Tips & Lijstjes

Op wereldreis: dit moet je weten over de verzekering

Reizen zit er wellicht even niet in, maar dat maakt dit wel een mooi moment om te gaan sparen voor jouw wereldreis en te beginnen met het plannen. Vergeet niet om je te verdiepen in de verzekering. Het verzekeren van een lange reis naar het buitenland gaat net even anders dan bij een gewone vakantie.

Reisduur en verzekering

Normaliter biedt een reisverzekering dekking voor een reis van maximaal 60 of 90 dagen. In sommige gevallen dekken verzekeraars jouw reis tot 180 dagen lang. Misschien dat dit lang genoeg is in jouw geval, maar als je van plan bent om er echt een lange tijd tussenuit te gaan heb je een specialistische reisverzekering nodig. Er zijn speciale reisverzekeringen voor wereldreizen en lange backpackreizen, die dekking bieden voor één of meerdere jaren aaneengesloten reizen. Bij sommige verzekeraars kun je digitaal aangeven dat je jouw reis verlengt wanneer je de reiskoorts goed te pakken hebt. Kies hierbij liever niet voor een verzekeraar die een compleet nieuwe polis afsluit bij verlenging. In dit geval worden bestaande (medische) schades en nabehandelingen doorgaans uitgesloten.

Zorgverzekering in Nederland

Over je zorgverzekering in Nederland hoef je je doorgaans geen zorgen te maken als je langer op reis gaat. Pas na twee jaar aaneengesloten reizen wijzigt de situatie. Let er wel op dat de Nederlandse zorgverzekering vervalt als je tijdens je reis betaald gaat werken. Veel reizigers kiezen ervoor om een jaar van vertrek een goedkope zorgverzekering af te sluiten en zorgtoeslag aan te vragen. Hierdoor betaal je een verwaarloosbaar bedrag voor de zorgverzekering. Vul een zorgvergelijker in om de goedkoopste optie uit te zoeken. Daarnaast zoek je voor jouw wereldreis een gespecialiseerde reisverzekering uit die de mogelijkheid biedt voor dekking met én zonder Nederlandse zorgverzekering. Deze flexibiliteit kost je vaak wat meer, maar scheelt een hoop gedoe op reis omdat je minder afhankelijk bent van beslissingen van instanties als je al op reis bent.

Dekking voor medische kosten

Kijk voordat je een reisverzekering afsluit erg goed naar de rubriek medische kosten. Lees alle kleine lettertjes door en zorg dat je snapt wat er staat. Je loopt namelijk het risico op hoge kosten voor operaties, ziekenhuisopname en repatriëring. Kies in ieder geval voor dekking van de medische kosten tot de kostprijs en niet voor enkel het Nederlandse tarief. Bedenk ook welke activiteiten je wilt doen tijdens je reis en of je een extra dekking nodig hebt voor avontuurlijke sporten en bijzondere activiteiten. Vaak hebben de gespecialiseerde verzekeraars speciale contracten afgesloten met de betere ziekenhuizen in het land waar jij bent. Wanneer er iets aan de hand is wordt vervolgens overlegd waar je behandeld wordt. Dit kan soms in Nederland zijn. Neem ook altijd een creditcard mee op reis, want in sommige landen moet je eerst betalen en word je daarna pas behandeld.

Gerelateerde berichten