Tips & Lijstjes

Handbagageregels Wizz Air 2023 – Wat is er veranderd?

Paniek! Je koffer zit vol en je nieuwe aangeschafte thriller zit er nog niet eens in. Mag je het boek los in de hand meenemen? Mag je een extra tas meenemen? Hoe zwaar mag je koffer zijn en hoe groot een eventuele extra rugzak? Handbagageregels verschillen enorm bij alle luchtvaartmaatschappijen en daarnaast worden ze vaak veranderd. Daarom besteden we in dit blog aandacht aan de veranderde handbagageregels van Wizz Air! Lees vooral verder over het aantal stuks handbagage, het maximale gewicht, gratis voorwerpen aan boord en de consequenties voor het niet aan de regels houden. Zo kun je lekker onbezorgd inpakken en naar de luchthaven vertrekken!

Hoeveel stuks handbagage mag ik meenemen?

Wizz Air heeft in de regels staan dat het toegestaan is om één stuk handbagage van 40 x 30 x 20 centimeter mee mag nemen aan boord. Let op, dit is het formaat van een handtas, niet van de bekende handbagagetrolley! In deze handtas moet echt álles zitten. Het in de hand meenemen van een laptop bijvoorbeeld, is niet toegestaan. Het gewicht van deze tas mag maximaal 10 kilo zijn en hij moet onder je stoel passen. Als je graag een mooie kleine koffer mee wilt nemen, zul je dus iets extra’s bij moeten boeken. Dat kan op twee manieren:

  • Je kunt een ticket met priorityboarding boeken. Als je dat doet mag je zowél een tas met de bovengenoemde afmetingen meenemen als een trolley van 55 x 40 x 23 centimeter. Deze mogen in principe beide mee in de cabine, tenzij er sprake is van overmacht door een uitzonderlijke situatie.
  • Je kunt extra tassen bijboeken. Extra koffers kun je bijboeken tijdens het boeken van het ticket (of nog later op de website). Als je dat doet, mag je dus ook een trolley meenemen. De trolley die je hier bijboekt, zal echter wel in het ruim moeten. Zorg er dus voor dat je belangrijke spullen die je in het vliegtuig nodig hebt, zoals je telefoon accessoires in je handbagage hebt zitten. Een draadloze oplader is essentieel als je in het vliegtuig veel muziek of films kijkt op je telefoon. Een oplader is dus essentieel in je handbagage.

Vloeibare middelen aan boord

Wat betreft het meenemen van vloeistoffen, gelden ongeveer dezelfde regels als bij andere luchtvaartmaatschappijen. Het is mogelijk om vloeistoffen mee te nemen in de handbagage mits deze aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De vloeistoffen moeten verpakt zijn in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
  • De vloeistoffen moeten allemaal in een doorzichtige zak van maximaal een liter passen. Bij het inchecken van de bagage moet deze apart gelegd worden.

Gratis extra voorwerpen aan boord

Sommige artikelen zijn bij Wizz Air uitgesloten van de standaardregels. Zo is het altijd mogelijk om een jas of deken, lectuur en krukken mee te nemen aan boord.

Het komt vaak voor dat reizigers een baby van onder de twee jaar bij zich hebben. In dat geval is een extra stuk handbagage van 40 x 30 x 20 centimeter per baby toegestaan en uiteraard mag er voeding voor tijdens de reis mee aan boord genomen worden.

Speciale voorwerpen aan boord

Het komt weleens voor dat mensen bijzondere voorwerpen mee willen nemen aan boord. Stel dat je je snowboard, hond of gitaar mee wil nemen (of andere speciale zaken), check dan goed de bijzondere regels op de website van Wizz Air voordat je het ticket boekt.

Wat gebeurt er als ik me niet aan de regels houd?

Het kan gebeuren dat op de luchthaven blijkt dat je koffer alsnog te zwaar is of dat je te veel stuks bagage bij je hebt. Het bijboeken van een extra tas kost op de luchthaven veel meer dan dat je dit van tevoren boekt. Online bijboeken van een tas kan nog tot drie uur van tevoren. Voor te zware bagage worden er extra tarieven in rekening gebracht, welke afhankelijk zijn van de soort tas en het aantal kilo dat je eroverheen zit. De meest voorkomende situatie is dat de handbagage niet in de controlebak past.

  • Wanneer je handtas (die maximaal 40 x 30 x 20 centimeter mocht zijn) te groot is, wordt een extra tarief van ongeveer €25 gerekend.
  • Wanneer je trolley te groot is (die maximaal 55 x 40 x 23 centimeter mocht zijn) te groot is, wordt een extra tarief van ongeveer €60 gerekend.

Gerelateerde berichten