokken, panty, pyjama.
  • Meerdere paren schoenen mee? Trek onderweg de schoenen aan die de meeste ruimte in zullen nemen (bijvoorbeeld laarsjes). De rest (sandalen, slippers) kan de koffer in.
  • Truien en vesten nemen soms veel ruimte in beslag. Trek deze dus alvast aan als je nog in Nederland bent.
  • Leg je toilettas bovenop de kleding, want dit drukt de kleding een beetje naar beneden en zorgt dus voor iets meer ruimte.
  • Opladers (eventueel reisadapters en powerbank).
  • Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je nog een extra tas mee het vliegtuig in nemen. Doe in deze tas spulletjes zoals je koptelefoon, een snack en een magazine. Deze spullen zijn handig voor tijdens de vliegreis en met die extra tas hoef je dus niet steeds je koffer te openen om er iets uit te halen!

Laatste tips

  • Door kleding op te rollen, bespaar je ruimte.
  • Neem een extra canvas tasje of opvouwbaar rugzakje mee in je koffer. Deze zijn namelijk licht qua gewicht en erg handig als je op pad gaat!

Gerelateerde berichten