België

De Ardennen: de mooiste hikes en wandelingen

De Ardennen, zo dicht bij huis en zó mooi! Tijdens een vakantie in de Ardennen waan je je eventjes in een compleet andere wereld. Een wereld vol natuur, vogels, stilte, water en dieren. Een wereld met hutjes, meertjes om in te zwemmen, hout en watervallen. Tot slot is het een wereld waarin je fantastische wandelingen kunt maken door de natuur. Wandelingen met groot hoogteverschil, wandelingen langs woeste rivieren en wandelingen door vlakke groene gebieden. Je komt hoge bergtoppen tegen en diepe valleien. Wij zetten de mooiste drie hikes voor je op een rij en sluiten af met een aantal handige tips voor het hiken in de Ardennen in het algemeen.

1. Wandelen langs rivier La Statte

De La Statte is gelegen in een mooie vallei met veel groen. Door die vallei stroomt de rivier, die op sommige plaatsen meer wegheeft van een kabbelend beekje. De wandelroute loopt langs de rivier en soms ook eroverheen. De tocht is over het algemeen rustig, er worden vaak dieren gezien en op sommige plekken kun je kleine watervalletjes bewonderen. De kleinste wandelroute die er loopt is gekenmerkt door een kleur: blauw. Hij is net iets meer dan tien kilometer en de duur is uiteraard afhankelijk van het aantal pauzes en je wandeltempo. Langs de tocht zijn voldoende plaatsen om even uit te rusten, van de zon te genieten en iets te eten naar binnen te stoppen. De route stijgt en daalt wel maar omdat hij door de vallei loopt valt het relatief mee.

Ardennen

2. De wandelingen van Bellavaux

Bellavaux is geen random naam, het is vernoemd naar het startpunt van de wandeling. De gelijknamige brasserie is namelijk de plek waarvandaan meerdere wandelingen vertrekken. Onder andere de blonde wandeling van Bellavaux (onze aanrader). Iedere wandeling heeft een unieke naam, vernoemd naar een speciaalbier die hier dus in de regio gebrouwen wordt. Een van de redenen waarom het zo’n leuke wandelroutes zijn: je kunt natuurlijk niet ontkomen aan een biertje nadat je de wandeling hebt volbracht. Maar buiten dat zijn het sowieso hele toffe wandelingen. Tijdens de blonde wandeling loop je langs de rivier de Warche, je komt door dalen maar ook over hogere topjes.

3. De wandeling van Celles naar Lesse

Deze wandeling hoort zeker in het rijtje thuis. Het is een langere wandeling van iets minder dan 20 kilometer. Het is ook de wandeling met de meeste cultuur, hij brengt je namelijk langs verschillende kastelen uit de regio. Ook passeer je een natuurreservaat met allerlei grote rotspartijen. Je kunt natuurlijk zelf besluiten welke kastelen en natuurwonderen je nog van dichtbij gaat bekijken. Ik zou ze zeker niet allemaal doen, maar als je nog tijd en energie hebt in ieder geval een keer wat dichterbij proberen te komen. Door de wisselende hoogte heb je op verschillende plekken prachtige uitzichten.

Meenemen tijdens hiken in de Ardennen

Het is altijd lastig wat je wel en niet in je rugzak moet stoppen, maar het begint al bij een juiste tas. Als je lange wandelingen maakt, neem dan een tas die op je heupen leunt in plaats van alleen op de schouders. Zo draag je het gewicht met je hele lichaam in plaats van alleen met je nek. Daarnaast moet je natuurlijk zorgen voor:

  • Genoeg drinken en eten. Doe wat citroen en wat zout in je water voor extra energie. Neem ook wat snelle suikers zoals een banaan mee voor als je ineens trek krijgt.
  • Juiste wandelschoenen. In de Ardennen kan het type grond snel afwisselen. Vochtige ondergronden, natte stenen, droge vlaktes en hobbelige kiezelpaden. Kies daarom schoenen met een goede zool maar niet een te stugge schoen. Met een wat soepelere schoen voel je beter wat je doet en of het ergens glad is.
  • Zorg uiteraard voor een aantal verzorgingsbenodigdheden: muggenspul, zonnebrand, blarenpleisters en een verbandje.
  • Denk ook aan warme kleding. Bij wandelingen waar je snel stijgt kan het ook snel afkoelen. Het koud hebben tijdens een wandeling is niet fijn! Ook een petje kan fijn zijn voor het felle licht van boven waar een bril niet tegen beschermt.
  • Als het nodig is voor de route, neem dan een goede portable oplader mee. Je wil natuurlijk niet verdwalen in de natuur, ook al is het daar nog zo prachtig.

Gerelateerde berichten