Tips & Lijstjes

Met een camper langs de snelweg overnachten in Duitsland: tips en tricks

Door de afwezigheid van een maximale snelheid op de Duitse autowegen, ben je met een auto relatief snel door Duitsland heen. Met een camper of een busje is dat nou eenmaal anders. Het resulteert dan vaak in de vraag waar je in Duitsland langs de weg even kan overnachten. Een normaal hotel of een camping ligt vaak zo ver weg van de snelweg is dat het zonde is van de tijd en het geld. Bovendien kun je daar niet altijd tot laat in de avond inchecken. Dus wat kun je dan wel doen wanneer je met een camper langs de weg in Duitsland wil overnachten? Ik geef je tips en tricks!

Overnachten bij een tankstation

Zelf waren we eigenlijk in de veronderstelling dat je bij een tankstation wel even een paar uurtjes mocht slapen maar een simpele Google-zoekopdracht leerde ons dat dit niet het geval is. Het gebeurt overigens wel vaak maar het schijnt dat je er hoge boetes voor kunt krijgen en dat het niet altijd even veilig is. Vrachtwagens hebben hier speciale passen en vergunningen voor waardoor zij wel een paar uur op die parkeerplaatsen mogen staan. Als het toevallig wel bij tankstations mag, dan staat het apart aangegeven. Het is dan tevens belangrijk om te letten op het verschil tussen overnachten en kamperen. Je mag eigenlijk nooit echt kamperen (dus luifel uit, tafel buiten en pootjes uitdraaien), maar je mag soms wel overnachten in een dichte camper of bus.

Overnachten in Duitsland

Overnachten in Duitsland bij een Autohof

Bij een Autohof mag je wel altijd overnachten en die liggen ook dichtbij de snelweg. Meestal liggen ze tot maximaal een kilometer van de hoofdweg. Ze staan aangegeven met blauwe borden met witte letters. Deze Autohoven worden zowel door vrachtwagens als door campers gebruikt om even een paar uur slaap te nemen. De Autohoven kunnen wel vol staan. Begin dus niet op het laatste moment met zoeken naar een Autohof maar zorg dat je nog wel twee of drie Autohoven door kunt rijden.

Vaak is de procedure bij Autohoven dat je een bepaald bedrag betaalt en dat je een groot deel daarvan terugkrijgt als eetvoucher bij het restaurant. Je mag dan wel gewoon gebruik maken van de sanitaire voorzieningen en het is bijna altijd beveiligd. Het kost gemiddeld ongeveer €10 om op deze manier ergens te overnachten. Houd er wel rekening mee dat de eetmogelijkheden vaak beperkt zijn tot een Burger King en Macdonalds. Een lekker vers croissantje zul je er dus niet voor krijgen. Als je een heel klein camperbusje hebt mag je vaak ook op de parkeerplaats van het Autohof parkeren. Vraag dit altijd wel even na bij de medewerkers van het Autohof. Als het mag dan sta je daar gratis en dan kun je voor €0.50 gebruik maken van het toilet.

 

Overnachten bij particulieren dichtbij de snelweg

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om bij particulieren te overnachten die bijvoorbeeld over een weiland beschikken dat dichtbij de uitvalswegen ligt. Je kunt deze plaatsen vinden op verschillende apps zoals Campercontact of Park4Night. Je kunt er natuurlijk op gokken dat je hier op ieder tijdstip aan kunt komen waaien, maar bij dit soort overnachtingen is het vaak wel aan te raden om van tevoren contact te hebben met de eigenaren. Dat betekent dus dat je al vroeg moet weten waar je ongeveer wil overnachten. Voor sommigen is dat geen probleem. Anderen willen graag de vrijheid hebben om verder te rijden als ze nog niet moe zijn. In dat geval zou ik een andere optie aanraden dan overnachten bij particulieren.

Overnachten in Duitsland

Overnachten in een hotel

Overnachten in een hotel dichtbij de snelweg kan natuurlijk altijd. Je bent dan vaak wel wat meer geld kwijt en dat is misschien zonde als je in feite een rijdend huis bij je hebt. Daarnaast kun je altijd vragen of je voor een klein bedrag op de parkeerplaats van een hotel mag overnachten, maar of ze dat toelaten weet je natuurlijk nooit zeker. Daarbij is het wel altijd handig om te vermelden dat je niet van plan bent om echt te kamperen (zoals ik hierboven al beschreef).

Kortom, er zijn een hoop mogelijkheden om langs de snelweg in Duitsland te overnachten. Van gratis tot betaald en van zeer comfortabel tot nauwelijks voorzieningen. Het is voornamelijk belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regels zodat je niet ineens met beveiliging of boetes geconfronteerd wordt.

Gerelateerde berichten