Tips & Lijstjes

De leukste steden van Albanië

Albanië wordt meer dan eens een van de grootste geheimen van Europa genoemd. Het is voor velen een vraagteken waarom deze steden en kustlijn nog niet volgestroomd zijn met toeristen, maar juist dat is ook een van de grootste pluspunten van Albanië. Het land is onontdekt, heeft een rijke geschiedenis en een ongerepte natuur met prachtige stranden en natuurwonderen. Nadat het land meermaals aangevallen is en onderdrukt is, heeft een aantal steden steeds de kracht gevonden zich opnieuw op te bouwen. Iedere stad heeft zijn eigen verhaal en unieke bezienswaardigheden. Dus wat zijn nou de mooiste steden van Albanië?

1. Sarandë

De stad Sarandë is populair onder jongeren, maar ook onder volwassenen en ouderen die van de gezellige boulevard en het hippe centrum willen genieten. Sarandë ligt in een kromme lijn om de kust heen en is tegen een heuvel opgebouwd. Zo heeft bijna ieder appartement dat je boekt wel een kamer met uitzicht op zee. Je kunt ‘s avonds over de boulevard wandelen, een ijsje halen en in cocktaillounges genieten van een alcoholische versnapering. Overdag kun je een tripje maken naar Corfu met de ferry, of een klein boottochtje maken met iemands privéboot. Niet ver van Sarandë ligt het Blue Eye Lake en Butrint voor als je wat natuur en cultuur wil snuiven. Overigens staat de hele kustlijn vol met betonnen bunkertjes. Onze schipper vertelde dat ook deze nog verdedigingsbunkers uit de oorlog waren, maar dat deze niet meer weggehaald worden. Het is een bizar besef dat je daar vroeger vanuit je boot recht in de loop van een heleboel geweren keek en dat het vuurgevecht er meermaals geopend is.

2. Gjirokastër en Berat

Deze twee steden liggen meer in het Noorden van Albanië. Wat deze steden bijzonder maakt, en vooral Berat, is dat de invloeden vanuit het communisme hier minimaal geweest zijn. Het waren lang geleden niet de communisten die hier de skepter zwaaiden, maar de Ottomanen van wie Berat veel geleerd heeft. Dit zie je voornamelijk terug in de bouwstijl van het dorpje. Berat staat inmiddels zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is terecht. Als je hier een paar dagen bent, breng dan zeker een bezoek aan het kasteel. Deze bevindt zich hoog op een berg en geeft een prachtig uitzicht!

3. Himarë

Deze stad is iets kleiner en knusser. Himarë heeft een heerlijk stadstrand met een lauwwarme zee. Langs de kust loopt een boulevard met gezellige restaurantjes (van Grieks tot Italiaans) en in de zomer staan er verschillende kraampjes. In het hoogseizoen kan het er erg druk zijn in de avonden, omdat de lokale bevolking dan ook tot leven komt. Je kunt er gemakkelijk parkeren en voornamelijk de kustweg die vanuit het Noorden naar Himarë loopt is echt adembenemend. Het rijden is ware een attractie op zichzelf. Een ober die geboren en getogen is in Himarë vertelde ons hier dat Albanezen van de toeristen houden, maar dat er veel ouderen zijn die geen Engels spreken. Dat komt niet omdat ze niet willen, maar omdat ze jaren geleden onder het communistische regime enkel Russisch geleerd hebben. Wij kregen hierna nog meer respect voor ze omdat het ons opgevallen was dat iedereen alsnog veel moeite doet om de toeristen te helpen. Dan maar met handen en voeten.

4. Vlorë

Over Vlorë lees je nooit zoveel, maar dat is niet helemaal terecht. Omdat het er zo rustig is, slaap je voor €16 per persoon per nacht in een luxe hotel pal aan zee. Het strand is breed en uitgestrekt en de zee is er staalblauw! De boulevard is prachtig en al helemaal met de ondergaande zon erbij. Je kunt er typisch Albanees eten of juist seafood (dat zo lekker proeft dat het lijkt alsof het net gevangen is). Binnen een straal van 15 kilometer vind je een aantal andere bezienswaardigheden, zoals het mysterieuze eilandje Zvernec. Buiten het centrum zie je veel armoede, wat wel confonterend is.

5. Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië en ligt wat noordelijker. Het is een perfecte uitvalsbasis voor het Noorden van het land, als je daar de cultuur wilt ontdekken. De stad wordt getekend door de littekens van de communistische periode, maar heeft ook een hoop schoonheid. Zo zie je dat er moeite gedaan is om een aantal pleinen op te fleuren met gezellige fonteinen en parkjes. Het is daarnaast een populaire stad voor jongeren omdat er een gedeelte is waar je tot laat hip kunt borrelen, cocktails kunt drinken en naar loungemuziek kunt luisteren. De stad staat verder bekend om de vele musea en deze raad ik ook echt aan te bezoeken. Door het zien van de beelden ga je pas snappen wat het verhaal achter deze stad is en hoe hij is ontwikkeld tot hoe hij nu is.

 

 

Gerelateerde berichten