Oostenrijk

Autobahnvignet Oostenrijk – hoe werkt het?

Het weer, de prachtige natuur, de bergen,… Oostenrijk is niet voor niets een populaire vakantiebestemming. Liefhebbers van outdooractiviteiten zijn er al (verschillende) keren geweest of willen dit zeker nog eens doen in de toekomst.
Plan je een reis naar Oostenrijk? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken zoals het autobahnvignet. De meeste landen gebruiken vignetten voor milieuzones, maar in Oostenrijk gaan ze anders te werk. Het vignet dient daar om te bewijzen dat je tol betaald hebt. Nog voor je de grens oversteekt, moet je al een geldig vignet in je bezit hebben. Is dat niet het geval? Dan loop je risico op een boete van 120 euro. Alles wordt zo veel mogelijk gedigitaliseerd tegenwoordig, zo ook het vignet, en dat digitale vignet is niet de enige verandering.

Nieuw sinds 2018

In 2018 zijn een aantal veranderingen doorgevoerd voor het autobahnvignet van Oostenrijk. De digitalisering bracht ons het digitale vignet, maar ook de prijzen zijn veranderd door de consumentenprijsindex. In praktijk wil dat zeggen dat een jaarvignet voor auto’s in 2018 €87,30 kost en voor motoren €34,70. Die jaarvignetten zijn al te koop sinds 1 december 2017 bij de bekende plekken, op de weg naar Oostenrijk in tankstations bij de grens, in Oostenrijk of bij de ANWB in ons thuisland. Bij de ANWB zijn ze wel iets duurder. Je kan vignetten kopen voor 10 dagen, maar ook voor 2 maanden of een jaar. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het jaarvignet 14 maanden geldig.

Oostenrijk gaat digitaal

We hebben het al gezegd. Een vignet voor Oostenrijk is tegenwoordig ook digitaal beschikbaar. Stickers op de ramen behoort nu officieel tot de verleden tijd. De prijs en geldigheidsduur zijn dezelfde als bij de fysieke vignetten die je op je raam zou kleven.

3 tips over het autobahnvignet in Oostenrijk

1) Vignet gekocht? Dan ben je op dat vlak al in orde, tenzij je de sticker op de verkeerde plek plakt. Kijk achteraan op de verpakking van je fysieke vignet om er zeker van te zijn dat je sticker juist geplaatst is. Bij een digitaal vignet moet je je daar uiteraard geen zorgen over maken.
2) Ook op het traject tussen de grens van Duitsland en de afrit Kufstein-Sud, op de A12, heb je een vignet nodig. Vergeet dit niet. Zo kom je niet voor onverwachte verassingen en kosten te staan.
3) Een andere mogelijke extra kost is de extra tol die je bij sommige bergpassen en wegen moet betalen. Kijk dit zeker goed na voor je vertrekt en zorg dat je ook daarvoor je vignet aangekocht hebt.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie