Tips & Lijstjes

4 tips voor het maken van de beste vakantievideo’s met je smartphone

Als je op vakantie gaat, wil je ook graag je ervaringen daar vastleggen. Dat kan op een foto, maar bewegende beelden zijn natuurlijk nog nét iets leuker. Zo kun je een mooie video van je vakantie monteren, zodat je kunt nagenieten van je reis en de sfeer op je bestemming. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je met mooie beelden thuiskomt. We geven een aantal tips voor het maken van de vakantiefoto’s met je smartphone.

Het juiste toestel

De kwaliteit van de beelden die je op vakantie schiet, valt en staat met het toestel dat je daarvoor gebruikt. High-end smartphones zijn duur, maar zijn wel doorgaans voorzien van de nieuwste en beste techniek op het gebied van camera’s. Denk daarbij dus aan de iPhones van Apple, maar zeker ook aan de Samsung Galaxy serie. De Samsung Galaxy S20 en S21 stellen je bijvoorbeeld in staat om te filmen in een ultrahoge 8K-resolutie. Daardoor krijg je haarscherpe beelden waar je in de nabewerking ook nog eens flink op kunt inzoomen voor een export op 4K of Full HD. Het enige toestel dat de 8K-resolutie van de Samsung Galaxy smartphones uitdaagt is de Xiaomi 10.

Gimbal gebruiken

Het schieten van beelden uit de hand heeft als nadeel dat ze doorgaans niet stabiel zijn. Beeldstabilisatie op de smartphone lost dit probleem maar ten dele op en heeft het nadeel dat er automatisch ingezoomd wordt. Voor mooie stabiele beelden, kun je beter investeren in een gimbal die gemaakt is voor smartphone. Deze koop je vanaf een euro of 70. Een gimbal houdt je smartphone behulp van drie assen stabiel op z’n plek terwijl jij beweegt, zodat je bijna speelfilmachtige beelden kunt maken. Dat is een behoorlijke upgrade voor je vakantievideo’s.

Klein statief met clip

Je wil natuurlijk ook wel eens zelf in beeld komen, en dat gaat een beetje lastig als je zelf de camera of de gimbal moet vasthouden. Wil je bijvoorbeeld jezelf filmen op je hotelkamer of aan tafel in het restaurant? Investeer dan in een mini-statiefje en een smartphone clip die je daarop kunt bevestigen. Zo kun je je smartphone ergens neerzeten om jezelf te filmen. Dit is ook een goede investering voor het maken van foto’s in donkere omstandigheden, omdat de camera dan een langere sluitertijd heeft en op dat moment volledig stabiel gehouden moet worden. Je plaatst dan gewoon je smartphone in het statief op een muurtje of een ander object om zo een mooie avondfoto te kunnen maken.

Film met het licht mee

Licht is altijd een belangrijke factor wanneer je een camera gebruikt. Te weinig licht zorgt voor korrelige beelden, maar te veel licht zorgt voor overbelichting waardoor je ook geen mooie beelden krijgt. Probeer op plekken waar je het licht kunt manipuleren voor voldoende licht te zorgen, maar onthoud ook vooral dat je met het licht mee moet filmen in plaats van tegen de lichtbron in om lichtvlekken, een witte waas en ‘lens flare’ te voorkomen. Zo zorg je ook voor dat je iets filmt dat van voren belicht wordt in plaats van van achteren, want dan krijg je silhouetten.

Met deze tips in het achterhoofd kun je mooie beelden maken op vakantie met je smartphone. Vergeet uiteraard ook niet om horizontaal te filmen in plaats van verticaal, want geen enkel televisietoestel of computerbeeldscherm is verticaal.

Gerelateerde berichten