Tips & Lijstjes

Duurzaam reizen doe je zo: 5 tips om met een schoon geweten op vakantie te gaan

Waar ter wereld je ook heen gaat, reizen laat vaak een zogeheten ecologische voetafdruk achter. Oftewel, je manier van reizen heeft een effect op het milieu, en om dat effect zo laag mogelijk te houden, bestaat er duurzaam toerisme. En dat doe je zo:

Thuis de stekker eruit

Duurzaam reizen begint thuis, nog voordat je je koffers hebt gepakt, je vaccinaties hebt gehaald (waar nodig) en de taxi hebt genomen naar het vliegveld. Veel mensen vergeten in alle opwinding en spanning voor de grote reis die hen te wachten staat namelijk iets wat zowel veilig als energiebesparend is: alle stekkers eruit trekken. Of het nou gaat om het internetkastje, de televisie, de muziekinstallatie of de computer – haast alle elektronische apparaten verbruiken ook als ze uit of stand-by staan energie. Op het moment dat je al die stekkers eruit trekt, zorg je ervoor dat je een huis achterlaat wat tijdens jouw afwezigheid helemaal geen energie verbruikt! Daarnaast zorgt een energieverbruik gereduceerd tot nul er ook nog eens voor dat je energierekening minder hoog uitvalt. En als laatste en zeker niet onbelangrijke factor, is de veiligheid. Een stekker in het stopcontact staat nog steeds in contact met het stroomnet en er kan kortsluiting ontstaan in je afwezigheid, met in het ergste geval brand als gevolg. Oh ja, en wil je echt lekker groen zijn, kies dan voor een stroomaanbieder die groene stroom uit Nederland levert (en dus geen sjoemelstroom). Duurzaam reizen doe je dus nog voor je onderweg bent!

Bewust vliegen

Vliegen is niet geweldig voor het milieu. Want hoewel sommige vliegmaatschappijen wel adverteren met dat ze groen zijn, vliegen alle vliegtuigen ´gewoon´ op kerosine. En die kerosine die verbruikt wordt, wordt uitgestoten in de vorm van CO2. Toch zijn er manieren om bewust te vliegen, bijvoorbeeld een site als FlyGRN te gebruiken. Ze vergelijken ook vluchten, zijn meestal net zo goedkoop als Skyscanner en compenseren met hun marge een deel van jouw vlucht gratis. Een andere optie is in plaats van een vlucht naar bijvoorbeeld Frankrijk of Engeland te kiezen voor een bus-, trein- of autoreis. Alhoewel, als je ziet wat voor goedkope vluchten er tegenwoordig worden aangeboden – naast de uiteraard veel kortere reistijd – moet je wel echt een duurzame mindset hebben wil je een vliegreis ervoor aan de kant schuiven.

Ecologisch reizen

Als je eenmaal milieubewust van huis bent vertrokken en een duurzame vliegreis hebt geboekt, is je manier van reizen uiteraard ook van belang. Allereerst je bestemming, en hoewel dit zeker ook te maken heeft met je budget, is het verschillende landen er veel aangelegen om ecotoerisme te promoten. Daaronder vind je landen als Costa Rica, Kenia en de Galapagoseilanden bij Ecuador, maar dichterbij huis kan je het ook vinden, bijvoorbeeld in Noorwegen en IJsland. Bij ecotoerisme kan je er op rekenen dat toeristenbusjes bijvoorbeeld elektrisch zijn, lokale gerechten organisch zijn, maar ook dat je bijvoorbeeld extra milieuheffingen moet betalen om bij te dragen aan het bijhouden van de nationale natuur van het land dat je bezoekt.

Je zooi opruimen

Zoals we al zeiden, het kiezen van een bestemming is voor veel mensen een kwestie van budget. Leuk dat ze in de Galapagoseilanden zo milieubewust zijn, maar daar heen gaan is al een dure trip op zich. Toch kan je op elke plek waar je komt je de schade aan het milieu zo beperkt mogelijk houden. Dat komt er eigenlijk op neer dat je niets achterlaat dat je ook niet in je eigen achtertuin zou achterlaten. Of je nou een natuurreservaat, een tropisch strand, een mooie berg of een oud dorpje bezoekt, zorg ervoor dat je je afval weggooit. Naast het feit dat je de schade aan het milieu beperkt houdt, heeft dat ook te maken met een bepaalde mate van respect voor het land of de stad die je bezoekt.

Duurzame souvenirs

Je bent duurzaam van huis gegaan, je hebt duurzaam gevlogen naar een duurzame bestemming en je hebt je daar ook nog eens duurzaam gedragen. Dan is het nu tijd voor het laatste deel van je reis: het kopen van een mooi, maar duurzaam souvenir! Het is wellicht een inkoppertje dat je geen tassen van krokodillenleer of stukken tropisch hout meeneemt, maar als je graag souvenirs wilt meenemen maar dat op een duurzame manier wilt doen, zijn daar manieren voor. Van binnen het continent tot in de verste contreien, op elke plek kan je wel producten vinden die zijn vervaardigt door de lokale bevolking, en vaak op een natuurlijke manier zijn gemaakt. Je stimuleert de lokale economie dus ook nog eens, naast dat je milieubewust bezig bent!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie