Tips & Lijstjes

Ga je op wintersport met de kids? Deze dingen wil je meenemen!

Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat met de kinderen erbij, dan kan het voorkomen dat je zenuwachtig wordt en daardoor te veel of te weinig meeneemt. Of misschien heb je überhaupt géén idee waar je moet beginnen. Geen zorgen, met deze checklist helpen wij jou om de belangrijkste zaken én kleding mee te nemen en/of aan te schaffen. Heb je plek over in de auto? Dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om wat extra skikleding voor ze mee te nemen, maar met deze checklist heb je in ieder geval álle basics gecovered!

Je gaat met de kinderen skiën, maar welke skikleding heb je nodig?

Je wil natuurlijk graag dat je kids goed voor de dag komen op de piste. Wanneer je een wat groter budget beschikbaar hebt, dan kun je ontzettend mooie skikledij voor jouw kinderen aanschaffen. Dit doe je bijvoorbeeld bij een speciaalzaak voor outdoor en skikleding, waarbij je vakantiebudget er zo doorheen is. Wil je een meer ‘budget-proof’ optie, net als wij? Bekijk dan online eens naar wintersportkleding van budgetmerken. Ook hier zitten veel mooie en functionele items tussen.

Wat neem je in ieder geval mee?

Skikleding:
1. Minimaal één jas en twee skibroeken. Zorg ervoor dat de jas goed hoog aansluit bij de hals en nek, een sneeuwstopper heeft en dat de rits niet irriteert. Het kan fijn zijn om te kiezen voor een wat nauwer aansluitende boord bij de mouwen van de jas, zo sluit het goed aan op de handschoenen.
2. Twee à drie paar skisokken. In dit geval kun je het beste gaan voor de sokken van bekendere merken. Deze hebben namelijk handige functies, zoals het afdrijven van vocht en een verdikking bij de schenen.
3. Een fleecevest of -trui. Dit is ontzettend fijn om onder je jas te dragen, zeker na het skiën. Let wel op dat je onder fleece thermokleding moet dragen, omdat het geen vocht afdrijft. Wees je er ook van bewust dat het dragen van fleece bij het sporten of andere inspannende activiteiten kan zorgen dat je meer gaat zweten, waardoor je sneller afkoelt.
4. Eén of twee goede skipullies. Deze moeten in ieder geval vocht afdrijvend en goed luchtig zijn. Ze houden je goed warm bij de kou en als je gaat zweten helpen deze pullies het zweetvocht af te voeren. Heb je geen zin om te wassen tijdens de wintersport? Zorg er dan voor dat je minimaal twee skipullies meeneemt.
5. Een muts. Deze is niet te missen om het hoofd goed warm te houden en te beschermen.
6. Twee paar handschoenen. Neem per kind in ieder geval één paar handschoenen van kwaliteit mee voor bij het skiën. Daarnaast kan het slim zijn om een tweede paar goedkopere handschoenen mee te nemen. Dit paar kunnen de kinderen dan gebruiken bij het spelen in de sneeuw.
7. Eventueel een sjaal. Zelf nemen wij vaak een sjaal mee, maar worden deze amper gebruikt omdat de jassen die wij hebben een goede kraag hebben waardoor een sjaal minder praktisch is. Je zou in plaats van een sjaal ook kunnen kiezen voor een col (of nekwarmer). Deze kunnen om je nek, maar ook onder de helm om je hoofd heen.
8. Snowboots: Kies voor een paar met voldoende profiel onder de zolen.  Snowboots voor dames, heren als voor de kinderen zijn echt een must have tijdens je trip naar de sneeuw.
9. Thermo-onderkleding. Zeker bij echt koud weer is thermo-onderkleding een vereiste. Je kunt voor zeer lage prijzen kwaliteitsthermo-onderkleding aanschaffen. Wanneer je meerdere lagen dunne kleding draagt, houdt dit je beter warm dan wanneer je gaat voor een dikke trui of één warm vest.

De checklist voor ski-benodigdheden:
1. Ski’s
2. Skistokken
3. Skischoenen
4. Een skihelm
5. Een skibril

Je kunt ervoor kiezen de ski-benodigdheden aan te schaffen, maar je kunt ze ook huren. Dit kan zowel in Nederland als pas op de bestemming van de wintersport. Wanneer je dit laatste doet, kun je gemakkelijk ter plekke nog even zaken omruilen als deze niet goed blijken te passen. Ook hoeven de spullen die je op locatie huurt niet mee in de, vaak al erg volle, auto. Skibrillen zijn vaak niet te huur, schaf deze dus wel alvast in Nederland aan.

Toiletspullen, de checklist:
1. Tandpasta en tandenborstel
2. Douchegel en shampoo
3. Zonnebrandcrème
4. Lippenbalsem

Let er bij het wintersporten op dat je een zonnebrandcrème gebruikt die je kinderen niet alleen beschermt tegen de felle zon, maar ook tegen het bevriezen. Kies dus niet voor een crème op waterbasis.

Medicatie, de checklist:
1. Een thermometer
2. Ibuprofen en/of paracetamol
3. Immodium of norit
4. Pleisters
5. Een pleisterschaar

Op de populaire wintersportbestemmingen binnen Europa zijn vaak medicijnen wel goed verkrijgbaar, maar zijn de apotheken vaak wat verder weg. Het is daarom verstandig om in ieder geval de basics zelf mee te nemen. Let op: In Oostenrijk verkoopt men geen medicatie in de supermarkt, dus ook geen paracetamol of ibuprofen.

Reguliere kleding:
1. Ondergoed
2. Sokken
3. Pyjama
4. Jogging- of huispak
5. Zwemkleding
6. Twee broeken
7. Twee longsleeve shirts
8. Een trui of vest

Veel kleding is er op wintersport, zoals je ziet, niet nodig. Dit is omdat de kinderen overdag eigenlijk uitsluitend de skikleding dragen.

Gerelateerde berichten