Tips & Lijstjes Voorbereidingen

9 simpele tips om je reis zo duurzaam mogelijk te maken

Je hoort de laatste tijd waarschijnlijk veel over het milieu, de klimaatveranderingen en de invloed van de mens op de natuur. Ook reizigers hebben een grote invloed op het milieu. Als enthousiaste reiziger is het laatste wat ik zou aanraden om minder te reizen. Als je niet reist, heb je immers ook een grote invloed op het milieu. Wel ben ik er voorstander van om het reizen zo duurzaam mogelijk te houden. En met mij de stroming die onder de noemer “eco-reizen” geschoven wordt. We leven immers op een aardbol die eindig is. Door de jaren heen heb ik allerlei leuke en makkelijke manieren gehoord en bedacht om dit waar te maken. Zo kun je verantwoord van een bestemming genieten!

1. Koop een fles met waterfilter

Er bestaan drinkflessen met een ingebouwde waterfilter. Deze kun je overal ter wereld vullen met kraanwater en deze zuivert het water van alle bacteriën op het moment dat je het drinkt. Je kunt deze kopen van bijvoorbeeld het merk Lifestraw. Zo bespaar je tijdens een lange reis wel honderden plastic flessen en scheelt het enorm in je portemonnee. Op veel plaatsen is water uit flessen namelijk helemaal niet zo goedkoop. Met deze actie voorkom je enorm veel milieuvervuiling.

2. Vlieg duurzaam

Dit lijkt misschien een gekke tip, want vliegen is niet duurzaam dus hoe heb ik daar zelf dan invloed op? Er zijn echter veel dingen die je kunt doen om jouw invloed op het milieu te verminderen op vlieggebied. Vluchten met minder overstaps zijn altijd duurzamer dan die met meer (omdat je dan vaak omvliegt). Bovendien kun je bij veel luchtvaartmaatschappijen inmiddels CO2 compensatie betalen. Dit geldt wordt gebruikt om de uitstoot te verminderen of zelfs te vereffenen. Verder is natuurlijk alles wat je ter plaatse met het openbaar vervoer doet veel milieuvriendelijker dan binnenlandse vluchten.

3. Eet lokale gerechten

Het eten van lokale gerechten is niet alleen heel leuk om de cultuur te leren kennen. Het zorgt er ook voor dat er niet allerlei producten verscheept hoeven te worden. In toeristische plekken is het populair om voedsel met een Europese standaard in te vliegen, maar het vervoer dat hiervoor vereist is, is erg onnodig.

4. Gebruik niet altijd schone handdoeken

Als je ergens wat langer verblijft, kan het heel fijn zijn om iedere dag schone handdoeken te gebruiken. Dit doe je echter thuis waarschijnlijk ook niet. Het kost een hoop water en elektriciteit om dit iedere keer te wassen.

5. Kies een duurzame accommodatie

Een duurzame accommodatie hoeft niet meteen luxe of enorm duur te zijn. Kamperen is bijvoorbeeld veel minder belastend voor het milieu en ook nog eens erg leuk. Als je daar niet van houdt, kun je verschillende eco-lodges uitproberen. Misschien wel nóg leuker is het om in home-stays te slapen. Je overnacht dan eigenlijk bij de lokale bevolking thuis die een kamer overhebben.

6. Laad je apparatuur op met een zonneoplader

Heel gemakkelijk kom je aan een zonneoplader. Het is niet alleen beter voor het milieu maar ook fijn voor jezelf. Als je tijdens een jungle trek of zeiltocht geen batterij meer hebt, kun jij altijd je spullen opladen hiermee (terwijl de rest zonder camera zit).

7. Eet zoveel mogelijk vegetarisch

Vlees is niet alleen in Europa enorm belastend voor het milieu, maar ook daarbuiten heeft het veel impact op het milieu. Bovendien is vlees een van de grootste oorzaken van ziekte tijdens je reis. Het vlees wordt vaak op een andere manier bewerkt en ligt langer buiten de koeling. Mensen die de Europese standaarden gewend zijn, kunnen hier vaak niet tegen.

8. Koop lokaal

Voor alle spullen die je op reis koopt, geldt eigenlijk hetzelfde als voor het voedsel dat geïmporteerd moet worden. Het is het beste voor de lokale bevolking om hun eigen spullen te verkopen en verhuren. Dat klinkt misschien logisch, maar toeristen beseffen vaak niet hoe locals weggeconcurreerd worden door goedkopere spullen van grote bedrijven.

9. Ben zuinig ook al betaal je niet

Je betaalt inderdaad geen waterrekening voor het hotel waar je slaapt, maar dat betekent niet dat je noodzakelijk langer onder de douche moet staan dan dat je thuis zou doen. Hotelgasten gebruiken volgens statistieken veel meer water dan normaal. Zelfs in gebieden waar het grootste gedeelte van de locals in hun huis geen stromend water heeft. Het is een groot contrast en het scheelt veel als je erop let.

 

Gerelateerde berichten