Europa

6 interessante Europese steden om te bezoeken op een autovakantie

We kunnen alsnog weer Europa in deze zomer, maar dat doen we natuurlijk het liefst niet per vliegtuig, want daar moeten we met z’n allen opgepropt met mondkapjes op in. Daarom hebben we een aantal interessante steden in Europa voor je op een rijtje gezet waar je met de auto naartoe kunt. Voor je vertrekt, zorg je er natuurlijk wel voor dat je auto helemaal in orde is. Ben je zelf een beetje handig, dan kun je vervangbare onderdelen online aanschaffen, zoals bijvoorbeeld voor je auto velgen kopen of nieuwe banden.

Straatsburg

Heb je het over stedentrips in Frankrijk, dan heeft eigenlijk niemand het ooit over Strasbourg, oftewel Straatsburg. De stad ligt in het beruchte Elzas-Lotharingen en was ooit Duits. En dat is goed te zien. Waar veel oude stadskernen in Duitsland zelf platgebombardeerd zijn, staat Straatsburg net als andere eveneens aantrekkelijke plaatsen in de regio nog overeind. Hier vind je dus, net buiten Duitsland, het sprookjesachtige oude Duitsland met mooie vakwerkhuisjes en dergelijken. En dat ook nog eens zonder Duitsers.

Zürich

Zürich in zo’n stad die je vooral passeert maar links laat liggen op weg naar Italië. En dat is zonde, want het is een mooie, fijne stad die ook nog eens erg mooi gelegen is aan een meer met bergen op de achtergrond. Je kunt je er prima meerdere dagen vermaken. Het is een dure bestemming, maar daar krijg je wel een stad voor terug waar alles tot in de puntjes netjes geregeld is.

Charleroi

Toen we zeiden ‘interessant’ bedoelden we niet per se mooi. Want dat is de Belgische stad Charleroi zeker niet. Wat het wel is, is een toonbeeld van vergane industriële glorie. Ooit floreerde de koolmijnen en staalindustrie hier in Wallonië, maar die ging ten onder in de jaren ’80. Wat overblijft is een vieze, arme industriestad zonder industrie maar met heel veel verval. Je kunt er dan ook een georganiseerde stadssafari doen het industrieel erfgoed van Charleroi. Je moet ervan houden, maar dan kun je wel zeggen dat je in een van de lelijkste maar meest fascinerende steden van Europa bent geweest.

Ljubljana

De Sloveense hoofdstad Ljubljana is een van de meest lieflijke, bescheiden hoofdsteden van Europa. Het land zelf is vanwege de prachtige groene natuur met bergen en meren als zeker de moeite waard, maar een bezoek aan de hoofdstad mag niet ontbreken. Ljubljana bruist met jonge mensen, straatartiesten een fijne terrasjes in het gezellig centrum. Zij die van klimmen houden kunnen het fort bezoeken dat boven de oude stad uit torent.

Lübeck

We noemden eerder al de platgebombardeerde Duitse steden. Ook de Noord-Duitse stad Lübeck werd geraakt, maar niet met de grond gelijk gemaakt. En dat is fijn, want Lübeck was in de Hanzetijd een zeer voorname stad en is een van de mooiere bewaard gebleven Hanzesteden. Het mooie is ook nog eens dat je er niet vaak iemand over hoort, en dat het dus nog niet volledig platgetreden wordt door toeristen. In de buurt vind je ook kleinere oude Hanzesteden als Rostock, Greifswald en Stralsund.

Odense

Een stukje noordelijker dan Lübeck, op het Deens eiland Funen, vind je de stad Odense. Ook daar is een mooie middeleeuws stadscentrum bewaard gebleven. De toeristen gaan allemaal naar Kopenhagen of Legoland, dus in Odense kun je nog redelijk op je gemak genieten van de lieflijke Scandinavische architectuur uit het verleden. Daarnaast is Denemarken natuurlijk sowieso een prettig land om in te verblijven, maar je moet er wel met goed gevulde portemonnee naartoe gaan, want goedkoop is het allerminst.

Gerelateerde berichten