Tips & Lijstjes

Met de camper naar Bosnië – de mooiste camperroute

Bosnië en Herzegovina (zoals het land officieel heet) kent een interessante geschiedenis. Als je aan Bosnië denkt, dan denk je wellicht ook nog aan de oorlog die er nog niet zo lang geleden plaatsvond. Tot 1995 was er namelijk een burgeroorlog die vele slachtoffers eiste. Toch is Bosnië sinds die tijd snel ontwikkeld, in ieder geval tot en meer en meer toeristisch land. Het is er goed begaanbaar, de mensen zijn er ontzettend vriendelijk en de bezienswaardigheden zijn zeer interessant. Vanwege een beperkt aanbod aan openbaar vervoer is het land voornamelijk populair onder reizigers die met een busje of camper op pad zijn. Je kunt er namelijk goedkoop kamperen, soms ook wildkamperen en op die manier zelf je route bepalen. Als je met de camper naar Bosnië gaat kun je veel mooie plekken bezoeken, lees dus vooral verder over de mooiste camperroute.

1. Banja Luka

Banja Luka is een stad die goed toegankelijk is en ook relatief groot is. Een interessante eerste bestemming omdat het de hoofdstad is van het Servische gedeelte van Bosnië. Say what? Ja, Bosnië is een erg verdeeld land. De relatie tussen de Bosniërs en de Serven is mij nog altijd niet 100% duidelijk geworden na onze reis. Iedereen denkt er anders over, maar feit blijft dat het land verdeeld is. Een interessante stad dus omdat er in feite een andere cultuur de boventoon voert. Banja Luka ligt in een vallei, dus rondom de stad kun je verschillende uitzichtpunten bezoeken. Zoals op het hoogste punt van de berg Banj Brdo. Je vindt in deze heuvels ook een mooi monument voor de soldaten uit de oorlog. Bezoek ook zeker het fort aan de Vrbas (rivier) en de wekelijkse markt in het centrum.

2. Mostar

Het stadje Mostar is erg bekend in Bosnië, voornamelijk omdat het een van de zwaarst getroffen plekken uit de oorlog is. Op iedere straathoek vind je meerdere met kogels doorzeefde gebouwen. Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is de oude brug. Deze hebben ze na de bombardementen in oude stijl teruggebouwd. Je kunt in Mostar ook een kort boottochtje maken, struinen door de kleine winkelstraatjes en bovendien ook heerlijk en traditioneel eten.

3. Trebinje

Helemaal in het zuiden van Bosnië vind je Trebinje. De stad Trebinje is onbekend en de wegen ernaartoe zijn dan ook iets lastiger begaanbaar. Vanuit Trebinje kun je naar een drielandenpunt rijden. Een plek waarvandaan je Bosnië, Kroatië en Montenegro kunt bewonderen. Je kunt je in Trebinje fantastisch vermaken in het oude centrum. Wanneer je iets meer buiten de stad gaat, kun je de watermolens en de brug uit het Ottomaanse rijk aanschouwen. Ook het amfitheater is de moeite waard. Vanuit de stoeltjes heb je een erg mooi uitzicht.

Bosnië

4. Srebrenica

In het oosten van Bosnië vind je Srebrenica. Dit stadje is ook voornamelijk bekend uit de oorlog. Dit is namelijk de basis geweest van de uitgezonden Nederlandse soldaten. Het is ook de plek waar een van de grootste genocides uit de geschiedenis plaatsgevonden heeft. Je kunt je voorstellen dat de stad vol staat met herdenkingsmonumenten. Er heerst nog altijd een bepaalde somberheid in de straten. Toch weleens goed om bij stil te staan. Nog steeds vraagt iedereen zich af hoe dit zo kortgeleden heeft kunnen gebeuren.

Bosnië

5. Sarajevo

Sarajevo is misschien wel de meest bekende stad in Bosnië. Het is de hoofdstad en dus ook erg groot. Je kunt je hier zeker drie á vier dagen goed vermaken. Bijvoorbeeld in het historische centrum, bij de brug van Franz Ferdinand en bij de Gazi Moskee. Ook kun je er een bezoek brengen aan het Beef museum of een van de vele andere musea. Je kijkt je ogen uit.

 6. Tuzla

Iets noordelijker in Bosnië vind je Tuzla. Deze stad heeft een gezellig en kleurrijk centrum. Je kunt er verschillende parken bezoeken, zwemmen bij de plaatselijke zwembaden, de winkeltjes leegkopen en nog veel meer. Ook niet onbelangrijk: je kunt er ontzettend lekker eten en dat voor heel weinig geld. Kamperen kan op voldoende plekken in de buurt.

Gerelateerde berichten