Australië

12 dingen die je moet regelen voordat je gaat backpacken in Australië

Backpacken in Australië is voor veel mensen een droom en jaarlijks vertrekken er duizenden Nederlanders naar the land Down-Under. Maar voordat je vertrekt zijn er nog talloze dingen die je moet regelen, zeker als je wat langer weg wilt blijven. Om je te helpen bij het organiseren van je reis geven we je hieronder 12 tips mee zodat je onbezorgd en goed voorbereid op pad kunt.

1. Maak een plan

Voor veel backpackers is ‘geen plan’ het beste plan, maar het is belangrijk je te beseffen dat Australië een gigantisch land is. Wist je bijvoorbeeld dat Australië 187 keer zo groot is als Nederland? Je snapt, het duurt dus wel even voordat je alles gezien hebt. De kans is zelfs zeer groot dat je niet alles kunt zien en dat je vooraf keuzes moet maken. Trek je langs de populaire oostkust, of kies je voor de ruige en minder ontdekte westkust? Maak je nog een trip door de outback of blijf je liever wat langer in de steden hangen? Kortom, heel veel keuze en het helpt als je vooraf al een beetje bedenkt wat je wilt doen.

2. Bepaal je budget

Nadat je een globaal plan hebt gemaakt, kun je ook een globaal budget opstellen. De meeste backpackers redden het in Australië met €1500-€2500 per maand, maar dit is afhankelijk van hoeveel tours je doet, hoe luxe je leeft en hoeveel je drinkt.

3. Fix een paspoort

Opzich een inkoppertje, maar je zal niet de eerste zijn die een week van tevoren ineens een spoedaanvraag moet doen voor een paspoort. Dat is veel duurder en levert veel stress op. Regel je paspoort dus op tijd, dan is er niets aan de hand.

4. Regel jouw visum

Australië kent veel verschillende visums, maar voor reizigers zijn er over het algemeen twee relevant: het ETA-visum en het Working Holiday Visum.

Het ETA-visum is een visum waarmee je in een periode van 1 jaar steeds maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië mag zijn. Je mag wel meerdere keren het land in of uit, maar je mag nooit meer dan 3 maanden aaneengesloten blijven. Er zijn visumdiensten die dit visum verkopen voor €20, maar je kunt het gewoon gratis aanvragen via de website van de Australische overheid.

Het andere populaire visum is het Working Holiday Visum. Deze kost een stuk meer, maar dan mag je ook een stuk meer. Het grootste voordeel is dat je met dit visum ook betaald werk mag doen. Ideaal voor als je geld wilt verdienen tijdens je grote reis. Bijkomend voordeel is dat je met dit visum één jaar lang in Australië mag blijven.

Mocht je het uiteindelijk echt super naar je zin hebben in Australië, dan kun je het Working Holiday Visum verlengen met nog een jaar. Je moet dan wel 88 dagen betaald werk op een boerderij hebben gedaan.

5. Maak je CV in het Engels

Als je wilt gaan werken in Australië, dan loont het om je CV in het Engels te maken. Zeker als je bijvoorbeeld in de horeca wilt gaan werken, is het vaak handig om gewoon langs te lopen bij verschillende cafés, restaurants en kroegen. Zorg dat je een leuke indruk achterlaat, geef je geprinte cv af en zorg dat je een dag of twee later terugbelt om te kijken of ze interesse hebben. Talloze backpackers vinden zo heel makkelijk een baantje!

6. Uitschrijven bij de gemeente of niet?

Ga je langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan moet je jezelf officieel uitschrijven bij de gemeente. Dit besluit kan gevolgen hebben voor lopende verzekeringen, jouw positie op de wachtlijst voor huurwoningen en de AOW die je later ontvangt. Er zijn ook reizigers die zich niet uitschrijven, maar ook dat kan een hoop gedoe opleveren. Wat je doet moet je uiteindelijk voor jezelf bepalen, maar de regel is simpel: langer dan 8 maanden weg betekent dat je je officieel moet uitschrijven.

7. Check of je jouw zorgverzekering mag aanhouden

Veel backpackers denken dat wanneer je jezelf uitschrijft bij de gemeente, dat je automatisch ook de Nederlandse zorgverzekering kunt/moet beëindigen. Dat is echter niet waar.

Het kan wel zo zijn dat je de zorgverzekering moet beëindigen als je gaat werken in Australië. Maar dit heeft meer te maken met het feit dat je werkt in een ander land, dan met jouw in- of uitschrijving bij een Nederlandse gemeente.

Omdat er veel onduidelijkheid bestaat over het wel of niet stop mogen zeggen van jouw zorgverzekering, kun je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen je dan precies vertellen of je nog verzekerd kunt blijven tijdens jouw reis door Australië en hoe je dan verzekerd bent.

8. Sluit de juiste reisverzekering af

Een reisverzekering moet altijd passen bij de plannen die je hebt. Lang niet alle reisverzekeringen zijn namelijk geschikt voor een reis door Australië. Drie dingen waar je op moet letten zijn in ieder geval:

  1. Hoe lang mag je met de reisverzekering reizen? Veel reisverzekeringen kennen namelijk een maximum periode van 60 dagen.
  2. Ben je verzekerd tijdens de activiteiten die je gaat doen? Zeker als je avontuurlijke sporten gaat doen of vrijwilligerswerk gaat doen, dan moet je daar vaak een extra module voor afsluiten.

Als je gaat werken in Australië moet je helemaal goed opletten, zeker als je ook de zorgverzekering moet beëindigen. Alle doorlopende reisverzekeringen, bijvoorbeeld degenen die je online vaak kunt afsluiten, bieden geen dekking als je niet ook beschikt over een geldige Nederlandse zorgverzekering.

Als je de zorgverzekering moet stopzetten dan kun je eigenlijk alleen speciale reisverzekeringen voor werken in het buitenland afsluiten. Deze zijn een stuk prijziger per maand, maar onthoud wel dat de kosten voor jouw zorgverzekering dan al zijn weggevallen. Per saldo ben je dus vaak goedkoper uit.

9. Boek je vluchten

Als je naar Australië wilt, dan zal je jezelf moeten verdiepen in het vinden van de goedkoopste vluchten. Er zijn flink wat opties. Over het algemeen is een retourtje het goedkoopst, maar dit is meestal niet handig omdat het begin- en eindpunt van je reis anders zijn. Twee losse enkeltjes zijn vaak het gunstigst, maar ook weer het duurst. De goedkoopste methode, maar die vraagt wel enige flexibiliteit, is door een aantal losse vluchten te boeken. Bijvoorbeeld eerst een goedkope vlucht naar Bangkok of Kuala Lumpur en vervolgens nog een losse vlucht naar Australië.

10. Regel je eerste paar overnachtingen

Zelfs met de snelste vluchten naar Australië ben je van deur tot deur minimaal 24 uur onderweg. Dat betekent dus dat je waarschijnlijk gesloopt bent als je aankomt. Het helpt dan als je de eerste paar dagen op dezelfde plek kunt blijven en dat je van te voren dit hostel al boekt. Dan kun je rustig bijkomen en op je gemakje leuke mensen leren kennen.

11. Laat je appels thuis en poets je schoenen

Misschien een beetje een vreemde tip maar wat voor appels geldt, geldt eigenlijk voor al het voedsel. Australië heeft namelijk zeer strikte quarantaine regels en je mag geen fruit of vieze schoenen meenemen naar Australië. Ze zijn namelijk bang dat je insecten of bacteriën meeneemt die zonder natuurlijke vijanden het complete ecosysteem kunnen verwoesten. Dus zorg dat je eetbare dingen thuis laat en even het modder onder je wandelschoenen weghaalt. Doe je dit niet en word je gepakt, dan riskeer je hoge boetes!

12. Zet genoeg geld op je rekening

Voor elk Australië-visum moet je kunnen laten zien dat je genoeg geld hebt om te kunnen voorzien in je eigen levensonderhoud. Hoewel de controle hierop niet superstreng is, kan het wel zijn dat je er bij de douane wordt uitgepikt tijdens een steekproef. Je moet dan kunnen laten zien dat je tenminste AU $5.000 of het equivalent daarvan in euro’s op je rekening hebt. Het is overigens genoeg om even een printje van je bankafschrift te laten zien.

En dat waren alweer de 12 dingen die je moet regelen voordat je naar Australië vertrekt. Wil je weten wat je nog meer moet regelen of wil je weten welke highlights je niet mag missen? Op Backpackcentrale.nl vind je een erg handig en uitgebreid artikel over backpacken in Australië.

Gerelateerde berichten