Tips & Lijstjes

9 Wonderlijke plekken in trendy Toronto

Zeg je CN Tower, Niagara watervallen en Ontariomeer, dan zeg je: Toronto. Met ruim 2,5 miljoen inwoners een dynamische Canadese stad. Multicultureel, kosmopolitisch, groen, hip en altijd verrassend. Jet Airways, dat vanuit Amsterdam rechtstreeks én dagelijks op Toronto vliegt, gaat off the beaten track en presenteert 9 inspirerende hotspots in ‘The 6’, zoals rapper Drake de stad noemt.

1. Wandelen en strand: Scarborough Bluffs

De Scarborough Bluffs, beter bekend als The Bluffs, vormen een fraai stuk natuur met kliffen tot wel 90 meter hoog langs het Ontariomeer in het Scarborough district van Toronto. Daar vind je maar liefst negen parken waaronder Bluffers Park met een eigen strand, Bluffers Beach. Een leuke, korte wandeling die je ook naar het meer brengt, is de Doris McCarthy Trail (Gates Gully) vanaf Ravine Drive, ten zuiden van Kingston Road richting het water.

2. Buitenavontuur: kamperen in en nabij Toronto

Hoe cool is dat: een outdoor avontuur in het hart van metropool Toronto? Het kan bij Glen Rouge Campground op Kingston Road. Deze camping zit verstopt in Canada’s eerste stadspark en beschikt over de mooiste plekken om je tent of camper neer te zetten en een kampvuur te maken na een dag sightseeing. Liever zonder stadse buzz? Op 2,5 uur rijden vanaf Toronto ligt Sandbanks Provincial Park, met duinen, zandstranden, kristalhelder water en vijf campings om uit te kiezen.

3. Street art: Pan Am Path

Struinen door de straten van Toronto en tegelijkertijd outdoor kunstinstallaties en street art bewonderen. Het kan op het Pan Am Path, een 80 km lang wandelnetwerk vanaf Claireville Reservoir in buitenstad Brampton richting Rouge Park bij het Ontariomeer. Het pad, in 2015 gemaakt voor het sportevent van de Pan Am Games, is een ode aan de kunst, natuur en culturele diversiteit van de stad. Wandelend te verkennen of op de fiets. Bijvoorbeeld tijdens het Toronto Bike and Music Festival, een mix van fietsen, muziek en picknicken.

4. Musea: Aga Kahn, AGO en schoenen!

Toronto telt maar liefst 29 musea. Het spierwitte Aga Khan Museum is er een van, een bijzonder gebouw met een collectie Islamitische en Iraanse kunst. Erbij hoort een bijzonder fraai park met moderne landschapsarchitectuur. Ook de Art Gallery of Ontario (AGO) is een aanrader, alleen al voor het gebouw van architect Frank Gehry. Schoenentic? Dan is het Bata Shoe museum met 12.000 paar schoenen in alle soorten en maten een schot in de roos.

5. Boekenwurmen: Famous last words bar & Monkey’s Paw

Boekenfans halen in Toronto hun hart op bij een van de meest bijzondere bibliotheken van Canada: het Thomas Fisher Rare Book Library van de Universiteit van Toronto. Het interieur is indrukwekkend, de collectie met meer dan 700.000 boeken zeldzaam en dus uniek. Voor een café gevuld met boeken en cocktails genoemd naar literaire klassiekers, ga je naar The Famous Last Words bar in de wijk The Junction. Mis tot slot niet de eigenzinnige boekencollectie plus Biblio-Mat boekenautomaat van Monkey’s Paw waaruit vintage boeken rollen voor $2.

6. Onverwachte straten: Percy Street

Toronto telt 715 ‘private streets’, wat betekent dat ze onderhouden moeten worden door de bewoners zelf. Percy Street in het oude Toronto-gedeelte Corktown is daar een van. Een smalle, doodlopende straat met kleine huizen die doen vergeten dat je in Canadese miljoenenstad bent. Dat geldt ook voor privéstraten als Alpha Avenue, Melbourne Place en Wychwood Park die stuk voor stuk een idyllisch karakter hebben.

7. Kasteel in de stad: Casa Loma

Casa Loma is een gigantisch middeleeuws, 98 kamers tellend kasteel in de stad. Drie jaar lang werd er door 300 mensen aan gebouwd, in 1914 was het klaar. Het behoort tot een van de highlights tijdens een citytrip Toronto. Niet echt onontdekt dus, maar wel leuk om doorheen te dwalen inclusief audiogids. Het bijbehorende Liberty Caffé nodigt uit voor een koffie of lekkere lunch.

8. Leuke wijken: Ossington en Distillery District

Het historische Distillery District is een bekende wijk in Toronto, perfect voor een avondje uit en om te slenteren langs cafés, theaters en winkels. Voor een echte hipstervibe ga je naar Ossington dat trakteert op een aaneenschakeling van microbrouwerijen, kunstgaleries, boetieks, koffiecafés en de beste restaurants. In veel wijken kom je ook foodtrucks tegen en de stadsparken zijn favoriet bij food truck festivals, zo is te zien op Toronto Foodtrucks.

9. Watertip: Toronto Islands

In de zomer kan het kwik in Toronto flink stijgen. Het zijn de maanden om het water van het Ontariomeer en dat van de Toronto Islands op te zoeken. Een groep van 15 kleine, autovrije eilanden verbonden door bruggen en wandelpaden. Een kwartiertje op de ferry vanuit Jack Layton Ferry Terminal en je bent er. Om te wandelen, fietsen, picknicken of kajakken. Bezienswaardigheid: het Gibraltar Point Lighthouse, een van Toronto’s oudste gebouwen, bekend vanwege spookverhalen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie