Oostenrijk

De meest sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk

Het zal je niet ontgaan zijn in Europa: er is geen pijl te trekken op het klimaat de laatste tijd. Verwacht je een hete zomer? Dan zit je vervolgens een maand lang met regen en 18 graden te chillen op je zachte bank. Denk je in oktober een nazomerse vakantie te vieren in Spanje, dan zit je vervolgens een week met 35 graden op het strand. Of het nou met de opwarming van de aarde te maken heeft of met toeval, je kunt niet meer volledig van het weer op aan. Bij veel vakanties is dat niet zo’n probleem, maar met wintersport is het wel redelijk noodzakelijk dat er een laag sneeuw ligt. In de maand januari ligt er eigenlijk altijd wel sneeuw, maar veel wintersporters gaan ook graag buiten deze maand. Dus in november en december of misschien zelfs in februari en maart. Sommige gebieden zijn sneeuw-zekerder dan andere en dat kan dus een bepalende factor zijn in het kiezen van een gebied. Vandaar dat ik de meest sneeuwzekere gebieden van Oostenrijk op een rij heb gezet.

Kütai

Het skigebied Kütai is een erg hooggelegen gebied, vandaar ook de sneeuwzekerheid. Het is gelegen in Tirol, dus ook nog eens op een fijne afstand vanaf Nederland. Om er te komen moet je uiteraard wel goed door de bergen kunnen rijden, want anders kom je niet op deze grote hoogte. Waarschijnlijk hebben wintersporters altijd wel sneeuwkettingen bij zich, maar bij dezen toch nog even een vriendelijke reminder.

Sölden

De reden dat Sölden een sneeuwzeker skigebied is, is omdat het een gletsjerskigebied is. Klinkt interessant en dat is het eigenlijk ook wel. Door de grote hoeveelheid sneeuw die op elkaar valt, verandert de onderste laag in ijs. Dat zorgt voor een hele koude onderlaag waardoor de sneeuw die erbovenop valt meteen blijft liggen. Op sommige gletsjers kun je daarom zelfs tot in juni skiën, pas daarna gaat het echt smelten. Net als Kütai is ook Sölden gelegen in Tirol en het gebied is bovendien erg populair onder wintersporttoeristen. De pistes zijn in het hoogseizoen dus relatief druk, maar daardoor kun je ook genieten van een erg gezellige après-ski-mogelijkheden! Daarnaast zijn er veel restaurants open en kun je ook op de piste genieten van een grote diversiteit aan horeca.

Obertauern

Als het over sneeuwzekerheid gaat, kan Obertauern absoluut niet ontbreken. Gemiddeld valt hier in een jaar ongeveer 7.5 meter sneeuw. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier tot eind mei vaak kunt skiën. Dat is voor een Oostenrijkse bestemming echt bijzonder lang. Het gebied is uitdagend en biedt een breed scala aan pistes voor zowel beginners als gevorderden. Een groot voordeel van Obertauern is dat je door de ligging vanuit veel huisjes naar de liften kunt skiën. Dus geen gedoe met auto’s, sneeuwkettingen of skibussen.

Silvretta Arena

Dit gebied ligt gedeeltelijk in Oostenrijk en gedeeltelijk in Zwitserland. De reden dat er bijna altijd sneeuw ligt in het winterseizoen is omdat het grootste gedeelte van de pistes zich boven de 2000 meter bevindt. Het gebied is groot en daarom echt voor iedereen leuk. Gevorderden kunnen zich vermaken op de bijna 45 kilometer aan zwarte pistes en de beginners kunnen hun hart ophalen op dezelfde hoeveelheid aan blauwe pistes.

Extra tip: pas je kleding aan op de temperatuur

Leuk zo’n sneeuwzeker gebied, maar dat betekent natuurlijk ook dat het vaak koud is. Je geniet immers van de beste sneeuwkwaliteit wanneer het zo’n vijf graden onder nul is. Afhankelijk van de wind is de gevoelstemperatuur in de skiliften en bovenop de berg dan al gauw zo’n tien graden onder nul. Denk dus zeker aan het meenemen van de juiste skikleding, zoals deze heren ski jassen, heren skibroeken, meisjes ski jassen en meisjes skibroeken.

Neem daarnaast ook zeker een goede skibril mee, bij voorkeur een die ook tegen de uv-straling beschermt. En zorg voor een fijne ski-kol die je onder je helm door kunt trekken om zo ook je oren warm te houden. Tot slot ben ik zelf altijd erg fan van thermoshirts en thermobroeken om onder je skibroek en ski jas te kunnen dragen.

Gerelateerde berichten