Tips & Lijstjes

Noorderlicht; waar & wanneer kan je het best zien?

Je hebt vast ooit gehoord van het Noorderlicht, maar weet je ook wat het is? En misschien nog wel belangrijker: waar en wanneer is het te zien? Na het antwoord op deze vragen kun je hem zonder problemen toevoegen aan je bucketlist. Zie je jezelf al vanuit je iglo genieten van een bijzonder mooie gifgroene lucht nadat je ’s avonds de huskytaxi naar huis gepakt hebt en genoten hebt van een knus kampvuurtje?

Wat is het Noorderlicht?

Wie weet heeft je scheikunde docent hier ooit een verdwaald uurtje aan besteed, of het is helemaal nieuw voor je. Hoe dan ook, het Noorderlicht ontstaat doordat gasdeeltjes die bij de Aarde horen in botsing komen met elektrische deeltjes van de zon. Die deeltjes van de zon komen niet zomaar in de baan van de aarde terecht. Ze worden door een reactie in de zon zo heet dat ze te sterk worden voor de zwaartekracht van de zon en dus als het ware ontsnappen. Ze vliegen de baan van de aarde in en door de botsing die ze daar ervaren wordt de zonnewind groen (of soms een andere kleur). Dit gebeurt echter alleen maar in de buurt van de Polen van de Aarde. Dat komt omdat de zonnewind met deeltjes naar de Polen gestuurd wordt door de magnetische velden van de Aarde. Bijzonder om te weten als je onder het poollicht staat is dat de laagste band ervan zich ongeveer 80 kilometer boven je bevindt. Het Noorderlicht wordt overigens heel vaak Aurora Borealis genoemd.

De beste plekken om het Noorderlicht te bewonderen

De meest bezochte landen om het Noorderlicht te bewonderen zijn Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland en Groenland. Hoe zuidelijker je komt, hoe kleiner de kans dat je het Noorderlicht kunt zien. Je kunt natuurlijk kiezen voor een simpele overnachting (niets mis mee), maar je kunt het ook groter dan groots aanpakken. Je ziet het Noorderlicht immers maar één of twee keer in je leven! In de categorie groots aanpakken kun je bijvoorbeeld overnachten in het Iglo hotel in Finland. Vanuit je verwarmde Iglo met glazen dak is het een geweldige ervaring. Vergeet namelijk niet dat als je buiten het Noorderlicht wil bewonderen dat het naar alle waarschijnlijkheid ijskoud is.

Vanuit Nederland is IJsland de makkelijkste plaats om het poollicht te zien. Je kunt op namelijk op de hoofdstad vliegen en daar vind je al hotels die speciaal ingericht zijn voor het toerisme dat hierop afkomt. In het Ian Adventure Hotel kun je een kamer boeken met glazen wanden en dus een panoramisch uitzicht over IJsland!

De beste periode om het Noorderlicht te zien

Het gaat vaak niet noodzakelijk om de beste maanden te kiezen, maar vooral om de beste omstandigheden voor het Noorderlicht uit te zoeken. Per locatie kun je bekijken hoeveel nachten per jaar het bijzondere licht verwacht wordt en hoe groot de kans dus is dat jij er ook van kunt genieten. Verder zijn dit de weersverwachtingen die de kans vergroten per nacht:

  • Een zwakke maan. Hoe donkerder de hemel, hoe duidelijker een andere kleur erop te zien is. Dus hoe voller de maan is, hoe kleiner de kans op een mooi plaatje.
  • Genoeg zonneactiviteit. Zoals ik net uitlegde, bepaalt de hoeveelheid zonnewind uiteindelijk hoeveel deeltjes er in de baan rond de aarde komen te zweven. Als de zonnewind laag is, zijn er minder deeltjes en dus minder kans op Noorderlicht.
  • Geen lichtvervuiling. Hoe meer licht er van dichtbijgelegen steden afkomt, hoe lichter de hemel is en hoe minder goed je dus de lichtbanen kunt zien.
  • Geen bewolking. De bewolking hangt vaak namelijk lager dan het Noorderlicht en bovendien is bewolking licht van kleur.

Het Noorderlicht fotograferen

Het Noorderlicht is niet het eerste natuurverschijnsel dat in werkelijkheid veel mooier is dan op een foto. Als je écht een mooie foto wil maken dan is een telefoon daar niet goed genoeg voor. Met een professionele camera en de juiste instellingen, heb je een veel grotere kans op een prachtig plaatje om later in je fotoboek te plakken!

Gerelateerde berichten