Tips & Lijstjes Voorbereidingen

Alle praktische reisinformatie voor een reis naar de Azoren

De Azoren is een geweldige eilandengroep, die nog heerlijk authentiek gebleven is. De negen eilanden van de groep hebben ieder iets anders te bieden. Het is een perfecte bestemming, maar wel eentje waar een paar uitdagingen bij komen kijken. Zo kun je natuurlijk niet zomaar van eiland naar eiland vliegen, zijn de accommodaties beperkt in aantal, is het klimaat wisselend, kun je waarschijnlijk niet alle eilanden bezoeken en moet je je huurauto steeds weer inleveren. Dit hoeft helemaal niet voor moeilijkheden te zorgen als je maar weet waar je je op voor moet bereiden. Daarom hier alle praktische informatie voor een reis naar de Azoren!

Het klimaat en de beste reistijd van de Azoren

De Azoren horen natuurlijk bij Portugal maar omdat ze zover de Atlantische Oceaan in liggen, is het klimaat er totaal anders. De gemiddelde temperatuur komt er het hele jaar niet onder de 17 graden en niet boven de 25 graden uit. De temperaturen zijn dus heel mild. De regen daarentegen is iets wisselvalliger. Zelfs in de zomer valt er één keer in de vier dagen wel een buitje. In de winter regent het veel meer. De beste reistijd is dus echt wel gedurende de Nederlandse zomers, dus voornamelijk in juli en augustus. Omdat het kleine eilanden zijn midden in de zee is een regenbui moeilijk te voorspellen, dus ben altijd voorbereid hierop.

Een auto huren

Het is misschien vervelend om op ieder eiland opnieuw een auto te moeten huren. Het meenemen van de auto op de ferry is namelijk geen doen. Toch is het de moeite waard want je komt met de auto op plaatsen waar je anders echt niet kunt komen. Ook de accommodaties waarin je dan kunt slapen zijn veel leuker en gezelliger. De inwoners zijn natuurlijk ook gewend dat toeristen dit graag doen dus over het algemeen gaat het vrij makkelijk. Als je het lastig vindt om iedere keer uit te zoeken wat er wel en niet verzekerd zou zijn, dan is het aan te raden om een volledige dekking te nemen. Je betaalt dan iets meer, maar je hoeft je eigenlijk nergens zorgen over te maken. Grote verhuurmaatschappijen zoals Hertz en Sunny Cars hebben deze optie vaak. Je hoeft dan de auto niet eens te checken voordat je wegrijdt omdat alles toch onder de verzekering valt.

Taal, geld en prijzen

De Azoren horen bij Portugal en daarom spreekt iedereen ook Portugees. Engels vinden de ouderen op het eiland erg moeilijk, maar veel jongeren kunnen je hierbij wel helpen. Fijne bijkomstigheid is dat er in de Azoren dus ook gewoon met de euro betaald wordt. Niet overal kun je pinautomaten vinden. Het is dus aan te raden om genoeg cash geld bij je te hebben. Uiteraard niet zoveel dat het de hele vakantie verpest als het gestolen zou worden. Over het algemeen is het trouwens erg veilig op de eilanden. Het is een heerlijk idyllisch eiland maar de prijzen zijn juist heel erg fijn. Je betaalt in ieder geval minder dan in Nederland. Afdingen gebeurt eigenlijk alleen op kleine marktjes, maar niet in normale winkels en restaurants. Fooi wordt vaak wel verwacht, maar dit hoeft niet ontzettend veel te zijn. Ongeveer 5% van de rekening is al goed genoeg.

 Eilandhoppen, hoe gaat dat in zijn werk?

Eilandhoppen is wel echt een must tijdens je bezoek naar de Azoren. Het bezoeken van een enkel eiland is redelijk eenzijdig omdat ieder eiland zijn eigen specifieke kenmerken heeft. De gemiddelde tijd die toeristen spenderen op een eiland is ongeveer vier dagen. Welke eilanden je moet bezoeken is heel erg afhankelijk van je interesse. Als je een echte avonturier bent dan is Flores geweldig. Maar ben je meer van het strand en de rust dan zou ik Santa Maria en Graciosa aanraden.

Als je de eilanden gekozen hebt dan kun je er komen met de ferry of met het vliegtuig. De boot kun je via meerdere maatschappijen boeken, maar in de haven zelf is ook gewoon mogelijk. Vervoer met de boot is het goedkoopste maar duurt natuurlijk ook het langste. Je kunt dus zelf de afweging maken of je voor de kosten of tijdsbesparing gaat. Daarnaast kun je dus vliegen. Met vliegen bedoel ik dan een heel klein schattig vliegtuigje (ook een ervaring om hierin te vliegen). Vluchten hiervoor vind je niet tussen de grote ticketsites, maar alleen bij de lokale aanbieders.

Gerelateerde berichten