Tips & Lijstjes

Leukste wandelbestemmingen voor wandelliefhebbers met lef

Vroeger vond ik ‘wandelen’ heel saai klinken. Iets voor oude mensen. Iets wat je doet als je niet meer ‘echt’ actief kan zijn. Typische kindergedachtes. Helemaal als men begon over wandelvakanties: waarom zou je in hemelsnaam een hele vakantie eraan wijden?! Even de benen strekken en de snoet in de buitenlucht blijft heerlijk. Hieronder de leukste bestemmingen voor echte wandelliefhebbers!

Caminito del Rey in Zuid Spanje

De route Caminito del Rey, het ‘Koningspad’, is een perfecte aanvulling op je stedentrip Málaga (of strandvakantie Costa del Sol), want na een uurtje met de (comfortabele) trein ben je er al. Dan is het een kwestie van een opwarmende wandeling naar het beginpunt, een helm ophalen en you’re ready to go.

Vroeger was Caminito del Rey een veelgebruikte route voor handelaars en locals. Het onderhoud bleef alleen achter, en op een gegeven moment was het pad zodanig gevaarlijk, dat het werd gesloten. Er moesten zelfs eerst een paar doden vallen voordat dit besluit werd genomen. De paden braken af, en bestonden op bepaalde delen alleen uit een smalle balk en leuningen. Ho maar. En dat op tientallen meter hoogte.

Een paar jaar geleden is het pad geheel gerestaureerd en weer geopend voor publiek, tegen een toegangsprijs voor het onderhoud ervan. Een gevaarlijke route is het niet echt meer, al zul je deze route wel met klotsende oksels bewandelen als je hoogtevrees hebt. Het voormalige, vervallen pad loopt onder de restauratie door, zoals je ook op de foto helemaal bovenaan kunt zien. Je loopt dus wel écht dezelfde route! En de uitzichten… Verbazingwekkend.

De Gouden Brug in Vietnam

Laten we voor de afwisseling een minder gevaarlijke route nemen, maar wel een hele bijzondere en iets verder van huis: we reizen af naar Da Nang in Vietnam. De Gouden Brug is vorig jaar pas geopend en stijgt razendsnel op vele bucketlists. Waarom? Door het geweldige uitzicht op maar liefst 1400 meter hoogte! De handen moeten die van God voorstellen. Je wordt dus gedragen op de handen van God… Alleen daarom al een bezoek waard, want wie kan dat nou zeggen?!

Berg na berg op vulkanisch eiland Madeira

Madeira is misschien wel één van de mooiste eilanden die ik ooit heb gezien. Je hoeft hier niet voor een strandvakantie heen, want er zijn slechts twee kunstmatig aangelegde stranden. De natuur is hier des te mooier, het blijft ten slotte een vulkanisch eiland!

Bij de hoogte toppen, Pico do Arieiro en Pico Ruivo, had ik een van de mooiste uitzichten ooit, en dat is ook niet zo gek gezien de bijna 2000 meter hoogte. Tijd voor de wandelschoenen dus, want er lopen vele bucketlist routes door de wolken. Mijn favoriet is Vereda Do Areeiro.

Verder kijken op weg naar het klooster van Ad Deir in Jordanië

Petra is een echte must voor iedereen om te zien. Onwijs bijzonder hoe zo’n historische plek nog bestaat! Nu kan ik je de wandeling naar Al Khazneh, dé tempel die je in brochures ziet, sowieso al aanraden. Maar die wandeling maak je sowieso tijdens een bezoek aan Petra in Jordanië. Daarom the grand finale: een wandeling naar het klooster Ad Deir.

Toen wij aan de wandeling wilden beginnen, werden we al meteen staande gehouden met het nieuws dat we met een ezel moesten. Halverwege de tocht naar boven snapten we waarom: er komt geen einde aan. En met een volle zon van 40 graden op je bol, is het niet ideaal. Al was ik dat al snel vergeten met het geweldige uitzicht over de woestijn! Bizar hoe mooi. Een beetje toeristisch is het wel, want onderweg staan her en der kleine stalletjes, het eindpunt is het echter meer dan waard. Geen zorgen dat het allemaal voor niets is: er is ook een restaurantje en terras om uit te rusten.

De langste hangbrug in Randa, Zwitserland

Hou je wel een beetje van gewichtloosheid en je eigen evenwicht op de proef stellen? Breng dan een bezoek aan Randa in Zwitserland, want zij hebben de langste hangbrug voor wandelaars op hun naam staan.

Sowieso is Zwitserland al een kloppend hart voor de wandelliefhebber, maar de Charles Kuonen hangbrug is voor de ervaren wandelaars een kers op de taart. Om deze uitdaging te overwinnen zul je bijna 500 stappen moeten zetten op een hoogte van 75 meter. Het nut van deze brug is overigens niet alleen het uitdagende aspect, het maakt de tocht door het Mattertal ook een stuk korter en je hebt geweldig uitzicht op de Matterhorn.

Gerelateerde berichten