Tips & Lijstjes

De mooiste vaarroutes van Nederland!

Je hebt een vrije dag en het is mooi weer. Wat kun je beter doen dan een dagje gaan varen? Huur een bootje of neem je eigen boot mee naar een plek met prachtige wateren en mooie natuur! Varen is écht voor iedereen een leuke bezigheid. Van kleine kinderen tot volwassenen en ook ouderen kunnen er enorm van genieten. Ik kan me zo voorstellen dat je in Nederland al een aantal vaargebieden kent. Des te leuker om de eerstvolgende keer dat je gaat varen een originele vaarroute te kiezen! Om je een handje te helpen zet ik in deze blog de mooiste vaarroutes in Nederland op een rij. En ik kan je vast vertellen: dat zijn er veel! Ik heb mijn best gedaan om de meest unieke en mooie plekken eruit te vissen!

1. Varen rondom Amsterdam

Als je aan Amsterdam denkt, denk je waarschijnlijk ook aan de grachten. En als je wel eens in Amsterdam geweest bent, weet je dat deze grachten bijna altijd drukbevaren worden. De boot is namelijk een ideaal vervoersmiddel om de stad te verkennen zonder dat je meteen tientallen kilometers hoeft te lopen. Omdat bijna overal wel grachten lopen kun je eigenlijk op alle plekken wel komen. Je kunt op veel plaatsen een boot huren Amsterdam en vanuit daar de stad verkennen. Vaar bijvoorbeeld richting het IJ en duik ook vooral de kleinere grachtjes in. Eigenlijk kun je de Jordaan ook niet overslaan. En een groot voordeel van varen in Amsterdam is nou eenmaal dat je op iedere hoek uit kunt stappen voor een lekkere versnapering!

2. Richting de Brabantse gezelligheid

Noord-Brabant kent een aantal mooie natuurgebieden waar je fantastische routes kunt varen. Zo kun je bijvoorbeeld genieten van de natuur in De Biesbosch. Wat je ook kunt doen is een soort stedentripje met de boot. Via een aantal kanalen kun je redelijk gemakkelijk een rondje Breda – Tilburg – Oosterhout varen. Geniet op de aanmeerplekken van de Brabantse gezelligheid in het centrum van deze steden en dorpen. Vaar bijvoorbeeld in Tilburg tot aan de Piushaven en zoek in Breda ook zeker de grachtjes op die rondom het centrum lopen.

3. Een rondje Friese Meren

Friesland is uitermate geschikt om een dagje (of langer) met de boot te genieten. Op sommige plekken ga je bijna denken dat er meer water is dan land. Zo kun je bijvoorbeeld een tocht maken langs het Slotermeer, het Heegermeer en de Küfurd. In Friesland kun je op veel plekken ook overnachten aan het water. Zeker een aanrader wanneer je langer de tijd hebt.

4. De Loosdrechtse Plassen

Voor veel Nederlanders zijn de Loosdrechtse plassen een populaire plek om te varen. De meesten kiezen voor een boot huren Loosdrecht en varen hiermee in een dag of een paar dagen de plassen rond. De Loosdrechtse Plassen kenmerken zich door eindeloze mogelijkheden om aan te meren bij een verlaten grasveld, een zonnig strandje of een paar grote stenen. Neem een lekkere picknickmand mee en plof neer op een van deze rustgevende locaties. Daarnaast kenmerken de plassen zich door de eilandjes die zich in het midden van de plassen bevinden. Wellicht leuk om een tour langs deze eilanden te maken voor een verfrissende duik in alle rust.

5. Varen rondom Rotterdam

Rondom Rotterdam kun je fantastisch varen. Het zijn waarschijnlijk wel ander soort vaargebieden dan je gewend bent dus je moet er wel van houden. Zo zullen er op sommige plekken bijvoorbeeld veel grote werkschepen varen en zal het omliggende gebied geregeld bebouwd zijn. Sommigen vinden het fantastisch. Als je daarvan houdt, kun je een mooie route varen van Rotterdam naar het achterland of bijvoorbeeld richting Dordrecht. De echt grote kanalen kun je zelfs vermijden waardoor je alsnog lange stukken door de natuur vaart.

Met deze vijf routes kun je waarschijnlijk wel een tijdje vooruit. Volgens mij krijgt Nederland steeds een beetje meer een tropisch klimaat, dus dat betekent méér dagen op het water spenderen! Daar zullen deze mooiste vaarroutes van Nederland je wellicht bij kunnen helpen. Wat is jouw favoriete vaarroute in Nederland? Laat het ons weten in de reacties onder deze blog!

Gerelateerde berichten