Tips & Lijstjes

Roadtrip door Europa: hoe bereid je je voor?

Het is een van de leukste manieren om nieuwe plekken te verkennen: een roadtrip maken. Vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt en ook nog eens avontuurlijk. Ga jij met je vrienden of partner roadtrippen door Europa? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Met deze checklist ga je goed voorbereid op reis en kan er vrijwel niets fout gaan tijdens je roadtrip, althans niet door jouw toedoen.

Autoverzekering afsluiten

Voordat je aan je reis begint, is het belangrijk om een goede autoverzekering af te sluiten. Een WA-verzekering is in ieder geval verplicht, dus had je al een auto dan had je ook al een autoverzekering. Met de WA-verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij toebrengt aan een ander. Je kunt er ook voor kiezen om je auto te verzekeren met een beperkt-casco-verzekering of een allriskverzekering. Het verschil tussen deze premies zit in de dekking; WA verzekert alles schade die jij anderen aandoet, WA + beperkt casco vergoedt dat ook, maar hier heb je ook iets aan bij brand-, storm- en ruitschade en diefstal en inbraak. De allriskverzekering is het meest uitgebreid en dekt alle bovenstaande én vandalisme en schade door eigen toedoen. Zo’n basisdekking kun je ook nog uitbreiden met aanvullende verzekeren. Zo kun je een pechhulpverzekering nemen, waarmee autopech, reparaties aan je auto en vervangend vervoer ook zijn verzekerd. Huur je een auto? Vaak kun je een verzekering afsluiten bij de autoverhuurder zelf. Deze bieden vaak standaard al een WA-verzekering, maar je kunt de verzekering ook uitbreiden.

Auto checken

Check voordat je vertrekt nog een keer of je auto er helemaal klaar voor is. Zijn je banden vol genoeg en zijn de vloeistoffen onder de motorkap voldoende bijgevuld? Heb je een reservewiel in je laadruimte en heb je reservevloeistof mee en eventueel een jerrycan benzine? Als je handig bent kun je veel onderdelen van de auto zelf controleren, zoals ook de ruiten, gordels, remmen en verlichting. Grote kans dat je dit beter bij de garage kunt laten controleren. Daar kun je een vakantiecheck doen voor een paar tientjes. Ook bij een huurauto is het belangrijk om deze zaken even na te lopen. Check in dat geval ook of de auto niet al beschadigd is. Als dit het geval is, kun je hier een foto van maken. Zo word jij niet na afloop van je roadtrip aansprakelijk gesteld voor deze beschadiging.

Verplichtingen buitenland

Omdat je waarschijnlijk door verschillende Europese landen reist, is het van belang om te kijken of je auto voldoet aan de eisen van de landen die je doorkruist. Zo is het in Zwitserland en Oostenrijk verplicht om een vignet op het raam van je auto te plakken, zonder mag je het land niet door. Voor sommige landen heb je tegenwoordig een milieusticker nodig om bepaalde delen van het land door te mogen. Voldoet je auto niet aan de eisen, dan dien je een andere route te volgen. Denk daarnaast aan de veiligheidsuitrusting in de auto. Zo is het belangrijk om altijd een gevarendriehoek, veiligheidsvestje en EHBO-kit bij je te hebben; in sommige landen is dit zelfs verplicht. Check voor vertrek welke veiligheidsmaatregelen je moet treffen in de verschillende Europese landen.

Inpakken

Bewust van wat de autoverzekering dekt, ben je hier tevreden mee en is je auto helemaal klaar voor de reis? Dan kun je beginnen met inpakken. Maak vooraf een inpaklijst, zodat je niets vergeet mee te nemen. Denk niet alleen aan je eigen bagage, zoals kleding, schoenen en toiletspullen, maar ook aan musthaves voor in de auto. Zoals een verbanddoos, eten en drinken en andere belangrijke spullen die je binnen handbereik wilt hebben. Zoals misschien bepaalde medicijnen. Pak de auto logisch in en leg zware spullen onderin. Heb je veel mee? Bescherm jezelf dan met een veiligheidsnet, die je over de spullen heen kunt bevestigingen. Zo zullen de spullen bij hard remmen niet door de auto vliegen. Hou verder ook rekening met het maximale laadgewicht van de auto en de bandenspanning; zorg ervoor dat je deze checkt na het volladen van de auto.

Vermaak voor onderweg

Een roadtrip is over het algemeen heel leuk, maar na lang rijden kan de verveling toeslaan. Zorg dat je onderweg genoeg te doen hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een boek meenemen of een film kijken op je telefoon of tablet. Zorg er dan wel voor dat je deze vooraf al gedownload hebt. Ook is het leuk om een playlist met jullie favoriete muziek te maken, zodat iedereen kan meezingen tijdens de roadtrip.

Voldoende rust nemen

Vermoeidheid op de weg kan ontzettend gevaarlijk zijn. Veel ongelukken ontstaan doordat de chauffeur vermoeid is. Zorg dan ook dat je op tijd stopt om even uit te rusten. Wissel elkaar af, zodat iedereen voldoende rust kan nemen en fris achter het stuur zit. Is er maar één bestuurder? Zorg er dan voor dat jullie echt genoeg tussenstops maken.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie