Portugal

Lagos: wat te doen in dit Portugese stadje?

Lagos is een Portugees stadje dat midden in de Algarve ligt. Een regio met prachtige rotsstranden, helderblauwe zee en typisch Portugese bezienswaardigheden. De meesten die de Algarve bezoeken, gaan naar meerdere stadjes in deze regio. Lagos is door de centrale locatie een top-plek om als uitvalsbasis te gebruiken. Bovendien is Lagos zelf ook een bruisende plek met heerlijke restaurantjes, romantische uitjes en toffe bezienswaardigheden. Ik vertel je in deze blog alle activiteiten en bezienswaardigheden die je niet mag missen in en rondom Lagos.

1. Wandel naar het uitzichtspunt Ponta da Piedade

Bij Lagos ligt een landtong genaamd Ponta da Piedade met adembenemend mooie rotsformaties. Omdat het zeewater miljoenen jaren geleden een stuk hoger lag dan nu, is op de hoge rotsen de aftekening nog te zien. De verschillende lagen van slijtage door het zeewater vormen nu hele mooie zandkleurige kalkstenen die hoog boven het water uittorenen. De gehele kustlijn is daarom prachtig om te zien, maar op de landtong Ponta da Piedade is het op zijn mooist. Je kunt hier wandelen, uitzichtpunten bewonderen en ook met een bootje langs de rotsen varen.

2. Bezoek het einde van de wereld

Op ongeveer 30 kilometer afstand van Lagos vind je het stadje Sagres. Sagres is bekend omdat je er het einde van de wereld kunt bezoeken. Het is een van de meest zuidelijke punten van Europa en je kijkt er vanaf hoge rotsen weg over de zee. Men dacht vroeger dat de wereld hier ophield vanwege de imposante afgronden en het uitzicht (vandaar ook de naam). Later werd vanuit hier de overtocht naar Amerika gemaakt met grote handelsschepen. Vandaar dat er een kraampje staat die de “laatste braadworsten voor Amerika” verkoopt. Zeker een aanrader! Vanuit Lagos is het een perfecte afstand om met een (gehuurde) scooter af te leggen. De kustweg ernaartoe is bovendien prachtig dus je geniet ook van de reis ernaartoe.

3. Geniet van een dagje parelwit strand

Zoals ik al zei, biedt Lagos prachtige stranden. Uitgestrekt, parelwit en met helderblauw water. Veel stranden zijn bovendien omgeven door de beschreven rotsformaties. Geen volgebouwde kustlijn dus met grote hotels en drukke wegen. Maar juist afgelegen stranden met volledige rust die je kunt bereiken door lange houten trappen naar beneden. Mijn favoriete stranden zijn bij uitstek het Praia dos Estudantes, het Praia de Dona Ana en het Praia do Camilo. Door de rotsen zijn niet alle stranden te bereiken, maar die kun je wel met een bootje of kajak bezoeken. Ben je dus echt op zoek naar afgelegen, rustige en bijzondere strandjes? Dan zou ik zeker aanraden om deze via het water op te zoeken.

Lagos

4. Ontdek het bruisende centrum van Lagos

Een van de redenen waarom het centrum van Lagos zo leuk is, is omdat het geheel autovrij is. Langs de randen kun je parkeren met de auto. Overigens is het gemakkelijker om een scooter te parkeren. In het centrum is eigenlijk alles op loopafstand. Dwaal door de knusse straatjes met op iedere straathoek kleurrijke huizen. Op de centrale pleinen vind je verschillen tapasbarretjes of handgemaakt schepijs. Mijn favoriete visrestaurant is A Barrigada en het ijs smaakt werkelijk overal lekker. Zoek ook zeker een keer een wijnbarretje op om de wijnen uit de streek te kunnen proberen. De randen van het centrum zijn ook prachtig ook al vind je hier minder toeristen. De koelte en rust van deze plekjes is heerlijk.

5. Bezoek de jachthaven van Lagos en neem een boottocht

Lagos heeft vrij recent een nieuwe jachthaven aangelegd. Met palmbomen op de boulevard en mooie zeilschepen die hier overnachten. Je kunt er over de steigers wandelen, de luxe sfeer proeven en bovendien hele leuke boottripjes boeken. Vanuit de haven vertrekken namelijk verschillende tours. Zowel langs de grotten in de rotsformaties als langs de witte stranden. Ook kun je boottochten boeken zodat je dolfijnen kunt spotten of om te leren vissen.

6. Wandel langs de kustlijn

Voor de liefhebbers van wandelen is er een fantastische wandeling die je echt moet lopen: de Seven Hanging Valleys Trail. Hij is in totaal bijna 13 kilometer, maar je hoeft het natuurlijk niet volledig te belopen. Hij brengt je langs de mooie stranden, rotsen en laat je helemaal één voelen met de Portugese natuur!

Gerelateerde berichten