Tips & Lijstjes

3 tips om voor de vakantie nog wat kilo’s kwijt te raken

De vlag ging bijna uit in heel Nederland toen duidelijk werd dat de pandemie zo goed als over is. Experts zijn voorzichtig optimistisch. Dit was in de dagen na de persconferentie duidelijk zichtbaar. Zo boekten mensen massaal tripjes naar het buitenland. Na twee jaar vakanties die werden afgezegd door nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het virus, heeft het er nu alle schijn van dat we de komende zomer gewoon weer lekker mogen genieten in binnen- en buitenland.

Voor sommige mensen betekent dit echter ook een klein stressmomentje. In zwemkleding aan het strand liggen? Liever niet met die extra coronakilo’s. Feit blijft dat we door corona meer zijn gaan snoepen en minder zijn gaan bewegen. De kans is dan ook groot dat je minder lekker in je vel zit dan vóór de crisis. Er is gelukkig nog genoeg tijd om hier iets aan te doen. De vakantie is nog ver weg. Met de volgende 3 tips zit jij weer lekker in je vel en verlies je die laatste overtollige kilo’s voordat de vakantietijd aanbreekt.

1.     Stel realistische doelen

Ineens heb je die spreekwoordelijke knop omgezet. Met de vakantie in het vooruitzicht heb je een goed doel om naartoe te werken. Tevens ook een zogenaamde deadline. Je weet wanneer de vakantie is. Zoveel tijd heb je dus om die kilo’s te verliezen. Dat betekent hard werken in je favoriete sportschool in Haarlem, je calorie-inname beperken en verantwoorde keuzes maken. Dat zijn natuurlijk allemaal zeer goede ideeën, maar je kunt natuurlijk geen wonderen verwachten. Stel niet al te hoge eisen aan jezelf, want het is alleen maar demotiverend als je deze doelen niet kunt behalen.

Afhankelijk van je gewicht is het mogelijk om op verantwoorde wijze ongeveer een halve kilo per week af te vallen. Er zijn diëten waarbij je meer kunt afvallen, maar een zogenaamd crashdieet moet je echt niet willen. Hierbij val je inderdaad in korte periode zeer veel af, maar dat zit er ook weer binnen mum van tijd bij als je weer ‘gewoon’ gaat eten. Met een halve kilo per week kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel kilo je op de einddatum kwijt kunt zijn. Dit is een realistische schatting.

2.     Verbrand meer calorieën

Afvallen is geen hogere wiskunde. Je kunt afvallen door meer calorieën te verbranden dan dat je binnenkrijgt. Calorieën staan voor energie. We hebben allemaal energie uit voeding nodig om te kunnen functioneren. Zelfs als je hele dagen op bed ligt, verbrand je lichaam calorieën. Dit doet je lichaam om organen te laten functioneren en je lichaamswarmte te behouden. Je zal dus altijd calorieën verbranden, ongeacht hoe actief je levensstijl is. Je kunt echter sneller je doelen behalen door actief meer calorieën te verbranden. Bijvoorbeeld door dagen in de sportschool in te plannen, maar ook door extra te wandelen, te fietsen of zelfs te traplopen. Grijp elk moment aan om meer calorieën te verbranden en je zal direct verschil merken in je energieniveau. Bovendien helpt dit straks ook om je gewicht op peil te houden.

3.     Doe het voor jezelf

 

Niemand zegt dat je moet afvallen om in zwemkleding te mogen rondlopen. Je bent aan niemand iets verplicht. Wanneer jij lekker in je vel zit is het goed. Je moet enkel afvallen wanneer jij dat ook echt noodzakelijk vindt. Doe het voor jezelf en voor niemand anders.

Gerelateerde berichten