België Europa

Brussel – The place to go

Brussel Grote Markt

Wil je dicht bij huis echt eens helemaal weg zijn, dan is Brussel the place to go. Je bent er in iets meer dan twee uur vanaf Utrecht. Eenmaal daar waan je je in ver buitenland, zo internationaal voelt deze stad aan. Brussel kennen we als de hoofdstad van België, dus groot, maar wat Brussel nog meer heeft is sfeer. Een weekend is eigenlijk veel te kort om het Brusselse helemaal te ervaren, maar met onderstaande tips krijg je het gevoel van deze stad zeker mee. Brussel bruist!Brussels stedentrip

Grote Markt

Sta je op de Grote Markt, een van de bekendste trekpleisters van de stad, dan vallen de statige hoge gebouwen, het stadhuis en de vele terrassen als eerste op. Het goud op de gevels van de gebouwen schittert je tegemoet. Mocht je het treffen, dan ben je getuige van het geluk van een kersvers bruidspaar dat haar eerste stappen op de kasseien van de Grote Markt zet.

Om de Grote Markt heen is het een gezellige bedrijvigheid. Je treft er heel veel kleine winkeltjes, bijzondere zaakjes, chocolatiers en bakkerijtjes, hotels en veel, heel veel restaurantjes en cafés. Want dat doen de Belgen goed: voor de innerlijke mens zorgen! Sta niet vreemd te kijken als je om tien uur ’s ochtends twee dames op leeftijd aan een Belgisch biertje ziet zitten.

Manneken Pis

De bekendste toeristische attractie van Brussel moet toch wel Manneken Pis zijn, het plassende jongetje van brons dat iedere week in een andere outfit gehuld gaat. Op bijzondere dagen plast hij zelfs bier of wijn. In de Stoofstraat, op nog geen 300 meter van de Grote Markt, kun je hem aanschouwen. Tenminste, als de menigte die met camera’s het beeld probeert vast te leggen even voor je wil wijken. Toeristisch, dat wel, maar je kunt het altijd even meepakken.

Manneken Pis Brussel

Shoppen

En zoals iedere grote stad heeft ook Brussel een grote winkelstraat. In de Nieuwstraat kun je over een lengte van ongeveer 600 meter shoppen. Alle grote winkels zijn er vertegenwoordigd.

De wat exclusievere winkels vind je in een exclusief stukje centrum, namelijk de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Drie met glas overdekte galerijen waar je luxe winkels, chocolatiers, horlogezaken en restaurants vindt. De galerijen hebben hoogte van wel acht meter. Het is een ongekend stukje stad met een super-de-luxe uitstraling!

Overnachten

Zoals in elke grote stad is het in Brussel geen probleem om een slaapplek te vinden, mits je ervoor wil betalen. En natuurlijk betaal je duidelijk meer als je dicht bij de Grote Markt zit vergeleken met prijzen van hotels in buurten grenzend aan het centrum.

Een bijzondere plek om te overnachten is hotel The Dominican. Dit hotel staat pal achter theater De Munt midden in het centrum, maar eenmaal binnen waan je je in een zee van rust. Het gebouw was vroeger een kerk en dat zie je terug in het moderne interieur: hoge plafonds en grote ramen in stijlvolle stalen frames. Het is trouwens niet alleen een plek om te overnachten. Veel locals komen hier voor zakelijke meetings of om te socializen in de loungebar.

Hapje en drankje

Een mooie tent om in het centrum een hapje en drankje te doen is Le Cercle des Voyageurs aan de Lievevrouwbroerstraat. Een geweldig interieur met een enorme wand gemaakt van koffers. Meerdere avonden in de week draait er een film of is er een optreden of lezing. Onder het genot van een bijzondere thee en bijbehorend stuk taart kun je reismagazines en –boeken lezen of een foto-expositie bekijken. Dit is een tent met een hele gemoedelijke sfeer. En heerlijke kaas- en garnalenkroketten!

La Fabrique en ville

Een klein stukje buiten het centrum, de heuvel op richting het Justitiepaleis, in het groen van het Egmontpark, staat La Fabrique en ville, een idyllische plek. Een orangerie met een licht interieur en een enorm terras onder grote bomen, waar het in de zomer heerlijk toeven is. In het weekend kun je er urenlang brunchen van het buffet onder het genot van een glas detox-sap of een glaasje cava. Hier wordt vooral onthaast…

Le Fabrique en Ville Brussel

La Fabrique en ville (www.lafabriqueresto.be)

Sint Goriks plein

Net achter het Beursgebouw kom je in een ander stuk van het centrum van Brussel. Het Sint Goriksplein is een plek waar de Sint Gorikshallen te vinden zijn, een gebouw met bijzondere architectuur waar je regelmatig exposities kunt bekijken en optredens bijwonen. Aan het plein vind je meerdere cafés met terrassen. Het voelt aan alsof hier de studenten van Brussel hun geld en vrije tijd komen spenderen. Hier kun je prima een pintje drinken tot in de late uurtjes bij bijvoorbeeld Mappa Mundo of Le Roi des Belges. Aanrader bij deze laatste is de ‘do it yourself’ borrelhap: een dikke plak heerlijke Belgische kaas, in papier gewikkeld, en een harde hele worst die je zelf met meegeleverd mes tot borrelhapjes snijdt!

Sint Goriks Plein Brussel

Sint-Gorikshallen (www.sintgorikshallen.be)

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie