Tips & Lijstjes

Een wereldreis maken in 80 uur

Staat een wereldreis al jaren op je verlanglijstje, maar kun je er simpelweg de tijd niet voor vinden? Het hoeft helemaal niet een tijdrovende bezigheid te zijn. Je kunt namelijk al een wereldreis maken in slechts 80 uur.

In 1873 kwam de avonturenroman De reis om de wereld in 80 dagen van de Franse schrijver Jules Verne uit. In dit boek wedt de rijke hoofdpersoon Phileas Fogg in zijn club dat hij in 80 dagen om de wereld kan reizen. De inzet is 200.000 pond, de helft van zijn vermogen. De rest is bestemd voor zijn reis. Fogg begint zijn route in Londen en reist achtereenvolgend naar Suez, Bombay, Calcutta, Hongkong, Yokohama, San Francisco en New York, ook wel bekend als de Big Apple. Na 80 dagen keert hij weer terug in Londen. Hij maakt daarbij vooral gebruik van de trein en de stoomboot, maar ook van paard en wagen, een ijszeiler en zelfs een olifant.

Van 80 dagen naar 80 uur

Het boek is door de jaren heen vele malen verfilmd en omgetoverd tot theatervoorstellingen. Maar wat dacht je ervan om de reis zelf af te leggen? Bijna 150 jaar later hoeft de reis geen 80 dagen meer te duren, zo bewijst het onderzoek genaamd De reis om de wereld in 80 uur. Het onderzoek houdt zich zoveel mogelijk aan de route van Fogg, maar bespreekt wel vervoersmiddelen die in 1873 nog niet voorhanden waren. Het vliegtuig bijvoorbeeld, waarmee je de reis in 3,3 dagen voltooit. Wel moet je tussendoor af en toe de trein nemen en afwijken van de oorspronkelijke route, maar het is nu dus mogelijk om de reis veel sneller te maken.

Trein, boot en auto ook mogelijk

Voel je er meer voor om je daadwerkelijk als Fogg te wanen en de voornaamste vervoersmiddelen uit het boek te gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook. Met de boot doe je het langst over de reis, 71,5 dagen. De trein is met 30,6 dagen een stuk sneller. Ook stippelt de gids een route uit voor als je de auto wilt pakken, dan duurt je reis 23,5 dagen.

De reis uit de klassieke roman kan natuurlijk ook enkel een goede richtlijn zijn voor een wereldreis. Je beslist dan zelf hoe lang je op welke plek wilt vertoeven, welk vervoersmiddel je wanneer wilt gebruiken en welke steden je er aan of tussen wilt plakken.

Gerelateerde berichten