Europa Noorwegen

Hiken in Noorwegen

Hiken Noorwegen

Wie van hiken houdt zal hoogstwaarschijnlijk al eens in Noorwegen zijn geweest of het Scandinavische land hoog op de bucket list hebben staan, en terecht! Noorwegen is een prachtig vakantieland en wordt niet voor niets Noorwegen steeds populairder wordt onder de Nederlandse toeristen. Zeker omdat Noorwegen het hele jaar door prachtig is. Eerder schreven we al over de prachtige roadtrip route door het land, maar Noorwegen is wellicht nog bekender om de prachtige hikes die je er kunt maken. Maar wat zijn de mooiste tochten en waar moet je op letten?

Trolltunga

Sla een willekeurige reisgids over Noorwegen open en je de kans is groot dat je de Trolltunga op een foto ziet staan. Dit zou zomaar eens het meest beroemde stukje Noorwegen kunnen zijn, maar daarom niet minder mooi om te bezoeken. Of te bewandelen dus. Houdt rekening met een tocht van ongeveer 10 uur, maar het uitzicht is het zeker waard!

Ranastongji NoorwegenRanastøngji

Ranastøngji is een van de tochten die we zelf hebben gelopen enige tijd geleden in Noorwegen. Het is een prachtige tocht van ongeveer 12km waar enige training vooraf zeker gewenst is! Het eerste stuk is goed te doen voor een beginnend hiker, maar richting de top wordt de tocht steeds zwaarder met vele losse stenen. Hou rekening met zeker 6 uur hiken. De top van de Ranastongji ligt op 1900 meter boven n.a.p. en geeft je een prachtig uitzicht over Jotunheimen National Park (meer hierover hier onder), Hurrungane en de gletsjer Jostedalsbre. Maar nog veel belangrijker: De top van de Ranastøngji is maar via 1 route bereikbaar, aan de andere kant vind je namelijk een klif van ruim 600 meter diep. Voor degene met hoogtevrees misschien minder prettig, maar het geeft wel een prachtig uitzicht!

Wie ons trouwens kan vertellen wat er met de post gebeurt die vele reizigers in de brievenbussen als deze achterlaten wint: Eeuwige roem! Meer uitleg over deze tocht en de andere 19 uit het Topp 20 wandelprogramma vanuit Hemsedal vind je in het toeristisch centrum van Hemsedal.

Jotunheimen National ParkJotunheimen national park

Een van de mooiste nationale parken in Noorwegen om te hiken is zeker het Jotunheimen National Park. Hier is het mogelijk om eendaagse tochten te lopen, maar wie Jotunheimen echt wilt ontdekken raden we aan om een meerdaagse huttentocht te maken. Het enorme nationale park biedt namelijk onwijs veel routes en prachtige uitzichten waarvan de mooiste stukken niet in 1 dag te bewandelen zijn.

Huttentochten

We benoemden het hierboven al even, maar huttentochten zijn misschien wel dé manier om Noorwegen als wandelland echt te ontdekken. Parkeer je auto, vul je backpack alleen mee wat je echt nodig hebt de komende dagen en wandelen maar! Pas wanneer je echt meerdere dagen gaat lopen, ver weg van de bewoonde wereld, vind je vaak de mooiste plekjes waar nog maar weinig mensen zijn geweest. Behalve de andere echte avonturiers dan.

Hike noorwegenUitvalsbasis

Noorwegen is een enorm land en dat maakt het daarom niet makkelijk om een goede uitvalsbasis te kiezen voor je tochten. Reis je met een groep, maar ben je de enige die een tocht wil lopen of wil je na het lopen toch liever een luxe bed dan zijn huttentochten ook niet echt de oplossing. Daarom is het kiezen van een prettige uitvalsbasis van belang. Hemsedal is een goede optie hiervoor, maar dit is puur uit eigen ervaring. Lees je daarom goed in en kijk vooral naar de afstanden die je moet afleggen voor en na een hike. Wie net 18km heeft geklauterd met ver grote hoogteverschillen zit waarschijnlijk niet meer te wachten op een urenlange autorit!

Voorbereiding

Wie dit artikel grondig doorgelezen heeft zal het niet zijn ontgaan: Sommige hikes door Noorwegen zijn zonder voorbereiding niet aan te raden. In Nederland is het echter heel moeilijk om te trainen op dit soort wandeltochten. Want Nederland is plat. Dat wil echter niet zeggen dat je niet kunt trainen, voor deze hikes is het niet nodig om te kunnen klimmen, maar wie gewend is redelijke afstanden te lopen zal ook hier geen problemen ondervinden. Kleding is misschien we belangrijker, test daarom van te voren wat je prettiger vindt lopen; hardloopschoenen of wandelschoenen. Beide bieden zo hun voor- en nadelen. Tot slot raden we aan om thermo ondergoed mee te nemen wanneer je niet in de zomer Noorwegen bezoekt. Nergens is het weer namelijk zo verraderlijk als in de bergen. Zo moet je niet vreemd opkijken als je een tocht aan de voet van een berg begint met 20-25 graden en zon en je eenmaal boven het kwik hebt zien dalen tot 10 graden (of lager) en het sneeuw van je backpack af moet vegen na een korte pauze.

Hiken in Noorwegen

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie